Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Φώφη Γεννηματά: Η δημοκρατική παράταξη ενισχυμένη θα είναι ξανά παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα

  1. Κυρία Γεννηματά γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση; Ποιος ευθύνεται; Η κυβέρνηση, οι δανειστές; Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλο αγώνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Εσείς τι λέτε; 

Σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση και διαπραγματεύονται μόνο στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Επιτείνουν έτσι, με βαρύ κόστος, το δράμα για το λαό και την πατρίδα. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι τις επόμενες ημέρες θα επισημοποιηθεί, μια νέα επώδυνη διαπραγματευτική ήττα της Ελλάδας και θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε επί δύο χρόνια: Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί!
Οι δανειστές έχουν το δικό τους σοβαρό μερίδιο ευθυνών για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τις ακραίες απαιτήσεις τους και τις εμμονές σε λάθος συνταγές.
Εδώ όμως που βρισκόμαστε σήμερα, αντιμέτωποι με το δίλλημα GREXIT ή διαρκής λιτότητα,  μας έχει φέρει με αποκλειστική του ευθύνη ο κ. Τσίπρας και οι συνεταίροι του.


  1. Αν είχατε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης θα αποδεχόσασταν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, το αφορολόγητο, τις συντάξεις και το ενεργειακό ώστε να κλείσει η αξιολόγηση;

Δεν υπήρχαν πολλά από αυτά τα ζητήματα στην ατζέντα των δανειστών. Είναι και αυτά αποτέλεσμα της αποτυχημένης και χωρίς σχέδιο διαπραγμάτευσης και των συνεχών καθυστερήσεων της Κυβέρνησης που αυξάνουν το λογαριασμό. Η Κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε ούτε προτάσεις όπως αυτή που παρουσιάσαμε εμείς  για τα εργασιακά, πρόταση συμφωνημένη με τους κοινωνικούς εταίρους.
Προσωπικά έχω κάνει επιτυχή διαπραγμάτευση ως Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς με ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο, καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους.
Η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την ανικανότητα της Κυβέρνησης οδηγεί σε υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών.


  1. Έχετε δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα και ζητά εκλογές. Τι θα καταφέρει μία νέα κυβέρνηση και πως; Με τι αντίβαρο θα μετριασθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες περικοπές και παρατεταμένη λιτότητα;

Ασφαλώς δεν θα επικυρώσουμε τα επώδυνα μέτρα, αποτελέσματα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το αντίβαρο που με ρωτάτε μπορεί να είναι η εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας  εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Με σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση, με ευρεία  λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί  αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Αυτή όμως η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Γι αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.


  1. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά αλλαγή συσχετισμών. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πετύχετε διψήφιο ποσοστό. Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Δεν βάζουμε οροφή στον εκλογικό μας στόχο. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση. Μόνο μια δυνατή Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προωθήσει το  στόχο για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από παντού είναι αισιόδοξα. Υπάρχει μια δυναμική, μετρήσιμη πλέον και αισθητή σε όλη την Ελλάδα. Το σχέδιο «Ελλάδα» που επεξεργαζόμαστε  για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις προοδευτικές αλλαγές και ανατροπές στο κράτος, στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος βρίσκει απήχηση. Ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός θα συντριβεί στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Η δημοκρατική παράταξη ενισχυμένη θα είναι ξανά παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά.


  1. Ο κ. Μητσοτάκη δηλώνει μεταρρυθμιστής, διεκδικεί αυτοδυναμία και επιχειρεί ανοίγματα στον κεντρώο χώρο. Κάποτε είπατε ότι σας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ. Υπάρχει ακόμα αυτή η άβυσσος; 

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μεταρρυθμιστής στα λόγια. Ούτε όμως η ιστορία του κόμματός του, ούτε το δικό του παρελθόν και παρών το  τεκμηριώνουν. Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη δεξιά, με τη συντήρηση ισχύουν. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την εθνική ανάγκη για συνεννόηση, διαμόρφωση και στήριξη εθνικής γραμμής για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο, δεν είναι η ώρα όπου ο καθένας μπορεί να προτάσσει τις διαφορές του. Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει ομοψυχία.


  1. Τον Ιούνιο προγραμματίζετε το συνέδριο του πολιτικού σας φορέα. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο του συνεδρίου; Θα προκύψει νέο οργανωτικό μοντέλο νέα φυσιογνωμία; Ποια είναι η σημασία του για την κεντροαριστερά;

Προχωράμε στη φάση αυτή, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής συμπαράταξης ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα, με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που την αποτελούν. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.
Το Συντακτικό μας Συνέδριο είναι ανοιχτό στην Κοινωνία. Τολμάμε και σπάμε τους μηχανισμούς. Ανοίγουμε την πόρτα της συμμετοχής, η πρόσκλησή μας προς όλα τα μέλη και στελέχη καθώς και τις κινήσεις της ευρύτερης παράταξης είναι σε ισχύ.
Στο  Συνέδριο επιδιώκουμε την επικύρωση των πολιτικών μας θέσεων, του προγράμματος μας και την εμβάθυνση της οργανωτικής μας συγκρότησης και λειτουργίας. Διαμορφώνεται πλέον το προγραμματικό σχέδιο και η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του αυτόνομου και ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς.


  1. Καταγράφουμε «γκρίνιες» στελεχών που ζητούν εκλογή συνέδρων από ενιαίο μητρώο και υπάρχουν και οι φωνές κάποιων που ζητούν εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Πως απαντάτε;

Σε αυτό το Συνέδριο σταθμό για την ενότητα και ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης δεν έχουν θέση ξεπερασμένες λογικές μηχανισμών και συσχετισμών. Δεν έχει θέση η εσωστρέφεια. Δίνουμε προτεραιότητα στη συμμετοχή της κοινωνίας μέσω και αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί σε διάφορους χώρους και τομείς. Οι Σύνεδροι των κομμάτων και των κινήσεων είναι εκλεγμένοι μέσα από τις διαδικασίες τους. Όσο αφορά την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, σας θυμίζω ότι αποτελεί δική μου πρόταση και δέσμευση και αναφέρεται  στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους.


  1. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος σας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζετε την απόφαση του συνεδρίου του 2015 για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα ενώ φέρεται αποφασισμένος να μη πάρει μέρος στο συνέδριο ή ακόμα και να αποχωρήσει από την ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;  

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του 2015 και επικυρώθηκε στις εθνικές εκλογές  του Σεπτεμβρίου.
Για το τελικό βήμα του ενιαίου φορέα, για να είναι στέρεο, απαιτείται πρώτα η όσμωση των συνιστωσών και η δυναμική στην κοινωνία. Απαιτούνται οπωσδήποτε εξάλλου ειδικές αποφάσεις των κομμάτων που δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Άλματα στο κενό δεν κάνουμε. Ο δρόμος προς το συνέδριο είναι ανοικτός, χωρίς εμπόδια και επικίνδυνες στροφές. Είμαστε αποφασισμένοι να τον διαβούμε όλοι μαζί, ενωμένοι. Όσο περισσότεροι τόσο πιο δυνατοί.


  1. Θα συνεχισθούν οι προσπάθειες διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Είστε ικανοποιημένη από την παρουσία του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗΣΥ; Θα υπάρξει κάποια νέα προσχώρηση βουλευτή ή πολιτικής κίνησης;

Υποδεχτήκαμε πριν από λίγες μέρες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα. Είμαστε τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Η συνεργασία μας με όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Συμπαράταξη είναι εξαιρετική και δημιουργική. Η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία και η διοργάνωση του συνεδρίου μας, συνδυάζεται με ένα κάλεσμα ενότητας.
Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του Συνεδρίου μας και στην υλοποίηση του κοινού στρατηγικού μας στόχου. Θέλουμε ξανά την Προοδευτική Παράταξη στο προσκήνιο, δυνατή, ανεξάρτητη και κυρίως με λύσεις για τους πολίτες και τη χώρα. Θα τα καταφέρουμε.


  1. Σας ενοχλεί η συμμετοχή του Α. Τσίπρα στις συνόδους του ΕΣΚ; Δεν είναι θετικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέχει έστω και ως παρατηρητής στις συνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών;   

Εμάς καθόλου. Ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν αισθάνεται καλά. Γιατί δεν έχει καμία σχέση το κόμμα του και η πολιτική που εφαρμόζει με την παράδοση και τις θέσεις των  Σοσιαλιστών. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ είμαστε εδώ και πολλά χρόνια δραστήριο μέλος του ΕΣΚ, συνεπείς με την ιδεολογία μας και σταθερά ευρωπαϊστές. Τα μέλη του ΕΣΚ με την ενεργή παρέμβαση μας, στέκονται σταθερά δίπλα στην Ελλάδα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να κρίνει. Η αγωνία μου και η προσπάθεια μας, μαζί με τους άλλους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων είναι να διαμορφώσουμε μια νέα πρόταση των σοσιαλιστών για την Ευρώπη. Αυτό περιμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες από εμάς και όχι μια «οικογενειακή» φωτογραφία.

στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου