Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μιχάλης Τζελέπης:«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετέτρεψαν το αγροτικό εισόδημα σε… επίδομα»

tzelepisΓια καταιγίδα μέτρων σε βάρος του αγροτικού τομέα κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, σημειώνοντας πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει μετατρέψει το αγροτικό εισόδημα σε επίδομα.Με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης
, ο κ. Τζελέπης βλέπει πιθανές πολιτικές εξελίξεις, ενώ θεωρεί ότι η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι υποχρέωση όλων.

Βλέπουμε τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Κρίνετε δικαιολογημένη την αντίδρασή τους;

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετρά δύο χρόνια θητείας και δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τα έργα της επί των ημερών της.
Τα αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα είναι το «χειροπιαστό αποτέλεσμα» μιας καταιγίδας μέτρων εις βάρος του αγροτικού τομέα.
Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ελήφθησαν τόσα πολλά και ταυτόχρονα αρνητικά μέτρα που δικαιολογημένα οι αγρότες αντιδρούν, γιατί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν από την αγροτική τους σοδειά. Τίθεται λοιπόν βιοποριστικό ζήτημα-θέμα επιβίωσης. Αυτό είναι το «κοινό αίσθημα» σε όλη την ελληνική περιφέρεια, ότι, δηλαδή, οδηγείται σε «μαρασμό». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει μετατρέψει το αγροτικό εισόδημα σε αγροτικό επίδομα.
 ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
 Έχετε υποστηρίξει πως το αγροτικό ζήτημα της χώρας πρέπει να είναι ενταγμένο σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Κατά τη γνώμη σας αυτό πώς θα προκύψει;

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, γιατί είναι τρισδιάστατος τομέας: οικονομικός, αναπτυξιακός, κοινωνικός.
Και ναι, σ’ ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας έχει πρωτεύοντα ρόλο ο πρωτογενής τομέας, γιατί μπορεί να παράξει πλούτο άμεσα και να δώσει αντικείμενο εργασίας και στον δευτερογενή (μεταποίηση, βιομηχανία) και στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, εμπόριο, μεταφορές).
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επειδή πιστεύει στη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, προκάλεσε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και κατέθεσε προτάσεις που θα βγάλουν τον αγροτικό τομέα από τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα και θα τον καταστήσουν και πάλι ισχυρό.

Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πώς κρίνετε τον τρόπο που εξελίσσεται; Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις εντός του 2017;

Η αξιολόγηση βαδίζει την πεπατημένη οδό του ΣΥΡΙΖΑ: «βλέποντας και κάνοντας», παρόλο που γνωρίζει ότι η αναβλητικότητά της στοιχίζει ακριβά στον ελληνικό λαό, φτάνει που εξυπηρετεί την αγάπη για τις καρέκλες και την εξουσία. Το σίγουρο είναι αν εξακολουθήσουν τις «περήφανες διαπραγματευτικές τους διαδικασίες» κινδυνεύουν να συμπέσουν με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και να απειληθούμε άλλη μία φορά με σοβαρή, χρηματική ασφυξία και φυσικά να περιθωριοποιηθούν τα σοβαρά ζητήματα της Ελλάδας.
Η χώρα αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σπαταλούν εθνικό χρόνο σε βάρος της χώρας με απροσδιόριστη κατάληξη.
Είναι φανερό πλέον ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως προς τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχουν σταθερές εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και στρατηγική. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανές και οι γρήγορες πολιτικές εξελίξεις.
 Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρατε πρωτοβουλίες για την ενότητα του χώρου , όπως η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κατά τη γνώμη σας ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα;
Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης δεν είναι απλά επιλογή, είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας.
Σέβομαι τις πίκρες και τις στεναχώριες του καθενός, μετά και από τις τραυματικές εμπειρίες που πέρασε η παράταξη. Ο ρεαλισμός, όμως, επιβάλλεται να επικρατήσει για να ξεπεράσουμε και όλα τ’ άλλα. Την ώρα που καταρρέει η ψευδεπίγραφη αριστερά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν προτείνουν ασφαλή διέξοδο από την κρίση αλλά προσδοκούν εναγωνίως την αλλαγή της καρέκλας, τότε ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σημαντικός για τη χώρα.
Είναι μονόδρομος να επιχειρήσουμε πολύπλευρα πολιτικά ανοίγματα-διακόπτοντας την αναμέτρηση με το παρελθόν μας. Άλλωστε οι διαφορές που αφορούν το μέλλον δεν λύνονται ποτέ με όρους παρελθόντος. Τώρα οφείλει χωρίς καθυστέρηση να παρέμβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 Βλέπουμε πρώην στελέχη του χώρου σας να έχουν ανακοινώσει μια δική τους πρωτοβουλία. Πολλοί μιλούν ακόμα και για ίδρυση νέου φορέα από την πλευρά τους. Σας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη;
 Καθόλου. Απεναντίας θα πρέπει να ανησυχεί αυτούς που ιδρύουν τους πολιτικούς φορείς, γιατί και κατά το παρελθόν να σας υπενθυμίσω ότι έχουν γίνει πολλές τέτοιες απόπειρες και από άλλα στελέχη και βούλιαξαν μέσα στον χρόνο.
Τα κορυφαία στελέχη που επί χρόνια ευεργετήθηκαν από την παράταξη έχουν την ευθύνη με τον λόγο τους να σηματοδοτούν την ενότητα και όχι τις διαφορές και να πάψουν να γίνονται πρωταγωνιστές χαρακωμάτων και διαχωρισμών.
Όσοι, όμως, νομίζουν ότι έλειψαν από τον κόσμο και έχουν τη μοναδική αλήθεια με επίκεντρο τον εαυτό τους, σύντομα θα διαπιστώσουν πόσο λάθος κάνουν. Αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι με διάφορα περιφερόμενα αφηγήματα ανά την Ελλάδα αποτελούν ισχυρές βάσεις που δικαιολογούν πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις; Και ιδιαίτερα πρώην, επικεφαλής μονομελών κινήσεων και αποτυχημένων φιγούρων που κάνουν βόλτες χρόνια.
Τέλος, οι προσωπικές στρατηγικές. Όλοι οφείλουμε πλέον να εργαστούμε για το κοινό μέλλον μιας ισχυρής Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους.
Στον Χρήστο Δ. Δρούζια
stokarfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου