Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μαχαιρί 60% σε μισθούς και συντάξεις

Μαχαιρί 60% σε μισθούς και συντάξεις
Μόλις πέντε μέρες έμειναν πριν το Eurogroup της 11ης Ιουλίου που έρχεται για να «υπενθυμίσει» στον υπουργό Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτο ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. 

Αν και είναι πολύ πιθανό το θέμα του Brexit να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των
υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, από το «μενού» δεν θα λείπει και η Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας» αναφέρει η επίσημη ατζέντα του Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα ότι το ταξίδι του κ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες μόνο αναψυχή δεν θα είναι.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας μέχρι τον Σεπτέμβριο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές πιέζουν να προχωρήσουν νωρίτερα, μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς από το Φθινόπωρο το θέμα της Βρετανίας θα είναι εκείνο στο οποίο θα αφιερωθεί ο περισσότερος χρόνος.
Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν οι Θεσμοί στον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο (πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. 
Στόχος είναι πριν τις 15 Αυγούστου και κυρίως πριν τις 5 Αυγούστου που κλείνει η ελληνική Βουλή να έχουν διευθετηθεί τα προαπαιτούμενα και να διασφαλιστεί έτσι πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.
Ο δρόμος προς την δόση είναι στρωμένος με δεκάδες προαπαιτούμενα που θα πρέπει μα υλοποιήσει η Αθήνα πριν η δεύτερη αξιολόγηση περάσει στα μείζονα πεδία, που είναι τα εργασιακά, με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια και οι τομές της Δικαιοσύνης.
Θα προηγηθούν η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας δημοσίων Εσόδων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί πως η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές λόγω Brexit θα ανατρέψει βασικές παραδοχές στις οποίες έχει στηριχθεί το οικονομικό πρόγραμμα και είτε έχουν να κάνουν με τους μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, είτε με τα προσδοκώμενα έσοδα από επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017-2020. Έτσι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι), αλλά και του «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ), οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει στην κατάρτισή του.
Σ' αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ,όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ. Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.
Το ενδιαφέρον στο νέο Μεσοπρόθεσμο συγκεντρώνουν οι στόχοι που θα τεθούν στα πλεονάσματα μετά το 2018. Αν και οι θεσμοί αποκλείουν για την ώρα μικρότερο στόχο από το 3,5%, είναι πιθανό μετά τη δεύτερη διαπραγμάτευση να μειωθεί στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ.

Πώς θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Τεχνικό Μνημόνιο που συνοδεύει τα κείμενα που υπέγραψε το Μαξίμου με τους δανειστές, το βάρος σε περίπτωση ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 
Οπως αναφέρει το κείμενο, σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη», οι προσαρμογές των δαπανών θα πρέπει να υπολογιστούν υπολογίζοντας τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της κυβέρνησης, ώστε το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι το επιδιωκόμενο.
Σύμφωνα με το κείμενο, σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» οι περικοπές δαπανών θα προέλθουν: 
-Από συντάξεις το 15% 
-Από μισθούς το 45% 
-Από καταναλωτικές δαπάνες, μέσω έμμεσων φόρων το 19,3%
Στο κείμενο καθορίζεται ότι η εξαίρεση πρωτογενών δαπανών, του κόστος του προσφυγικού, μπορεί να ανέλθει ως και το 0,2% του ΑΕΠ. 

ependisinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου