Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ιπτάμενη στα 4,85 μ. η Κατερίνα Στεφανίδη-Ετσι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Φωτογραφία: Sooc/Angelos Zymaras/AZSPORTSIMAGES Η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβαση την ελληνική σημαία σε ύψος 4,85 μέτρα, όσο ήταν δηλαδή το άλμα της στον τελικό του επί κοντώ με το οποίο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Το επιστέγασμα μιας σπουδαίας καριέρας σε ηλικία μόλις 26 ετών. Η Κατερίνα Στεφανίδη με άλμα στα 4,85 μέτρα στον τελικό του άλματος επί κοντώ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, η οποία είχε την ίδια επίδοση αλλά με μια προσπάθεια περισσότερο ενώ 3η κατετάγη η Νεοζηλανδή Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ.
Καρέ-καρέ ο αγώνας
Η φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης άφησε τα 4,35 και τα 4,50 ξεκινώντας τον αγώνας από τα 4,60, ύψος το οποίο πέρασε με χαρακτηριστική άνεση.
Τόσο η χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Τζένιφερ Σουρ όσο και η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιαρισλέι Σίλβα, έμειναν εκτός με την Στεφανίδη να περνά τα 4,80 στην 2η προσπάθειά της.
Ο πήχης ανέβηκε στα 4,85 μέτρα τα οποία η Στεφανίδη πέρασε με επιτυχία εξασφαλίζοντας εκείνη την στιγμή στην Ελληνίδα επικοντίστρια το χρυσό ή το ασημένιο μετάλλιο.
Η Μόρις πέρασε και αυτή τα 4,85 ωστόσο έχοντας μια αποτυχημένη προσπάθεια περισσότερη, όφειλε να ψάξει ένα άλμα στα 4,90 κάτι που δεν κατάφερε με την Στεφανίδη να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο τέλος.



Δεν κοιτούσε στο τελευταίο άλμα
Οπως αποκάλυψε η ίδια, δεν είχε τη δύναμη να κοιτάξει την τελευταία προσπάθεια της Σάντι Μόρις στα 4,90. Γυρισμένη προς τις κερκίδες και με κλειστά τα μάτια, άκουσε τον κόσμο να παραληρεί και προς στιγμήν πίστεψε πως η Μόρις τα κατάφερε. Ομως αμέσως πήδηξε στο ταρτάν ο σύζυγος και προπονητής και τότε κατάλαβε πως ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο.
Πρώτο χρυσό στο άλμα επί κοντώ
Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας στο επί κοντώ. Το 1956, ο Γιώργος Ρουμπάνης είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το πρώτο χρυσό στον στίβο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Συνολικά η Ελλάδα έχει στον στίβο 30 μετάλλια, 7 χρυσά, 12 ασημένια και 11 χάλκινα.
Για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, για την Ελλάδα, αυτό είναι το τρίο χρυσό και συνολικά έκτο μετάλλιο.
Υπομονή μέχρι την απονομή
Η απονομή του χρυσού μεταλλίου θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 02:20 ώρα Ελλάδας. Η Στεφανίδη μάλιστα ανακοίνωσε μέσω της επίσημης σελίδας στο Facebook πως η μία μέρα που μεσολαβεί θα είναι ημέρα ηρεμίας χωρίς συνεντεύξεις, την οποία θα περάσει μαζί με τον άντρα και προπονητή της, Μιτς Κρίερ.
«Συγγνώμη που σας ξενύχτησα»
Γελώντας ασταμάτητα η χρυσή ολυμπιονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο μετά το τέλος του αγώνα, ανέφερε: «Ξέρω, ΟΚ, ΟΚ, είμαι χρυσή Ολυμπιονίκης, αλλά ήθελα το 4,90μ. Το ήθελα. Είχα καλά άλματα. Στο 90 πήδηξα με άλλο κοντάρι. Ελεγα σε όλες τις προσπάθειες, “αυτή είναι η τελευταία σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες». 
Στην ερώτηση  γιατί  δεν κοιτάζει τις αντίπαλές της είπε η Ολυμπιονίκης είπε: «Το κάνω όλο το χρόνο. Με επηρεάζει να τις κοιτάζω και φέτος αποφάσισα να μην το κάνω. Ομως, όλοι πανηγύριζαν και δεν ήξερα τι έχει γίνει, ήταν το χειρότερο που μπορούσε να μου συμβεί». 
Και πρόσθεσε: «Κάνω επί κοντώ από τα δέκα μου. Επειτα από τις πρώτες επιτυχίες είχα προβλήματα και τώρα έγινε αυτό που ονειρευόμουν. Το είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό. Οταν ήμουν μικρή έλεγα να προσέχω πως περνάω τον δρόμο, φοβόμουν μήπως με χτυπήσει αυτοκίνητο και μετά δεν θα μπορούσα να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ. Επί δύο εβδομάδες δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση και με βοήθησαν εδώ οι φυσικοθεραπευτές. Σήμερα ήμουν καλά. Α! Είμαι και με αντιβιοτικά αυτή τη στιγμή και δεν το πιστεύω ακόμη αυτό που έχει συμβεί. Ευχαριστώ όσους μου στάθηκαν και όσους μου στέλνουν μηνύματα και συγγνώμη που σας ξενύχτησα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου