Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Δραματικός απολογισμός: Επισήμως 50 οι νεκροί, ξεπερνούν τους 156 οι τραυματίες

25 νεκροί εντοπίστηκαν μεταξύ μιας ταβέρνας και της θάλασσας στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι, μιλούν διασώστες που βρίσκονται στην περιοχή. Σε μια δραματική πρόβλεψη προέβη ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.  Εξέφρασε
φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να  είναι τριψήφιος. 
Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέφερε στην τηλεόραση του Σκάι ο αντιδήμαρχος Ραφήνας - πικερμίου Γιάννης Κοκόλης κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι». Στη συνέχεια, ο διασώστης Βασίλης Ανδριόπουλος έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26. Σύμφωνα άλλες μαρτυρίες τα θύματα στην Αργυρά Ακτή είναι 24.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί άλλοι στη θάλασσα, άλλοι στην ταβέρνα και άλλοι σε ένα οικόπεδο.
Την τραγική είδηση που ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων από την πύρινη λαίλαπα στους 50, επιβεβαίωσε , ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς.
Ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, πριν από λίγο, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας.
Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος.
Ακόμη πιο τραγική κάνει το πρώτο φως της ημέρας την εικόνα για τις χθεσινές φονικές πυρκαγιές της Αττικής.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ήδη φτάνει πλέον επισήμως τους 49 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1560, με 11 άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Η επόμενη ημέρα, φώτισε, επίσης, και τις διαστάσεις της καταστροφής, με τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά να θυμίζουν κρανίου τόπο και τη συνοικία Μάτι της Ραφήνας να έχει απλώς εξαφανιστεί στην στάχτη.
"Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί"
«Η μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ, κ. Μυλωνάς. Όπως εξήγησε, ακόμα δεν έχουν καταγραφεί άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν χάσει τη ζωή τους.
"Φοβάμαι θα διπλασιαστούν οι νεκροί"
Σε μια σοκαριστική δήλωση προχώρησε ο δήμαρχος Ραφήνας τα ξημερώματα της Τρίτης, την στιγμή που οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές έχουν ανέλθει στους 24.
Ο κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στη Ραφήνα θα είναι διπλάσιος από αυτόν που ξέρουμε τώρα.
Τιτάνιος αγώνας και στη θάλασσα
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου