Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΝΑΣ 76ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΞΕ ΗΘΟΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ο 76χρονος Μανόλης Χρυσοφάκης γεννήθηκε φτωχός, και εργάστηκε πολύ σκληρά πουλώντας ξυπόλυτος  κουλούρια από τα 8 του χρόνια.
Έπειτα  συνέχισε να εργάζεται απο τα  εφηβικά του χρόνια σαν αρτεργάτης σε φούρνο. Γρήγορά έγινε περιζήτητος μάστορας, γιατί έβγαζε το πιο νόστιμο ψωμί. Έμαθε να βγάζει έτσι και το δικό του το ψωμί, με κόπο και ιδρώτα,  αλλά προπάντων τίμια . Όταν παντρεύτηκε έκανε τρια παιδιά και συνέχισε για 50  ολόκληρα χρόνια να δουλεύει στο φούρνο. Στον ίδιο πάντα φούρνο , του αείμνηστου Γιώργου Κτιστάκη.

Έτσι μεγάλωσε   τα παιδιά του με αρχές , την εργατικότητα, τη συνέπεια  και την εντιμότητα.
«Το ‘’ότι δεν είναι δικό σου, απλά δεν σου ανήκει’’,  μας το έλεγε πάντα. Αυτό δεν το ξέχασε ποτέ και εχθές το έκανε πράξη, γιατί βρήκε ένα ξένο πορτοφόλι  γεμάτο λεφτά  και πιστωτικές κάρτες πάνω σε ένα παγκάκι, και μας έστειλε να το παραδώσουμε στην Αστυνομία, γιατί απλά δεν ήταν δικό του», μας είπε η μια από τις δυο του κόρες  , η  κ Ελένη Χρυσοφάκη-Σακκαδάκη.
«Κάθε απόγευμα έρχομαι στην πιτσαρία του γιού μου και παίρνω μερικά μεζεδάκια για να ταϊσω τρία γατάκια, που με περιμένουν στην παραλία  καθημερινά σαν τον Άη Βασίλη. Μόλις με δούν να κάνω βόλτα στην παραλία κάτω από το ανοικτό Γυμναστήριο,  με ακολουθούν μέχρι το γνωστό παγκάκι  όπου κάθομαι και  τα ταίζω. Το απόγευμα της Κυριακής βρήκα πάνω σε αυτό το παγκάκι, ένα παραφουσκωμένο πορτοφόλι που είχε μέσα αρκετά χρήματα και πιστωτικές κάρτες. Το είπα στις κόρες μου και στον γιό μου, και τους ζήτησα να πάνε  επειδή με πονάνε τα πόδια μου,  να το παραδώσουν στην Αστυνομία , πράγμα που έγινε αμέσως.
Όσα χρήματα και αν έβρισκα, το ίδιο πράγμα θα αποφάσιζα, γιατί αυτό έλεγα μια ζωή στα παιδιά μου. Να δουλεύουν τίμια και να μην κρατάνε,  ότι δεν είναι δικό τους», μας είπε ο 76χρονος Μανόλης Χρυσοφάκης, ο άνθρωπος που δεν έχασε ποτέ από τα χείλη  του , το χαμόγελο του, την αισιοδοξία του και το χιούμορ του.
«Όταν κάτι  δεν είναι δικό σας δεν σας ανήκει. Ότι δουλειά και αν κάνετε να είναι τίμια. Έτσι μας μεγάλωσε και αυτά  τα λόγια μας έλεγε πάντα. Εχθές ο πατέρας μας,  απέδειξε σε όλους μας ,  ότι εννοούσε αυτά που μας έλεγε  όταν είμαστε μικρά. Αισθανόμαστε σαν οικογένεια πολύ υπερήφανοι όλοι μας, από την ώρα που ήρθε και μας παρέδωσε ένα πορτοφόλι που βρήκε σε ένα παγκάκι με πολλά χρήματα, και μας ζήτησε να το παραδώσουμε στην Αστυνομία . Η πράξη του αυτή,  θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας» πρόσθεσε η κ Ελένη Χρυσοφάκη-Σακκαδάκη.
Ο Μανόλης Χρυσοφάκης ζυμώθηκε από  τα παιδικά του χρόνια με τον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο. Ξεκίνησε 8 χρονών ξυπόλυτος να πουλά κουλούρια με τη μόστρα και το λουρί περασμένο στο λαιμό. Έπειτα  μέχρι τα 10 πήρε το κοφίνι  για τα πανηγύρια , όταν περίμενε μεγαλύτερες πωλήσεις . Μετά άρχισε να ψήνει φιστίκια που  τα πουλούσε στους δρόμους , μέχρι που  η καλή του  η τύχη  και η εργατικότητα του,  τον οδήγησε  στον φούρνο. Έμαθε γρήγορα τη δουλειά του φούρναρη , έγινε μάστορας και έμεινε στο επάγγελμα του αρτεργάτη μέχρι τη συνταξιοδότηση του.
 «ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ»
Στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας από νωρίς προσπαθούσαν να μάθουν επικοινωνώντας με τις Τράπεζες που είχαν εκδώσει τις πιστωτικές  κάρτες, την ταυτότητα του κάτοχου του πορτοφολιού. Τους πρόλαβε όμως το ζευγάρι των Ελβετών που μένουν στο ξενοδοχείο «Πέτρα Μάρε» του κ Μανόλη Δομαζάκη, καθώς πήγαν το πρωί της Δευτέρας να δηλώσουν την απώλεια του πορτοφολιού.
 «Αυτό που έκανε ο κ Μανόλης ήταν μια απίστευτα ευγενική χειρονομία εκ μέρους του. Είχα ξεγράψει τα χρήματα και τις κάρτες μου, γιατί πίστεψα ότι κάποιος νεαρός από αυτούς που ήταν στην παραλία ήρθε από πίσω  μου και  έκλεψε το πορτοφόλι από την τσέπη μου, χωρίς να τον καταλάβω. Ήταν η δεύτερη  μέρα των διακοπών μας στην Ιεράπετρα όπου θα μείνουμε δυο εβδομάδες .Ήταν στο πορτοφόλι  μου όλα τα χρήματα που θα ξοδεύαμε εδώ ,  εκτός από το  ξενοδοχείο και τα αεροπορικά μας εισιτήρια» , μας είπε ο  78χρονος κ Λουσιέν Ρές από την Γενεύη της Ελβετίας.
«Ήταν μεγάλη η απογοήτευση μας όταν γυρίσαμε στο ξενοδοχείο και καταλάβαμε ότι δεν είχαμε μαζί μας το πορτοφόλι με τα χρήματα μας. Στην Αστυνομία όταν πήγαμε να καταγγείλουμε ότι, κάποιος μας έκλεψε,  μας είπαν ότι κάνουμε λάθος και ότι κάποιος καλός άνθρωπος  είχε βρεί  το πορτοφόλι , πάνω στο παγκάκι όπου είχαμε κάτσει για να θαυμάσουμε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας της Ιεράπετρας.  Η χαρά που νιώσαμε όταν το ακούσαμε δεν περιγράφετε. Νιώθουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τον κ Μανόλη που μας  βοήθησε να περάσουμε τελικά ευχάριστα τις διακοπές μας στην Ιεράπετρα», 
πρόσθεσε η 66χρονη σύντροφος του κ Λουσιέν Ρές,  η κ Φρανσουάζ   Μπονάρ , προσθέτοντας ότι,  αμφιβάλει αν αυτό το πορτοφόλι θα το παρέδιδε κάποιος,  αν το έβρισκε ξεχασμένο σε κάποιο παγκάκι της Γενεύης.
«Με την πράξη αυτή του πατέρα μας , οι ξένοι επισκέπτες μας  κατάλαβαν ότι οι Έλληνες ακόμα και εν μέσω κρίσης δεν χάνουν την εντιμότητα και την  ανθρωπιά τους . Ήρθαμε εδώ στην πιτσαρία του αδερφού μας και συναντήσαμε το ζευγάρι των Ελβετών που ζήτησαν να μας ευχαριστήσουν οικογενειακά,  ανταλλάξαμε διευθύνσεις και τηλέφωνα και κάναμε δύο καινούργιους Ελβετούς φίλους», πρόσθεσε και η άλλη κόρη του κ Μανόλη Χρυσοφάκη , η κ Πόπη Χρυσοφάκη-Δοργιάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου