Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ξεμυτίζουν τα αγροτικά προϊόντα επενδύοντας στο 2017

Λιγότερα χρήµατα επενδύονται από τους παραγωγούς σε εµπορεύµατα που χαρακτηρίστηκαν από χαµηλές τιµές το 2015-2016, όπως το σκληρό σιτάρι και το καλαµπόκι, γεγονός που µπορεί να φέρει την ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Παράλληλα, αφού τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς τιµές στο βαµβάκι είναι καλύτερες από πέρσι, ενώ εκείνες στα δηµητριακά µειώθηκαν οι βαµβακοκαλλιεργητές αναµένεται να
συνεχίσουν τις επενδύσεις στο προϊόν και το νέο έτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Αντιστάσεις από την περαιτέρω πτώση των τιµών µέσα στο 2017 αναµένεται να δείξουν τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια µε υψηλές πρωτεΐνες. Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις για την εµπορική κίνηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό προµηνύουν τιµές τη νέα χρονιά κάτω από τα 210 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι για τις µέτριες ποιότητες καθώς υπάρχει αφθονία διεθνών αποθεµάτων και λίγο πιο ανταγωνιστικές προσφορές από την ιταλική και καναδική σοδειά. Να σηµειωθεί ότι υποστηρικτικά ως προς τις τιµές από το νέο έτος θα λειτουργήσει η πανελλαδική µείωση κατά 8%-10% των στρεµµάτων για το προϊόν. 

Ως αποτέλεσµα των χαµηλών περιθωρίων κέρδους στο σκληρό το 2015/2016, καθώς περίπου το 80% της παραγωγής έφυγε µε τιµές από 16-17 λεπτά το κιλό στα αλώνια, αρκετοί παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Όπως για παράδειγµα στην καλλιέργεια κριθαριού (κτηνοτροφικού και βυνοποίησης) και στη λύση των κτηνοτροφικών ψυχανθών και των οσπρίων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας µε κίνητρο και την αύξηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης από τα 17,5 ευρώ το στρέµµα το 2015 στα 30 ευρώ το στρέµµα το 2017 διπλασιάστηκαν τα στρέµµατα µε ψυχανθή.
«Μπήκαν διπλάσια από πέρσι στρέµµατα µε ψυχανθή. Κυρίως φακές, βίκος, ρεβίθια. Εδώ και 40-50 χρόνια σπέρνουµε εµείς οι επαγγελµατίες όσπρια και τώρα µπήκαν και άσχετοι και µάλλον από τη νέα χρονιά θα τα δώσουν όσο-όσο στους εµπόρους ρίχνοντας τις τιµές», εκτιµά ο παραγωγός Αντ. Αντωνιάδης από τις Χαλκιάδες Λάρισας. «Κίνητρο για τη στροφή στα ψυχανθή δεν είναι µόνο η επιδότηση, αλλά και η αµειψισπορά για να ξεκουραστούν τα χωράφια», σηµειώνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντ. Ρεντζιάς.

Όσον αφορά το καλαµπόκι οι τιµές παραµένουν µεταξύ των 16-17 λεπτών το κιλό στην ελληνική αγορά. «Αν πάει καλά η τιµή το Φλεβάρη-Μάρτη, τότε ενδέχεται να ανέβουν του χρόνου οι εκτάσεις», σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός Α. Ανεσιάδης από τις Σέρρες.  «Πτωτικά θα κινηθεί το καλαµπόκι το 2017 στο Σικάγο κυρίως λόγω της αύξησης κατά 40% των αποθεµάτων των ΗΠΑ. Η 1η µείωση των διεθνών αποθεµάτων για το προϊόν από το 2009 θα σηµειωθεί τέλη του 2017/2018», όπως προβλέπει η Rabobank.
Μέχρι τα 55 λεπτά το κιλό έφτασε στα τέλη του 2016 η τιµή για το ελληνικό βαµβάκι από ορισµένα εκκοκκιστήρια σε λίγους παραγωγούς που είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν αποθηκευµένο άριστης ποιότητας προϊόν. Η πλειοψηφία των βαµβακοπαραγωγών έλαβε από 50 (στο χωράφι) έως 53 (στο εκκοκκιστήριο) λεπτά το κιλό. Το εύρος αυτό είναι περίπου κατά 25% υψηλότερο από τα 40-43 λεπτά το κιλό που είχαν δοθεί το 2014/2015.  Όσον αφορά τη ζήτηση οι περισσότεροι εκκοκκιστές περιµένουν ότι θα αυξηθεί από το νέο έτος.
Μεταξύ 63 - 75 σεντς ανά λίµπρα θα κινηθούν τα προθεσµιακά συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2017 για το βαµβάκι, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του ∆ρ. Τζον Ρόµπινσον από το Τµ. Αγροτικής Οικονοµίας του Πανεπιστηµίου του Τέξας. Η Κίνα το 2016 µείωσε κατά 11-12 εκατ. µπάλες από τις 50 εκατ. µπάλες τα αποθέµατά της. Για το 2017 η επιρροή των κινεζικών αποθεµάτων σε συνδυασµό µε την αδύναµη ζήτηση σηµατοδοτούν ότι οι τιµές θα παραµείνουν γύρω από το τρέχον εύρος, καταλήγει ο ∆ρ. Ρόµπινσον.

agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου