Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που δεν έχουν όμως οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ένταξη των αγροτών – φυσικών προσώπων στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη Βουλή.
Ο αποκλεισμός των αγροτών από τον προωθούμενο μηχανισμό έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, έντονη απογοήτευση ακόμα και σε κυβερνητικούς βουλευτές. Κυβερνητικές και αγροτικές πηγές έλεγαν ότι ως την τελευταία στιγμή εντείνονταν οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να να μεσολαβήσει για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Υπέρ της ένταξης των αγροτών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις οφειλές έχουν ταχθεί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσαν μάλιστα και σχετική τροπολογία, καθώς επίσης και βουλευτές μικρότερων κομμάτων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για το θέμα πραγματοποίησαν συνάντηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ έντονες πιέσεις έχουν ασκηθεί κι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα κ (Στ. Αραχωβίτης, Θ.Τζάκρη, Γ. Καραγιάννης, Ν.Παπαδόπουλος κ.ά.). Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν κι άλλοι βουλευτές όπως οι Αντ. Μπαλωμενάκης, Αλ.Τριανταφυλλίδης κ.ά.
Αίτημα για να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει κατατεθεί κι από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Τάκη Πεβερέτο ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς τους παραγωγούς – φυσικά πρόσωπα στο νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φρένο στη διαδικασία ένταξης των αγροτών, έθεσαν πιστωτικά ιδρύματα, καθώς ορισμένα από τα δάνεια είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια ώρα ωστόσο ο κ. Παπαδημητρίου έκανε δεκτό το αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό τα κοινωφελή ιδρύματα, που έχουν οφειλές.
Τροπολογία κατέθεσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης για την καλύτερη λειτουργία της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (υπηρεσία η οποία «τρέχει» τα κοινοτικά προγράμματα) για το θέμα των αποσπάσεων προσωπικού. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο κ.Χαρίτσης εξήγησε πως δεν αλλάζει το καθεστώς πρόσληψης υπαλλήλων της ΜΟΔ αλλά μόνο σε ό, τι αφορά στις αποσπάσεις.
Πάντως, πηγές ανέφεραν ότι ως το τέλος της ημέρας δεν αποκλείεται η εικόνα να αντιστραφεί και οι αγρότες να αποκτήσουν τελικά δικαίωμα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου