Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΔΕΘ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ.

Αντιπροσωπεία της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τους Γιάννη Μαγκριώτη, Νίκο Παπαμίχο, Νίκο Παγώνη, Γρηγόρη Τσόκα, Βασίλη Ιατρίδη, Βαγγέλη Γενίτσαρη, Κυριάκο Μερελή, Χρήστο Σιδηρόπουλο
και Χρυσό Μακράκη, συναντήθηκαν με την διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ.
Στην συνάντηση, ευχαριστήσαμε τον πρόεδρο της ΔΕΘ Τάσο Τζήκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποσδρικίδη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Αλέξη Ξαξαρλή, για την συνάντηση και την ενημέρωση, ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στην 81η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης και τονίσαμε:
Η ΔΕΘ ΑΕ είναι πολύ σημαντική, για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα την εξωστρέφεια της οικονομίας. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την απασχόληση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δυστυχώς, η μεταρρύθμιση του 1999 προχώρησε μόνο, με την μετάταξη περισσοτέρων από 200 εργαζόμενους, σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, που είχαν ελλείψεις προσωπικού .
Από περίπου 310 εργαζόμενους, στα δυο νέα σχήματα της Έκθεσης παρέμειναν 86 εργαζόμενοι, βελτιώνοντας σημαντικά και τον κύκλο δραστηριότητας. Σήμερα στο ενιαίο σχήμα εργάζονται μόνο 60 εργαζόμενοι, όπως ενημερωθήκαμε.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, ή η σύμπραξη με μεγάλο διεθνή εκθεσιακό φορέα δεν προχώρησε, από λάθη του τότε υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μερικών τοπικών φορέων, όπως η τότε ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σημαντική ευθύνη είχαν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κυρίως ιδιοκτήτες ΜΜΕ και εργολάβοι δημοσιών έργων.
Την ίδια περίοδο, από αβελτηρίες των κυβερνήσεων, δεν προχώρησε η κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στην Δυτική πλευρά της πόλης, όπως έδειχναν όλες οι μελέτες και την ταυτόχρονη ανάπλαση του χώρου, με την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου και την διεξαγωγή εκθέσεων, που δεν θα ενοχλούσαν την πόλη και δεν θα απαιτούσαν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους.
Σήμερα, με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης,  χρειάζεται ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό, ενός μέρους των υποδομών και την απόδοση στον Δήμο Θεσσαλονίκης  του υπόλοιπου χώρου, για να δημιουργηθεί χώρος πράσινου και αναψυχής και να ενοποιηθεί με τους άλλους ανάλογους χώρους της περιοχής.
Είναι θετικό, ότι η διοίκηση της ΔΕΘ δουλεύει προς μια τέτοια κατεύθυνση, όπως μας ενημέρωσε η ηγεσία της.
Το σχέδιο, πρέπει να προχωρήσει άμεσα, για να προλάβει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι, η αναζήτηση διεθνών στρατηγικών συμπράξεων, ή η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, με την συμμετοχή διεθνούς μεγάλου εκθεσιακού φορέα.
Αυτό έκανε η Κωνσταντινούπολη το 2000 και από μια έκθεση ανάλογη της Θεσσαλονίκης τότε, σήμερα είναι, η τρίτη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης.
Η συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, της κυβέρνησης και των κόμματων, για την διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών για την ΔΕΘ και την καθολική και σταθερή υποστήριξη τους, χωρίς παλινωδίες και μικροκομματικές πρακτικές, είναι άμεσης ανάγκης.
Εμείς, ως Κίνηση ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα εργαστούμε, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου