Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ποιούς ψάχνει για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης

poious-psaxnei-gia-ta-psifodeltia-tis-nd-o-k-mitsotakis«Πείτε και καμία καλή κουβέντα για τον στρατηγικό σχεδιασμό. Αυτό που γίνεται δεν ήρθε μόνο του» είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου το απόγευμα των εγκαινίων των νέων γραφείων της Ν.Δ. ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου
του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. ήθελε με αυτό τον τρόπο να τονίσει τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που καταγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και «οδηγό για τις όποιες κινήσεις στην ηγεσία, όπου και δεν αποκλείουν το σενάριο επίσπευσης των εκλογών.
Με βάση αυτό το σενάριο κινείται ο Κυρ. Μητσοτάκης που ζητεί με ένταση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και η και η εκτίμησή του είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία.
Εντούτοις όμως ουδείς στην Πειραιώς, όπου και τα γραφεία της Ν.Δ., μπορεί να αποκλείσει μια πρόωρη αλλαγή των σχεδίων του Πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες πριν, όπως λένε στην Πειραιώς, καταρρεύσει πλήρως η κυβέρνηση. «Η καρέκλα είναι γλυκιά και δύσκολα θα την αφήσουν» παραδέχεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως να αλλάζει η κεντρική γραμμή που είναι ότι «οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες».
Η στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη που συμπυκνώνεται στη φράση «φύγετε», αν και δέχθηκε εσωκομματικό κτύπημα με την δημόσια δήλωση του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την αναφορά του περί «εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα», όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά ο ίδιος θα συνεχίσει με ένταση και τις περιοδείες (αύριο θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία), ώστε να ενισχύσει το μήνυμα της Ν.Δ. 

Τα σχόλια για τον Μεϊμαράκη

Ο ίδιος φρόντισε να κλείσει, όπως είχε αποκαλύψει και το theTOC, πολύ νωρίς το βασικό μέτωπο με τους «καραμανλικούς» (ενδεικτικές είναι οι πολλές χθεσινές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή), αν και μένει να φανεί πως θα αντιδρά και πως θα κινείται η ομάδα των «σαμαρικών» (πολλοί βουλευτές που πρόσκεινται στην ομάδα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επέλεξαν να μην παραστούν στα χθεσινά εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος), αλλά και ποια θα είναι μελλοντικά η στάση του Βαγγ. Μεϊμαράκη. 
Ειδικά η κίνηση του Βαγγ. Μεϊμαράκη να κάνει την αναφορά για εθνική συνεννόηση, ανήμερα της επετείου ίδρυσης της Ν.Δ. σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο κόμμα, ενώ δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια, αν και από την ηγεσία, λόγω και της ημέρας δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια και απλά τόνιζαν ότι το κόμμα είναι ενωμένο.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ανησυχεί και επιμένει ότι όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της κυβέρνησης και αύξηση των πιθανοτήτων για μεγάλη νίκη της Ν.Δ. τόσο θα ατονεί και η όποια διάθεση για εσωκομματική κριτική ή διατύπωση ενστάσεων επί ζητημάτων στρατηγικής.

Bλέπουν εκλογές

Στόχος του ίδιου είναι να ενισχυθεί το αίτημα για εκλογές, στηριζόμενος και στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πλέον ότι είναι πλειοψηφική η τάση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και παράλληλα να αποτινάξει από πάνω του την κατηγορία που διατυπώνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί νεοφιλελευθερισμού. Επίσης θα επιχειρήσει να προσεγγίσει εκ νέου στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που τηρούν εδώ και χρόνια απόσταση από τη Ν.Δ.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, άρα και εκλογών.
Η κοινή εκτίμηση στο επιτελείο της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. είναι ότι σε ένα περιβάλλον πολλαπλών αδιεξόδων, λόγω της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των ιδεοληψιών που επικρατούν, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, άρα και εκλογών.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό προχωρούν με αργά αλλά σταθερά βήματα όχι τόσο οι επαφές με πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσο οι συζητήσεις με όσους προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ηγεσία της Ν.Δ. στο περίφημο Μητρώο Στελεχών που παρουσίασε προ δυο ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης και το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει και το…«όχημα» για την περίφημη διεύρυνση.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη υπάρχουν περίπου 80-100 άτομα από όλη την επικράτεια που δεν ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά έχουν σημαντική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και είναι έτοιμα να διαβούν τον... Ρουβίκωνα και να συνεργαστούν με τη ΝΔ.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το theΤΟC, τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει προσέγγιση προέδρων επιμελητηρίων, συλλόγων (μηχανικών, ιατρών, δικηγόρων κ.ά.), περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, πρώην νομαρχών και προσώπων με εμπειρία και επαγγελματική διαδρομή ώστε να συνασπιστούν με τη ΝΔ στη λογική όχι της πολιτικής συναλλαγής αλλά της συμφωνίας για μια διαφορετική Ελλάδα και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου