Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Συναγερμός στα σύνορα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

ΣΕΚ: Ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
Χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη πΓΔΜ έχουν ήδη περάσει στην εγχώρια αγορά. Τα ζώα εισάγονται σειδιαιτέρως φθηνές τιμές, ακόμη και κάτω των δύο ευρώ το κιλό, και μέχρι να φτάσουν στο σφαγείο ή στους εμπόρους έχουν καταφέρει να αλλάξουν ...ιθαγένεια. Οσο πλησιάζει το Πάσχα ο ανταγωνισμός από
τις αθρόες εισαγωγές ζώων γίνεται ασφυκτικός για τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν παραγωγοί από τη Θεσσαλία, ολόκληρα κοπάδια ήδη περιμένουν στα σύνορα Ρουμανίας - Βουλγαρίας προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα ελληνικά εδάφη. Φέτος, η αγορά αναμένεται να...
είναι ελλειμματική από αρνιά και κατσίκια, καθώς το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, με συνέπεια ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής παραγωγής αμνοεριφίων... να οδεύει, προς τις αγορές του εξωτερικού. Ετσι, η εγχώρια αγορά τροφοδοτείται κυρίως με αμνοερίφια από χώρες της Βαλκανικής. Οι εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς την Ισπανία και τη Γερμανία, έχουν ξεκινήσει. «Με δεδομένες τις εξαγωγές, αλλά και τις πολλές απώλειες νεαρών ζώων τον χειμώνα -με τη φετινή παγωνιά πολλά από τα νεογέννητα πέθαιναν- θεωρητικά θα έπρεπε να αναμένουμε ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης. Η συρρίκνωση των κοπαδιών, λόγω καιρού, εκτιμάται σε περίπου 15% με 20%. Και όπως θα περίμενε κανείς, η τιμή παραγωγού, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς, θα έπρεπε να ήταν υψηλή. «Ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, θα δούμε πολλά ελληνοποιημένα κρέατα στους πάγκους, τα οποία εισάγονται και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι τόσες οι νοθείες και οι κομπίνες που γίνονται που τελικά και οι παραγωγοί πλήττονται αλλά και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τρώει», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΚ.

 Φθηνότερα
 Το φθηνότερο αιγοπρόβειο κρέας εισάγεται κυρίως από την ΠΓΔΜ με την τιμή χονδρικής να έχει φθάσει, ορισμένες χρονιές, ακόμη και τα δύο ευρώ ανά κιλό. Τα αμνοερίφια που προέρχονται από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία είναι φθηνότερα, αν και συχνά οι τιμές μπορεί να προσεγγίζουν εκείνες των ελληνικών κρεάτων. Σε κάθε περίπτωση, μόλις οι εισαγόμενες παρτίδες περάσουν τα ελληνικά σύνορα, τα ίχνη τους έως ότου φτάσουν στο σφαγείο ή στο ράφι συχνά χάνονται. Η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών να εστιάσουν την προσοχή τους στα σφαγεία, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Στόχος είναι να μην παρατηρηθούν και φέτος καταστάσεις που είχαν καταγραφεί άλλες χρονιές, όταν, όπως αναφέρει ο κ. Καμπούρης, αμνοερίφια από τα Βαλκάνια κατέληγαν στο ράφι ως ελληνικά. Τον ίδιο φόβο εκφράζουν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι ολόκληρα κοπάδια περιμένουν αυτήν τη στιγμή στα σύνορα Ρουμανίας - Βουλγαρίας προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία ζητά από τους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να ανασχεθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Πάντως, από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει στον «Αγρότη» ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν οι σχετικοί έλεγχοι, εν όψει του Πάσχα. «Εχουμε κάνει έναν προγραμματισμό για εντατικούς ελέγχους κυρίως σε κρέας και αβγά. Πριν από το Πάσχα θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα», τονίζει. Οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συμμετείχαν σε μεικτό κλιμάκιο υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, εντόπισαν χιλιάδες αβγά χωρίς σήμανση, τα οποία είχαν φτάσει στην Ελλάδα, από την Ισπανία, μέσω Βουλγαρίας, και ετοιμάζονταν να βγουν στην αγορά.

 «Σβήνει ο πρωτογενής τομέας» 
 Συμπίεση των τιμών παραγωγού έχουν πετύχει, προσώρας, οι έμποροι-μεσάζοντες, «πατώντας», ελέω οικονομικής ύφεσης, στην έλλειψη ρευστότητας που πλήττει τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Οι πρώτες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπέρασαν τα 4 ευρώ ανά κιλό για τους παραγωγούς. Σε ορισμένες περιοχές οι τιμές ήταν ακόμη χαμηλότερες, με τους εμπόρους να πετυχαίνουν στη Μακεδονία αγορά σφαγίων με 3,5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου έφτασαν να διαπραγματεύονται ακόμη και με 2 ευρώ ανά κιλό αιγοπρόβειου κρέατος. Καλύτερες τιμές, λίγο πάνω από τα 4 ευρώ, έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, μόνο στην Πελοπόννησο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, «οι έμποροι πατάνε στην... αφραγκία των κτηνοτρόφων» και στην άμεση ανάγκη τους για ρευστό. Αυτή την εποχή ξεκινά η κοπή τριφυλλιού, το οποίο έχει χαμηλή τιμή. «Οι περισσότεροι παραγωγοί θέλουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες πριν ακριβύνει. Ετσι πωλούν σφάγια ακόμη και κάτω από το κόστος προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα», εξηγεί ο κ. Πεβερέτος.

 Αποθαρρυντικές 
 Ολη την προηγούμενη περίοδο, οι μεγάλοι έμποροι «μαζεύουν» αρνιά σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρη Καμπούρη, βρίσκουν τρόπους για την ψύξη και συντήρησή τους (π.χ. με χρήση αζώτου) ώστε το Πάσχα να τα εμφανίσουν ως νωπά. «Οι τιμές έως σήμερα είναι αποθαρρυντικές και δεν ανταποκρίνονται στο κοστολόγιο του παραγωγού. Στα 3,80 ευρώ σφάζανε τις προηγούμενες ημέρες κατσικάκια στη Μακεδονία. Ο πρωτογενής τομέας σβήνει», αναφέρει ο κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, Παναγιώτης Λειβαδίτης. Στο παιχνίδι των τιμών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια και τα σούπερ μάρκετ. Οπως καταγγέλλει ο ίδιος, με το «τυράκι» των προσφορών ξεκινούν τις πωλήσεις αμνοεριφίων αυτήν την περίοδο, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στο ράφι (ακόμη και 5,5 ευρώ ή 6 ευρώ το κιλό) για να φτάσουν τελικά λίγο πριν από το Πάσχα στα 9 με 10 ευρώ το κιλό. Πάντως, για όσους κτηνοτρόφους έχουν αντέξει στις πιέσεις των εμπόρων και δεν έχουν ακόμη πουλήσει τα ζώα τους, η καθιερωμένη εβδομάδα των παζαριών ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3 Απριλίου. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Καμπούρης, «θα παλέψουμε για όσο γίνεται καλύτερες τιμές παραγωγού, δηλαδή τουλάχιστον 5,50 με 6 ευρώ ανά κιλό».

 Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου