«Η προσθήκη γάλακτος αγελάδος στο πρόβειο γάλα, που προορίζεται για την παραγωγή φέτας, υπονομεύει όλη την προσπάθεια για την ανάδειξη και τη διατήρηση της φέτας ως ‘‘ναυαρχίδας’’ των ελληνικών εξαγώγιμων τυροκομικών προϊόντων. Αντίστοιχα, η πρόσμειξη αίγειου με πρόβειο σε
αναλογίες διαφορετικές από τις επιτρεπόμενες δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας στην εσωτερική και εξωτερική αγορά».
Το θέμα της πρόσμειξης, δύο ή τριών ειδών γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης σε προϊόντα, έρχεται να αντιμετωπίσει μία ελληνική μέθοδος. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», στο πλαίσιο του αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Αξιολόγηση μεθόδων ELISA και PCR ως τεχνικών διάκρισης γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης (αγελαδινής, πρόβειας ή αίγειας)». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη ενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων.
Η εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, Δρ. Ευρυδίκη Μπουκουβάλα, η οποία είναι επικεφαλής της εργαστηριακής ομάδας, αναφέρει στην «ΥΧ» πως αντικείμενο της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η ανάπτυξη νέων μοριακών μεθόδων ποιοτικής ταυτοποίησης της νοθείας του πρόβειου/αίγειου/αγελαδινού γάλακτος και η συγκριτική ανάλυση δειγμάτων αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος πρόβειας και αίγειας προέλευσης. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της μεθόδου είναι ότι αυτή έχει σταθερή απόδοση στα γάλατα ανεξάρτητα από τη γαλακτοπαραγωγική φάση, την εποχή, την ηλικία και τη φυλή. Επίσης, η ανίχνευση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της γραμμής παραγωγής, είτε στο πρωτόγαλα είτε στο συσκευασμένο προϊόν. «Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Ξεκινήσαμε από το γάλα, ενώ το επόμενο προϊόν που εξετάσαμε ήταν το γιαούρτι. Τώρα βρισκόμαστε στα τυριά. Το πρόγραμμα θέλει να δώσει μία λύση για την αντιμετώπιση της νοθείας, αλλά ακόμα και της απροσεξίας που παρατηρείται στη γραμμή παραγωγής. Οι μοριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ακόμα και αν το ποσοστό πρόσμειξης είναι 1%, ενώ οι υπάρχουσες μέθοδοι έχουν πιο περιορισμένη αξιοπιστία».
Συσκευασμένα προϊόντα
Μία παράμετρος του προγράμματος είναι να ελέγξει αν η σήμανση των συσκευασμένων προϊόντων αντιστοιχεί και στο περιεχόμενό τους. «Αυτόν τον έλεγχο τον πραγματοποιούμε σε γιαούρτια και τυριά για να δούμε κατά πόσο ισχύουν αυτά που αναφέρονται στη σήμανση του προϊόντος», αναφέρει η Δρ. Ε. Μπουκουβάλα, η οποία συνεχίζει λέγοντας πως τα δείγματα τυριών προέρχονται από τυροκομεία όλης της χώρας, με παραγωγή ΠΟΠ, ΠΓΕ τοπικών τυριών. Τα δείγματα που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες προέρχονται είτε από πανεπιστήμια, είτε από το ΕΕΠΓ Δράμας από μονάδες που έχουν μόνο ένα είδος γάλακτος. «Έχουμε ως γραμμή πως το γάλα που μας έδωσαν είναι καθαρό και λειτουργούμε με βάση αυτό για να συνεχίσουμε την έρευνα».
Σύστημα πιστοποίησης
Όπως αναφέρει η Δρ. Ε. Μπουκουβάλα, ένας από τους λόγους που πραγματοποιείται το πρόγραμμα είναι «για να μπουν οι παραγωγοί σε μια διαδικασία μεγαλύτερης προσοχής και ελέγχου των προϊόντων τους, καθώς η τεχνολογία προχωράει και πλέον είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε και το παραμικρό». Επίσης, αυτό που αναφέρει είναι πως η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στη γραμμή παραγωγής ως μία ένδειξη πιστοποίησης που θα αναγράφει αν πράγματι το προϊόν είναι ελεγμένο και περιέχει μόνο το είδος γάλακτος που αναφέρεται στην ετικέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου