Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τα 5 σημεία που παρουσίασε ο Τσίπρας στη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο - Πού συμφώνησαν

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΜια πρώτη διερευνητική συζήτηση είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση αλλά βολιδοσκοπεί προθέσεις. Στόχος είναι να βρει σημεία σύγκλισης για να μπορέσει να περάσει ο εκλογικός νόμος με πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος: «Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση τους θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε». Πρόσθεσε δε ότι σε κάθε περίπτωση «δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».
Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στους συνομιλητές του 5 σημεία:
  1. Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος, όπως είπε και στην Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: Από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.
  2. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%
  3. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  4. Η θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17
  5. Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.
Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στην Φώφη Γεννηματά ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρέως διαλόγου, να καταστεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των συνταγματολόγων και των πολιτικών προκειμένου να καταλήξουν εντός του 2017.
Αναλυτικά η δήλωση Γεννηματά:

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η  συζήτηση για τα θέματα αυτά,  όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η Κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει.
Μαξίμου: Πού συμφωνήσαμε με Φώφη-Κουτσούμπα, πού διαφωνούμε
Κοινή διαπίστωση στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για συναινέσεις» τουλάχιστον με τα μικρότερα κόμματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποστάσεις.
Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ανέφεραν πως το ΚΚΕ συμφωνεί:
  • με την κατάργηση του μπόνους
  • την ψήφο στα 17
Διαφωνεί με το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή
Σύμφωνα με τους συνεργάτες Τσίπρα, ένα βήμα πιο κοντά είναι με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία έδειξε να συμφωνεί:
  • στην κατάργηση του μπόνους
  • στην κατάτμηση των περιφερειών
  • στο πλαφόν 3%
 Ωστόσο, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσάσει την τελική πρότασή της.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Μαξίμου, στην παρούσα φάση ο κ. Τσίπρας ακούει, ενώ εκτιμούν πως μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις στη βάση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου