Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Θρίλερ στο Eurogroup: Ζητούν πλεόνασμα 3,5% ως το 2028 - Δόσεις υπό όρους

(EUROKINISSI)Μαραθώνια αναμένεται να είναι (και) η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup που διέκοψε για νέες διαβουλεύσεις με φόντο την άγρια κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα εγκριθεί η δόση των
10,3 δισεκατ.ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε δύο υποδόσεις: Μία τον Ιούνιο ύψους 7,8 δισεκατ.ευρώ και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο. Ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης των εταίρων έναντι της Ελλάδας. Ωστόσο και αυτές οι υποδόσεις θα δοθούν υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα εμφανίζει πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ειδικότερα:
  • Για τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου,
  • Ως προς το ΕΚΑΣ ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 70 εκατ.ευρώ που προέκυψε από την μη αναδρομική επιστροφή του.
  • Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.
  • Ακόμη, ζητούν να διασφαλιστεί η διοίκηση του νέου «υπερ-ταμείου» έναντι τυχόν ποινικών διώξεων ώστε να μην επαναληφθούν «φαινόμενα» τύπου ΤΑΙΠΕΔ. 
Γι' αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ.
00:07 Στουμπ: Απαιτείται αντοχή, ευτυχώς έχω εξασκηθεί
Και ενώ το διάλειμμα στο Eurogroup συνεχίζεται, ο Αλεξάντερ Στουμπ βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το Twitter. «Διάλειμμα στις συζητήσεις του Eurogroup. Αυτές οι μεγάλες ημέρες απαιτούν αντοχή. Ευτυχώς, έχω εξασκηθεί», έγραψε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.
23:30 Κυβερνητικές πηγές: Δεν συζητάμε πλεόνασμα μετά το 2018
Η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group της Δευτέρας, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.
23.28 Τώρα ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).
23:26 Στο τραπέζι το πρωτογενές πλεόνασμα 
Σύμφωνα με πηγές, δεν έχει ακόμη ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο τραπέζι η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, ανοικτή η συζήτηση για τα επόμενα χρόνια
23:20: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν διαφωνία σε ΕΚΑΣ-κόκκινα δάνεια
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι τέθηκε θέμα ΕΚΑΣ και κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ
23:14 Διάλειμμα στο Eurogroup
Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας φρόντισε να δείξει πώς είναι τα διαλείμματα του Eurogroup. «Αυτό είναι κάτι που όλοι λατρεύουμε... Η αναμονή», έγραψε, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, από την οποία λείπουν πολλά μέλη του.
23:10 Δόση με το σταγονόμετρο
Λίγο μετά τις 23:00 κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύονται για την Ελλάδα περίπου 10,3 δισ. σε δύο δόσεις.
Η «μεγάλη» ύψους περίπου 7,5 δισ. άμεσα τον Ιούνιο και το εναπομείναν ποσό (2,8 δισ.ευρώ), το προσεχές φθινόπωρο. 
23:00: Η Ελλάδα απορρίπτει διαρκές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σενάριο διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. 
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄ όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ, το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.
22:50 Εξαλλοι 3 υπουργοί με Τσίπρα για το ΕΚΑΣ
Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης – και είχε μεταδώσει και το ΜΝΙ - τρεις υπουργοί του Eurogroup εμφανίζονται «έξω φρενών» με τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή άλλαξε το ΕΚΑΣ χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών.
Κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κυβέρνηση: Το ΔΝΤ πιέζει τη Γερμανία που εκβιάζει την Ελλάδα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη συνεδρίαση του Εurogroup γίνεται ένα μνημειώδες μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει. Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε εκβιάζει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί». Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω» και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου