Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Δημοκρατική Συμπαράταξη : Οι προτάσεις της για τα "κόκκινα" δάνεια

Συνολική πρόταση 12 σημείων για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων παρουσίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρουσία εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων. Συγκεκριμένα:

1) Πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για όσο διάστημα διαρκούν σε αυτούς τα ακραία κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουν. 
2) Αναμόρφωση του Τειρεσία, ώστε όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια να έχουν αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα και να υπάρχει διαφορετικός βαθμός αξιολόγησης των καθυστερήσεων μεταξύ προϊόντων στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών δανείων.
3) Αφαίρεση τόκων υπερημερίας.
Νομοθετική παρέμβαση ώστε να ορίζεται ότι οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαντλούνται στις λογιστικά εγγεγραμμένες οφειλές των δανειοληπτών και δεν μπορούν να απαιτηθούν μη λογιστικοποιημένες εγγραφές, όπως τόκοι υπερημερίας, από όταν τα δάνεια ήρθαν σε οριστική καθυστέρηση. 
4) Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης.
5) Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις.
6) Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων.
7) Αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία
8) Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων, είτε πρόκειται για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, είτε για δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 
9) Με τον ίδιο τρόπο που προτείνουμε για τις τράπεζες θα πρέπει να ρυθμιστούν τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων σημαντικό τμήμα των καθυστερήσεων έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και αποτελούν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο πλέον. 
10) Κίνητρα για τους ενήμερους δανειολήπτες.
11) Προτείνεται ο δραστικός περιορισμός της ευθύνης των εγγυητών, ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας από την πίεση που υφίσταται εξαιτίας της απόφασής του να εγγυηθεί σε δάνεια, χωρίς να έχει προσδοκία προσωπικής ωφέλειας (για παράδειγμα εγγυήσεις σε συγγενικά πρόσωπα).
12) Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, προτείνεται η μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, με ονομαστική αξία του δανείου σε ευρώ κατά την ημέρα της εκταμίευσης και επιτόκιο ίδιο με αυτό των ρυθμιζόμενων δανείων και αναμόρφωση του ύψους του άληκτου κεφαλαίου ανάλογα με τις καταβολές που έχουν γίνει.
13) Είναι κάθετη η αντίθεσή μας, προς οποιαδήποτε πώληση των στεγαστικών δανείων σε Funds. Αυτή θα οδηγούσε εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα και θα υπονόμευε την ίδια τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε το εξής. Με την πρότασή μας ένα μέσο στεγαστικό δάνειο που σήμερα έχει σε οριστική καθυστέρηση 100.000 ευρώ, θα ρυθμιστεί στις 75.000 ευρώ ονομαστική αξία του δανείου, η δόση μπορεί να περιοριστεί ανάλογα τη φορολογική δήλωση, έως και το 15- 20%, συμβατικής δόσης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ανασχηματισμός, η αλλαγή ή η ανακύκλωση κάποιων προσώπων, δεν μπορεί να σώσει μία κυβέρνηση που είναι πολιτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη». Όπως πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ολοκληρωτικά δέσμιος του ακροδεξιού συνεταίρου του, του κ. Καμμένου. και των εσωκομματικών του ισορροπιών».
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι διεκδικεί την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να επιβάλλει την αναγκαία εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και την εθνική συνεννόηση που θα την κάνει πράξη. «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με την σημερινή κυβέρνηση», σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου