Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Άρθρο του Χαράλαμπου Καρπούζου : Δώστε χώρο στην επιχειρηματικότητα

ΚαρπούζοςΤο επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων είναι ξακουστό από την αρχαιότητα. Χάρει σε αυτό αναπτύχθηκαν οι παροικίες της Μικράς Ασίας. Χάρει σε αυτό διέπρεψαν οι Έλληνες στην Αμερική.Σήμερα, αν και οι ιδέες δεν εκλείπουν, οι Έλληνες επιχειρηματίες αισθάνονται σαν να βρίσκονται στην «Προκρούστειο κλήνη». Αν έχουν υψηλές προσδοκίες, τότε ο
«Προκρούστης» κόβει το περίσσιο τμήμα του σώματός τους. Αντιθέτως, αν βρίσκονται στα ξεκινήματα τότε τους τραβούν τα άκρα μέχρι να φτάσουν στο μήκος του κρεβατιού.
Όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα παρά την οικονομική ύφεση, πρέπει να διαθέτουν γερά νεύρα για ν΄αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις στο ελληνικό περιβάλλον που εμποδίζουν την ανάπτυξή της.
Από τη μία πλευρά, το σχετικά περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο, λειτουργεί ως τροχοπέδη για νέες επενδύσεις και από την άλλη η απουσία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος αποθαρρύνει πολλούς επίδοξους επιχειρηματίες να προχωρήσουν.
Τόσο οι πολιτικές όσο και το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο επιδρούν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στην οικονομία και κατά συνέπεια στην επιχειρηματικότητα.
Ειδικότερα, βιώνοντας το πρόβλημα εκ των έσω διαπιστώνω ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αισθάνονται ότι μάχονται μόνοι τους, σ΄ένα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, έχοντας το κράτος απέναντί τους.
Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με το παρεμπόριο ή αλλιώς «μαύρο εμπόριο». Αν και το πρόβλημα είναι διαδεδομένο και γνωστό στις αρχές, ακόμη, δεν υπάρχει ο κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την πληγή για την οικονομία.
Επιπλέον, η γραφειοκρατία αντί να μειωθεί έχει γίνει πιο περίπλοκη, ενώ οι νέοι επιχειρηματίες αντί να πριμοδοτούνται και να ενθαρρύνονται, αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή με δυσπιστία.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω οι προτάσεις βελτίωσης μπορούν να λάβουν την ακόλουθη κατεύθυνση:
• Ενίσχυση των προγραμμάτων επιχορήγησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ώστε να μειώνεται σημαντικό το κόστος ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης
• Τα πρώτα χρόνια να μην επιβάλλονται φόροι, αλλά να δίνονται κίνητρα για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης
• Αντί για το επίδομα ανεργίας να χορηγείται το επίδομα εργασίας ως κίνητρο για δουλειά και ανάπτυξη
• Μείωση του Κόστους Συναλλαγών της Επιχείρησης τόσο στο Εξωτερικό όσο και στο Εσωτερικό Περιβάλλον
• Εξ ορθολογισμός του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας
• Δραστική συρρίκνωση της γραφειοκρατίας ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης
Η εφαρμογή κάποιων από τις ανωτέρω προτάσεις θα είναι μια θετική κίνηση προώθησης της επιχειρηματικότητας. Γιατί σε μια εποχή δύσκολη για όλους μας είναι ενδεχομένως μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να οικοδομήσει μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της. Ίσως είναι και η μόνη λύση για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου