Πέρα ως πέρα ανεδαφική αποδείχθηκε- ως ήταν αναμενόμενο- η αρχική πρόβλεψη για συγκράτηση των κρατικών δαπανών στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη ο ΟΑΕΕ «εξερράγη» υπό το βάρος των υποχρεώσεων του.Τα νεώτερα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου ο ΟΑΕΕ «απορρόφησε» 835 εκατ. ευρώ, δηλαδή
εξάντλησε την αρχική πίστωση των 834 εκατ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Το Σεπτέμβριο «απορροφήθηκαν», μάλιστα, 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ρυθμός του πρώτου οκταμήνου ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να βγάλει ομαλά τη χρονιά, ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 270- 300 εκατ. ευρώ.
Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης στον ΟΑΕΕ και όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, αν δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 85% από 52% που είναι σήμερα, το Ταμείο θα υποστεί πανωλεθρία μέσα στο 2017 λόγω της μείωσης των εισφορών στο 80% των ασφαλισμένων του.
Στα «κόκκινα» έχει μπει προ πολλού και το ΙΚΑ. Το Σεπτέμβριο η «απορρόφηση» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 205 εκατ. ευρώ του 8μήνου και ήδη έχουν «απορροφηθεί» 1,860 δις ευρώ στο 9μηνο. Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,217 δις ευρώ, το ΙΚΑ ή θα πρέπει να περιορίσει τις μηνιαίες του δαπάνες στα 120 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί η κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ να μην είναι ακαριαία όπως του ΟΑΕΕ, ωστόσο η διατήρηση της ανεργίας σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την επικράτηση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των μισθών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των πόρων του.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών για τον Προϋπολογισμό του 2017 αλλά και να κρατήσει κλειστό το φάκελο του Ασφαλιστικού, παρ’ ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που εξακολουθεί να έχει έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Το βασικό σημείο της κριτικής είναι ότι το νέο σύστημα παροχών διευρύνει το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων κι επειδή οι σχετικές δαπάνες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν φέτος στα 30 δις ευρώ, είναι σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι δανειστές στο αίτημα/απαίτηση για «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων συντάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου