Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Κίνηση ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ : ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αντιπροσωπεία της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Κόλλια Τσαρουχά και έθεσε το ζήτημα της ανακαίνισης και αξιοποίησης του κτιρίου και του
περιβάλλοντος χώρου της πρώην βασιλικής κατοικίας στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς. 

Στην αντιπροσωπεία της Κίνησης συμμετείχαν ο Συντονιστής Γιάννης Μαγκριώτης και οι φίλοι της Κίνησης Βασίλης Ιατρίδης, Νίκος Παγώνης και Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Από την πλευρά της Κίνησης τέθηκε η αναγκαιότητα της αξιοποίησης του ακινήτου και του χώρου, πού βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, για την προβολή τής πόλης αλλά και για την οικονομική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξή της.

Χρόνιες ιδεοληψίες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδράνειες, στέρησαν από  την πόλη, τους δημιουργούς και τους ανθρώπους της ένα σημαντικό βραχίονα πολλών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Ο χώρος, αντί να καταρρέει και να καταστρέφεται δημόσια περιουσία, θα πρέπει να αξιοποιείται για διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, μόνιμες και περιοδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις και σημαντικά κοινωνικά γεγονότα.

Μια τέτοια προοπτική μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από την συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με παραχώρηση της χρήσης του, μετά από διεθνή διαγωνισμό, σε εξειδικευμένο φορέα μεγάλης ανάλογης εμπειρίας.

Η αντιπροσωπεία της Κίνησης πρότεινε στην υπουργό, που έχει την ευθύνη διαχείρισης του ακινήτου, να συγκροτήσει άμεσα μια ομάδα εργασίας από φορείς τής πόλης, πού έχουν γνώση και εμπειρία σε ανάλογες δραστηριότητες, όπως εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, των Πανεπιστημίων, της Αυτοδιοίκησης του ΤΕΕ, της ΔΕΘ, για να προτείνουν την γκάμα των δραστηριοτήτων πού μπορεί και πρέπει να αναπτύσσονται στον χώρο και την μορφή της διαχείρισης.

Μια μελέτη για την ανακαίνιση και αξιοποίηση του ακινήτου πού θα οδηγήσει στον διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε να εκπονηθεί με την συνεργασία ενός φορέα, όπως τα ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση.

Αν οι αρμόδιοι δουλέψουν συστηματικά και συντονισμένα, πολύ γρήγορα μπορούμε να έχουμε ορατά αποτελέσματα.

Το λαμπρό αυτό ακίνητο, είναι κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και φυσικά της Καλαμαριάς και πρέπει η αξιοποίησή του να προχωρήσει παράλληλα με την αξιοποίηση και των άλλων σημαντικών εγκαταστάσεων και χώρων, όπως η μαρίνα της Καλαμαριάς, η πλαζ της Νέας Κρήνης, το στρατόπεδο Κόδρα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας.

Δύο δεκαετίες χαμένες είναι πολλές, η έξοδος από την κρίση θα γίνει από την δυναμική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης και όχι από την μίζερη αδράνεια και τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες ποικιλώνυμων αρμοδίων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου