Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κεντροαριστερά: Προς τέλη Ιουλίου το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου

Προς τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να δοθεί το πόρισμα με τις προγραμματικές θέσεις που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για της προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είχε συγκροτηθεί με κοινή
απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Είχε ανακοινωθεί ότι αυτό θα γινόταν την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, αλλά προτάθηκε μια μικρή παράταση εξαιτίας κάποιων εκκρεμοτήτων σε κείμενα, όπως αυτό για τους φόρους, που θεωρήθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διαβουλεύσεων και επεξεργασιών. 
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, η Ολομέλεια της Επιτροπής προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα περισσότερα από τα κείμενα των θεματικών ομάδων εργασίας που είχαν συγκροτήσει. 
Οι πέντε αυτές θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες εργάστηκαν ήταν οι: 1. Οικονομία, 2. Κράτος- Θεσμοί – Πολιτικό Σύστημα, 3. Κοινωνική Πολιτική – Υγεία, 4. Παιδεία – Πολιτισμός, 5. Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής, ενώ τα μέλη των θεματικών υποεπιτροπών λειτούργησαν λειτουργούν των θέσεων που έχουν τα κόμματα τους.
Σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής υπήρξε και καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συζητήσεις, από ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών.
Όπως υπογραμμίζουν δεν ακολούθησαν «την πεπατημένη», αλλά στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αναζήτησαν λύσεις για τον προοδευτικό εκσυχρονισμό της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κείμενα θα υπάρχει καταγραφή, ακόμα και των διαφορετικών προσεγγίσεων σε διάφορα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για τη συνέχιση του διαλόγου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα και από τη στάση τους θα κριθεί η συνέχεια του εγχειρήματος.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη έτσι ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει κατά την πρώτη συνάντηση τους που είχε πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού.
Η συνάντηση κρίνεται καθοριστική καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν πολλά. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν εκτός των πολιτικών ζητημάτων και τα οργανωτικά, τα οποία είχαν αποφύγει να συζητήσουν κατά την πρώτη τους συνάντηση.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ήδη, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει προτείνει να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να προηγηθεί η συνδιάσκεψη από την εκλογή αρχηγού., ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει προτείνει τη δημιουργία νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα εντός του επόμενου εξαμήνου.
Επίσης, οι Κινήσεις Πολιτών ζητούν να υπάρξει συμφωνία για τις διαδικασίες και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. 
«Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα, – τονίζουν- παρέχοντας όμως τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για να δοκιμαστεί η πολιτική συνεργασία των ενδιαφερομένων δυνάμεων και στελεχών σε όλα τα επίπεδα, ώστε, με τη συνύπαρξη και την όσμωση, να δυναμώσουν οι πολιτικοί δεσμοί και να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας στο διάστημα αυτό διφορούμενες δηλώσεις και άσκοπες αψιμαχίες που προκαλούν δυσφορία και απογοήτευση στην κοινωνική βάση της παράταξης», αναφέρουν σε πρόσφατη ανακοίνωση τους.
Μεγάλο ερωτηματικό η στάση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπου μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά δεν έχουν υπάρξει νεώτερες εξελίξεις. Μάλιστα, μετά το τετ α τετ των δύο αρχηγών στη Βουλή, το Κίνημα είχε εκδώσει ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμιζε, ότι σύντομα θα αποστείλει σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι τις προτάσεις του και ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου σχήματος, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού της παράταξης, να προκύψουν και άλλες υποψηφιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου