Με οριακή πλειοψηφία το «Ναι» επικράτησε του «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.
Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων και με μόλις 51 κάλπες -από το σύνολο των 17.456- να απομένει να ανοιχτούν, το "ναι" προηγείται με ποσοστό 51,41%, έναντι 48,59% για το "όχι. Μέχρι
στιγμής, η εκστρατεία υπέρ του "ναι" έχει συγκεντρώσει 1,38 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.
Όχι στον Ερντογάν είπαν στα μεγάλα αστικά κέντρα
Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, το "όχι" επικράτησε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.
Στην Κωνσταντινούπολη το ποσοστό του "όχι" είναι 51,35%, έναντι 48,65 για το "ναι".
Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Άγκυρα υπέρ του "όχι" με 51,15% έναντι 48,85%.
Στη Σμύρνη ωστόσο, οι ψηφοφόροι είπαν βροντερό όχι στη συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον Ερντογάν ψηφίζοντας "όχι" σε ποσοστό 68,80%.
Για σοβαρό ζήτημα νομιμότητας κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
Επίσης, το CHP αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καταγγέλλοντας την τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό, με την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων.
Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».
Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.
Το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε σήμερα την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.
Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.
O εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.
Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματός του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.
Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.
«Όχι» από τους Τούρκους που διαμένουν στην Ελλάδα
Κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένουν στην Ελλάδα. Με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας, το «ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους) και το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).
"Όχι" ψήφισαν και οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα
Με μεγάλη διαφορά επικράτησε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το «Όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του «Ναι» και 56,61% υπέρ του «Όχι».
Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.
Το μήνυμα του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα
«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του μετά το δημοψήφισμα.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι".
Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα, είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του "ναι" στο δημοψήφισμα.
Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019. Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επιπλέον ότι μετά το «ναι», «θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ναι» επικράτησε με ποσοστό 51,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου