Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο Κυριάκος και η «γαλάζια» σκακιέρα με φόντο το συνέδριο

Αποτέλεσμα εικόνων για kyriakos mitsotakisΑντίστροφα μετρά ο χρόνος της διεξαγωγής του 11ου συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο με τις παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών να εντείνονται. Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η Ντόρα Μπακογιάννη όπως και κανένα άλλο
συγγενικό του πρόσωπο δεν θα μετέχει σε κυβέρνηση της ΝΔ και η συνάντηση του με τον Κώστα Καραμανλή, τάραξε τα εσωκομματικά νερά και πυροδότησε μια σειρά από σενάρια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να αφήσει πίσω τις παθογένειες που πλήγωσαν το κόμμα, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν χωρίς όμως να το διαγράψει, με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων και από άλλους χώρους.
Ωστόσο το γεγονός ότι στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αρκετές περιπτώσεις να ακροβατεί σε τεντωμένο. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν συνυπολογίσει κανείς  ότι ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή που έχουν σημαντικά ερείσματα στην βάση του κόμματος δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις, όπως επίσης έχουν διαφορετικές απόψεις για μια σειρά από ζητήματα.
Γι αυτό τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να ξεκινήσει τις αλλαγές από την ίδια του την οικογένεια προκειμένου να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και να προλάβει τις όποιες ενδεχόμενες διαμαρτυρίες υπάρξουν με την ανανέωση των ψηφοδελτίων και το «κόψιμο» ορισμένων προσώπων που ήταν για χρόνια υποψήφιοι με την «γαλάζια» παράταξη.
Εκείνο που δεν επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζεται συνεχώς από το Μοσχάτο είναι να μην μπει το κόμμα σε ένα κύκλο εσωστρέφειας καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως το 2018 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος θα ζητήσει από το βήμα του 11ου  συνεδρίου, την συστράτευση όλων των στελεχών προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βουλιάζει συνεχώς την χώρα στην ύφεση, ενώ δεν κρύψει και την ανησυχία του για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων μετά τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη Ερντογάν. «Θα είναι ένα συνέδριο πανστρατιάς και σύνθεσης απόψεων – προτάσεων  από τις οποίες θα δημιουργηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ» λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.  
Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής, ο Βαγγέλης και η Ντόρα
Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα κινηθούν το διήμερο του συνεδρίου οι «γαλάζιες» συνιστώσες και ποια από τα κορυφαία στελέχη θα ζητήσουν να πάρουν τον λόγο.
Ο Αντώνης Σαμαράς μόλις προχθές αποφασίστηκε πως θα είναι παρών στις εργασίες του ανώτατου κομματικού οργάνου καθώς θα απουσίαζε στην Αμερική για να παραστεί σε μια εκδήλωση που ήταν προσκεκλημένος, η οποία όμως τελικά αναβλήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα μιλήσει, παρά το γεγονός ότι δέχεται εισηγήσεις να ανέβει στο βήμα, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου οι προσπάθειες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά ενόψει του συνεδρίου.
Η καραμανλική πτέρυγα, η δύναμη της οποίας έχει συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τον αριθμό των μελών που είχε στα προηγούμενα συνέδρια, δεν αναμένεται σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκείνο ωστόσο που θα τονιστεί από τους συνέδρους που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή και πάρουν τον λόγο είναι πως το κόμμα θα πρέπει να μείνει προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες που αναγράφονται στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος. Η συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό είχε ως κεντρικό θέμα το συνέδριο και τις σκέψεις του προέδρου του κόμματος για ένα νέο ξεκίνημα με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας.
Το πρόσωπο των ημερών την προηγούμενη εβδομάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω της απόφασης του προέδρου της ΝΔ την οποία ορισμένοι την χαρακτήρισαν αρκετά πρόωρη, αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο και να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε και η ίδια αρκετές μέρες πριν από την συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην «Καθημερινή» είχε υποστηρίξει ουσιαστικά πως δεν την ενδιαφέρει η υπουργοποίηση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτακη να του προτείνει να τεθεί επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ, κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει να τελικά θα πάρει τον λόγο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου