Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σάκης Αλατζόγλου : Η ισχυροποίηση της Ε.Ε. είναι η μόνη ικανή συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει σε μια Ε.Ε. βιώσιμη και δημοκρατική

η εικόνα προφίλ του Σάκης ΑλατζόγλουΗ Ευρωπαϊκή Ιδέα δέχθηκε σήμερα ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώνεται πια βαθιά ροπή προς τον εθνοκεντρισμό. Η μετάβαση της ανθρωπότητας από το Έθνος – Κράτος σε μεγαλύτερες ενώσεις κοινωνιών και οικονομιών, αντίστοιχο της μετάβασης από Πόλις - Κράτος σε Έθνος – Κράτος, από σήμερα και για πάρα πολύ καιρό θα επιβραδύνεται. Οι
φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη και θα συμβάλλουν αναπόφευκτα στην αναδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού, το οποίο όλο και περισσότερο θα θυμίζει κάτι από το μεσοπόλεμο. 
Αυτό το νέο Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό συνεχώς θα περιορίζεται σε μοναχικές εθνικές στρατηγικές για την κατοχή των όλο και περισσότερο περιοριζόμενων πόρων. Ο Εθνοκεντρισμός θα κυριαρχεί στις πολιτικές αποφάσεις και συνεχώς θα αυξάνει τις πιέσεις για την εμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Η ισχυροποίηση της Ε.Ε. είναι η μόνη ικανή συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει σε μια Ε.Ε. βιώσιμη και δημοκρατική, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές – οικονομικές απαιτήσεις ενός σκληρού και ανταγωνιστικού παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος. Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει με θάρρος στην ολοκλήρωσή της ή θα βυθιστεί στη δίνη των εθνικών περιχαρακώσεων.

Υ.Γ. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι που χαιρέτισαν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ντόναλντ Τραμπ, και η Μαρίν Λεπέν, ως θρίαμβο της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου