Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

H Ομιλία του Κώστα Ασκούνη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώροςΚύριε Πρόεδρε, κύριε Κουνάδη
Αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή η παρουσία εδώ ενός ανθρώπου που είναι επικεφαλής του σημαντικότερου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας με την ιδιότητα του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών

.
Αγαπητοί κύριοι Δήμαρχοι σας ευχαριστώ που είσαστε σήμερα μαζί μας, κύριοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Φίλες και φίλοι θέλω να μου επιτρέψετε μεταξύ των επωνύμων που βρίσκονται σήμερα εδώ να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας που για πρώτη φορά είμαστε μαζί στο ίδιο μετερίζι, και αναφέρομαι στον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Καλλιθέας Γιάννη Χατζόπουλο, τον Βασίλη Παπαχρήστο, τον Γιώργο Καστάνη, την Δήμητρα Καπούτση, τον Γιάννη Κατσούρη, τον Νίκο Κατσάρα.
Κυρίες και κύριοι ....
Φίλες και φίλοι,
είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση μου σήμερα και είναι πολύ δύσκολο για μένα, να βρω λόγια, για να σας ευχαριστήσω.
Να ευχαριστήσω εσάς, που παρ όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, είστε σήμερα εδώ.
Δείχνετε σήμερα με την παρουσία σας εδώ, πως η πόλη μας, η Καλλιθέα μας, μπορεί να βρει ξανά το δρόμο της, στηριγμένη στους ανθρώπους της, στηριγμένη στη γνώση, την εμπειρία και την ελπίδα για καλύτερη ζωή.
Φίλες και φίλοι, 
πέρασαν ακριβώς 5 χρόνια, όταν κάτω από δύσκολες προσωπικές συνθήκες, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα δημοτικά πράγματα της πόλης μας.
Επέλεξα να δώσω την προσωπική μου <<μάχη>> με αξιοπρέπεια όπως πρέπει.
Σεβάστηκα απόλυτα την ευθύνη που μου είχαν αναθέσει οι πολίτες ως Δημάρχου και την ανηφόρα του Γολγοθά, της προσωπικής μου μάχης. Άλλωστε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχα και μια επιπλέον ευθύνη απέναντι στον θεσμό της αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας.
Πιστεύω ότι τίμησα, τις θέσεις που κατείχα, μ’ αυτήν μου την απόφαση.
ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ 
Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτήν την προσωπική μου μάχη το μεγάλο μου όπλο ήταν η αγάπη και η συμπαράσταση σας.
Σήμερα, 5 χρόνια μετά, βρίσκομαι ΕΔΩ μαζί σας και κοιτώντας σας στα μάτια θέλω να στείλω πρώτα απ’ όλα ένα μήνυμα από καρδιάς, σ όλους τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα: ΚΑΜΙΑ ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΗ, ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.
Και είναι αυτό το μάθημα ζωής που θέλω να μοιραστούμε φίλες και φίλοι:
Δεν υπάρχει αύριο χωρίς την προσπάθεια μας. Δεν υπάρχει ατομική και συλλογική προοπτική, αν εμείς μετατραπούμε σε παθητικούς παρατηρητές και σχολιαστές της υποβάθμισης της ζωής μας και του δημόσιου χώρου. 
Η ζωή μας είναι η πόλη μας. 
Είναι η γειτονιά μας. 
Εδώ έχουμε τις μνήμες μας, εδώ τα παιδιά μας σχεδιάζουν και παλεύουν για το μέλλον τους.
Κάθε λεπτό που αφιερώνουμε στην πόλη μας, είναι ανάσα για τη ζωή μας και δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.
Είμαστε λοιπόν και πάλι εδώ!
Είμαι και πάλι εδώ!
Όρθιος και δυνατός μαζί σας!
Φίλες και φίλοι,
στην αυτοδιοικητική διαδρομή μου, στάθηκα:
-μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα προσωπικής προβολής
-μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές
-μακριά από παρασιτικές συμπεριφορές και πελατειακές σχέσεις για προσωπική ανέλιξη χωρίς καμία προσφορά και δράση προς την κοινωνία και τον πολίτη.
Φαινόμενα που δυστυχώς χαρακτηρίζουν το σημερινό αυτοδιοικητικό τοπίο στην πόλη μας. 
Φαινόμενα που μου δημιουργούν σκεπτικισμό και απαισιοδοξία.
Δεν εξαργύρωσα την πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση ως Δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΕ για άλλα αξιώματα στην πολιτική ζωή της χώρας. Ήμουν, είμαι και παραμένω βαθιά αυτοδιοικητικός.
Στα χρόνια που πέρασαν είχα την δυνατότητα να αναστοχαστώ, ως απλός πολίτης για ότι δημιουργήσαμε και πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, για τα όποια λάθη και παραλείψεις μας. Να δώ το έργο μας με απόσταση και να συγκρίνω με το τι γίνεται σήμερα.
Ζώ και εγώ τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, την υποβάθμιση της αξίας της Καλλιθέας.
Έβλεπα και βλέπω με πόνο ψυχής ό,τι με πολύ κόπο και προσπάθεια χτίσαμε μαζί να απαξιώνεται από την αδιαφορία και ανικανότητα της σημερινής διοίκησης. Κάθε σχέδιο και προοπτική αναβάθμισης της πόλης που είχε δρομολογηθεί σταμάτησε. 
Φίλες και Φίλοι,
δεν χάθηκαν απλά 5 χρόνια προόδου και ανάπτυξης, αλλά διογκώθηκαν και βασικά προβλήματα της πόλης:
Η εγκληματικότητα έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και οι πολίτες και καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση.
Η καθαριότητα, παρά τον μεγάλο αριθμό προσωπικού, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι από τα 19 απορριμματοφόρα λειτουργούν 9. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας εξουσιοδοτημένο συνεργείο παρακρατεί 2 απορριμματοφόρα για 8 μήνες, γιατί δεν έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια του.
Η κοινωνική πολιτική και πρόνοια έχουν υποβαθμιστεί. Η διοίκηση μοίραζε τα τρόφιμα των Χριστουγέννων και του Πάσχα στους άπορους συμπολίτες μας σε δημόσια θέα χωρίς να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πόνο για ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, ενώ επί 20 και πλέον χρόνια ο κάθε συμπολίτης μας έπαιρνε δωροεπιταγή και αγόραζε, όπως όλοι μας, τα τρόφιμα του από το σούπερ μάρκετ με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Καθυστερούν κατ΄ επανάληψη να ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας με αποκορύφωμα το 2018 η έναρξη να γίνει στις 25 Ιουλίου!!!
Οι άποροι συμπολίτες μας έμειναν χωρίς τρόφιμα Ιούνιο, Ιούλιο Αύγουστο, Σεπτέμβρη έως και τις 20 Οκτωβρίου. Αλήθεια, πώς μπορούσε και κοιμόταν ήσυχος τα βράδια ο κος Δήμαρχος, όταν γνώριζε ότι περίπου 1000 οικογένειες δεν είχαν τα στοιχειώδη για επιβίωση;
Η δίωξη των 30 περίπου ηλικιωμένων ποντίων από την λαϊκή Αγορά, η καταστροφή της πραμάτειας τους και το αυτόφωρο δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της σημερινής διοίκησης.
Η πλατεία Δαβάκη είναι απαγορευμένη ζώνη για τις οικογένειες των Καλλιθεατών, ενώ η πλατεία Κύπρου έχει παντελώς υποβαθμιστεί. Η ανομία που επικρατεί είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Καλλιθέας. 
Έχει παραχωρήσει τους κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια σε αυθαίρετες- παράνομες καταλήψεις.
Τα έργα υποδομής, που είναι η καρδιά μιας σύγχρονης πόλης, απουσιάζουν παντελώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα 5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει ένα δικό του έργο. Ένα έργο που μελέτησε, δημοπράτησε και υλοποίησε, δηλαδή να έχει την υπογραφή και σφραγίδα της σημερινής διοίκησης.
Παρέδωσα, όπως οφείλει να κάνει κάθε απερχόμενος Δήμαρχος σε μια σύγχρονη πολιτεία, με αίσθημα ευθύνης στις 31-8-2014, τελευταία μέρα της θητείας μου, ένα ενημερωτικό σημείωμα στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο με όλα τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη –ύψους 16.000.000 ευρώ- και του εφιστούσα την προσοχή για τις όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν. Από τα 20 περίπου έργα, σε κάποια έκοψε την κορδέλα γιατί ήταν σχεδόν έτοιμα όπως το ΠΕΑΝ, ο παιδικός σταθμός Μενελάου και Εσπερίδων, άλλα είχαν προχωρήσει πολύ, όπως το Ειδικό Σχολείο , Δημοσθένους και Αχιλλέως, ενώ άλλα τα άφησε στη μοίρα τους.
Επιτρέψτε μου να δώσω 4 παραδείγματα ευκαιριών που χάθηκαν για να γίνει κατανοητό τι έγινε αυτά τα 5 τελευταία χρόνια στην πόλη μας.
1)Εγγράφως και προφορικά ενημέρωσα τον κο Δήμαρχο για το οικόπεδο του ΙΚΑ- Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων - που του το παρέδωσα περιφραγμένο, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης που θα ανακούφιζε την πόλη, που θα τόνωνε την αγορά και τα καταστήματα.
Ένας χώρος 3 περίπου στρεμμάτων που αγοράσαμε με κόπο έμεινε κλειστός για 4 χρόνια και φέτος χρησιμοποιήθηκε για 20 μέρες ως θερινός κινηματογράφος, όταν το πρόβλημα του πάρκινγκ είναι τεράστιο, ενώ δεν έχει κάνει καμία μελέτη για την οριστική αξιοποίηση του χώρου.
2)Το οικόπεδο των οδών Σωκράτους- Ιφιγενείας και Δημητρακοπούλου 6,5 στρεμμάτων, με κατασκευασμένο υπόγειο πάρκινγκ 437 θέσεων μένει κλειστό, ενώ ο επάνω χώρος, 5 χρόνια τώρα θυμίζει κρανίου τόπο.
3)Ένα διατηρητέο κτίριο, το Κόκκινο Σχολείο, στην συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως μένει ημιτελές. Εγκαταστήσαμε εργολάβο τον Οκτώβρη του 2013 και όταν βγήκα από το νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2014 επισκέφθηκα το έργο που είχε ήδη προχωρήσει. Σήμερα, διανύουμε τον 6ο χρόνο και το κτίριο που προορίζεται για ΩΔΕΙΟ ακόμη δεν έχει τελειώσει. Οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται γιατί κατάντησε «το γεφύρι της Άρτας», ενώ εμείς πληρώναμε το ενοίκιο για το ΩΔΕΙΟ της οδού Σοφοκλέους.
4)Του παραδώσαμε δύο σειρές προσφυγικών επί της οδού Κιλκίς και Ηλέκτρας, Κέκροπος και Αϊδινίου και 5 χρόνια το μόνο που έκανε είναι -πριν ένα μήνα - να προσθέσει στον ελεύθερο δεντροφυτεμένο χώρο, που εμείς είχαμε δημιουργήσει, δύο σειρές γκαζόν και να διαφημίζει ότι δημιούργησε 2 πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της πόλης. 
κ. Κάρναβε, για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, έχετε την αποκλειστική ευθύνη γιατί ανακόψατε την πορεία της πόλης μας προς την πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών.
Είναι μακρύς ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών τα 5 αυτά χρόνια της σημερινής διοίκησης, τα ζούμε καθημερινά γι αυτό δεν θα επεκταθώ.
Αντίθετα, το κύριο μέλημα της διοίκησης είναι η οργάνωση των πελατειακών δικτύων, η προσπάθεια ελέγχου και η χειραγώγηση φορέων και συλλόγων που δεν ελέγχει, οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών, τα πάσης φύσεως ρουσφέτια σε ημέτερους, κ.α. Οι απευθείας αναθέσεις σε αμφιβόλου ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει γίνει καθημερινή ενασχόληση: Φιέστες και πανηγύρια.
Ο σημερινός Δήμαρχος αναβίωσε τις χειρότερες παθογένειες του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος εφαρμόζοντας τις πιο συντηρητικές και οπισθοδρομικές μεθόδους που η Καλλιθέα είχε αφήσει πίσω της. Υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο που το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε υψηλά πρόστιμα στο Νομικό Πρόσωπο «Γιάννης Γάλλος» για τις συνεχόμενες και παράνομες απευθείας αναθέσεις.
Αυτή η εικόνα με πονά γιατί βλέπω προσπάθειες χρόνων να οδηγούνται στην απαξίωση και τον μαρασμό. 
Η πόλη δεν έχει άλλες αντοχές.
Δεν δικαιούμαστε να μένουμε αδρανείς.
Όχι άλλος χαμένος χρόνος.
Φίλες και φίλοι, 
επιτρέψτε μου περιληπτικά να αναφερθώ στα πεπραγμένα κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δημάρχου. Απευθύνομαι σε εσάς που μαζί αγωνιστήκαμε, μαζί ξενυχτήσαμε για να αλλάξουμε την Καλλιθέα, μαζί πετύχαμε πολλά δουλεύοντας σκληρά με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και προγραμματισμό.
Πολλοί, σήμερα, υπερηφανεύονται για το μεγάλο έργο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένα εμβληματικό έργο, που έμελλε να αναδειχθεί σε φάρο της παγκόσμιας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όταν ο πρόεδρος ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ το επέλεξε για να απευθύνει στην παγκόσμια κοινότητα το ιστορικό του πια μήνυμα και ύμνο στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Κάποιοι όμως ξεχνάνε ότι για να φτάσουμε στην συμφωνία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου το 2007 και για να συμφωνήσουμε για τα έργα στον πρώην Ιππόδρομο, για τα αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη μας, δηλαδή για το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής, το Κολυμβητήριο, για την παραχώρηση στο Δήμο της Ναυταθλητικής Μαρίνας και άλλων εγκαταστάσεων του Παραλιακού Μετώπου δώσαμε μάχες, διαπραγματευθήκαμε και τα πετύχαμε.
Σήμερα όλοι όσοι μας κατηγορούσαν ότι εξυπηρετούσαμε συμφέροντα έχουν μετατραπεί στους πιο θερμούς υποστηρικτές του έργου αυτού. Καταστήσαμε την Καλλιθέα τελικό προορισμό πολιτισμού και τέχνης.
Η απομάκρυνση του ρυπογόνου εργοστασίου του ΦΟΙΒΟΥ φάνταζε απραγματοποίητο όνειρο. Όμως έγινε πράξη!
Η ΙΖΟΛΑ με τα 10 στρέμματα ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος, τα 11 στρέμματα πάρκου, με συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης, άλλαξαν την εικόνα των Δυτικών Τζιτζιφιών!
Διπλασιάσαμε τους κοινόχρηστους κοινωφελείς χώρους με αγορές οικοπέδων και κτιρίων εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας ανάσες ζωής και πρασίνου στους πολίτες.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Σοφία Λασκαρίδη, το μουσείο ΠΕΑΝ - Φιλαρέτου 108, το Κόκκινο Σχολείο, η διαμόρφωση των χώρων του Ιλισσού από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Ελευθερίου Βενιζέλου - Ταύρου μέχρι την οδό Μεγαλουπόλεως σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Καλλιθέας, η διαμόρφωση των αύλειων χώρων των Ιερών ναών της πόλης μας, το κλειστό Γυμναστήριο της Λάμπρου Κατσώνη, τα γήπεδα 5Χ5 στον Ηλεκτρικό Σταθμό Ταύρου και στην οδό Φορνέζη, το μοναδικό υπόγειο δίκτυο άρδευσης στην χώρα με 14 γεωτρήσεις, τεράστιο έργο υποδομής, είναι μερικά από τα έργα που υλοποιήσαμε. 
Επίσης, δημιουργήσαμε νέους θεσμούς όπως: το Μαθητικό φεστιβάλ, το μοναδικό στην Ελλάδα, με χιλιάδες μαθητές, το Μαζικό Σχολικό Αθλητισμό με 3.500 παιδιά, που δυστυχώς κατήργησαν, το μαζικό Αθλητισμό για ενήλικες με 5.500 άτομα, τον μαζικό αθλητισμό με 1200 παιδιά, που αποτέλεσαν τομή για τα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας όπως επίσης και την δημιουργία νέων τμημάτων ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας, κ.α.
Η δημιουργία του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων ΣΤΑΘΜΟΣ, η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου, η Ιματιοθήκη, οι ιατρικές Υπηρεσίες στα ΚΑΠΗ, οι Σχολικές Κατασκηνώσεις για άπορα παιδιά, και αυτός νέος θεσμός. Η αγορά ενός σύγχρονου στόλου απορριμματοφόρων και τόσα άλλα συνθέτουν ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο έργο που έγινε με πολύ κόπο, μεγάλη προσπάθεια και με κατάθεση ψυχής πραγματοποιήθηκε.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια ειδική αναφορά στα νέα σχολεία.
Από την πρώτη ημέρα μου ως Δήμαρχος, έθεσα στόχο την εξάλειψη της διπλοβάρδιας σε όλα τα σχολεία της πόλης. Με σχέδιο, πρόγραμμα, γνώση και πολύ κόπο κατορθώσαμε μέσα σε 7 χρόνια να λύσουμε ένα πρόβλημα χρόνων που ταλάνιζε οικογένειες και τα παιδιά μας και το 2006 όλα τα σχολεία έγιναν πρωϊνά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς επιλύονται τα προβλήματα όταν η σημερινή διοίκηση αδυνατεί να παρέμβει για επίλυση των βασικών ζωτικών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη μας.
Σε 7 χρόνια κατασκευάστηκαν :
3 Λύκεια (1ο-5ο- 6ο)
4 Γυμνάσια (1ο - 7ο -12ο -14ο)
2 Δημοτικά (13ο -17ο)
17 Νηπιαγωγεία, δηλαδή το 85% των Νηπιαγωγείων της πόλης μας !!! ,
και φυσικά το Ειδικό Σχολείο, Δημοσθένους και Αχιλλέως, όπου εγκαταστήσαμε εργολάβο τον Φεβρουάριο του 2014 αλλά και τους τρείς σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με τελευταίο τον Βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό, Μενελάου και Εσπερίδων, που είχε ως μόνη εκκρεμότητα την σύνδεση με το Φυσικό αέριο.
Όλα αυτά συνέθεταν την εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που ήταν και παραμένει το όραμα μας. 
Φίλοι και φίλες,
πρέπει να πούμε με απλά λόγια τι χρειάζεται σήμερα η Καλλιθέα.
Σήμερα απαιτείται μια Νέα Προγραμματική συμφωνία, ένα νέο σύγχρονο όραμα και σχέδιο που θα στηρίζεται σε μια νέα πλατειά κοινωνική συμμαχία, που ενώνει και διαπερνά τις παραδοσιακές κομματικές σκοπιμότητες, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις για να πάει η πόλη μας μπροστά και να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. 
Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της και όχι μετωπικά σχήματα που διχάζουν τον Λαό και είναι καταδικασμένα στην συνείδηση του κόσμου.
Γιατί το ανύπαρκτο σχέδιο της σημερινής Διοίκησης άφησε την πόλη αθωράκιστη από τα σύγχρονα προβλήματα που ανέδειξε η παρατεινόμενη κρίση και απέτυχαν ακόμα και στις βασικές αρμοδιότητες, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη όπως: η καθαριότητα, η ασφάλεια, ο οδοφωτισμός, η συντήρηση του πράσινου, η συντήρηση των απορριμματοφόρων, το πλύσιμο των κάδων, κ.α., δηλαδή προβλήματα που είχαν λυθεί εδώ και τριάντα χρόνια. 
Τώρα ζητούμενο είναι… εάν πλένονται οι κάδοι, εάν αλλάζονται οι καμένες λάμπες, εάν τα θερινά μπάνια γίνονται στην ώρα τους, εάν η πόλη είναι καθαρή, κ.α…. δηλαδή τα αυτονόητα είναι πλέον ζητούμενα. Δυστυχώς αυτή είναι η ΑΤΖΕΝΤΑ του σημερινού δημάρχου, μια ατζέντα που απασχολούσε τους δημάρχους πριν από 30 χρόνια και όχι το 2019!
Φίλες και φίλοι,
το σχέδιο μας έχει δύο άξονες.
Πρώτον, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία και την φτώχεια. 
Αυτό σημαίνει την επαναθεμελίωση του δικτύου κοινωνικών και προνομιακών δομών του Δήμου που θα παρέχουν άμεσες, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. 
Προς την κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσουμε:
1: Σε γενναία αναδιανομή των πόρων του Δήμου για κοινωνικές δράσεις ώστε η κοινωνική πολιτική να καταστεί πρώτη προτεραιότητα και ιδιαίτερα για τους άστεγους συμπολίτες μας. Τέρμα οι σπατάλες.
2: Στην επίσημη συνεργασία και ενίσχυση με την τοπική Εκκλησία για την αξιοποίηση και των δικών της δομών αφού ο στόχος είναι κοινός.
3: Στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το μήνυμα μας είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και στήριξη στον πολίτη και στις ανάγκες του. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας για μια καλύτερη ζωή.
Δεύτερον, το σχέδιο μας λαμβάνει υπ όψιν του τα οφέλη και τις υπεραξίες:
- από το ΚΠΙΣΝ στην πόλη μας.
- την νέα δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το παραλιακό μέτωπο μετά το τέλος των έργων που εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής.
- από την νέα τουριστική οδό που αναδεικνύεται η Συγγρού.
Σήμερα, 5 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται το ΚΠΙΣΝ με προοπτικές περαιτέρω αύξησης.
Το παραλιακό μέτωπο έχει προοπτική να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Νοτίων Προαστίων.
Η τουριστική ανάπτυξη με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Συγγρού και το AIRBNB δημιουργούν νέα δεδομένα.
Στόχος μας είναι πώς θα διαχυθεί η ωφέλεια στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Πώς θα δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας.
Η Καλλιθέα έχει ήδη μετατραπεί σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού, τέχνης και αναψυχής ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε τελικό τουριστικό προορισμό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που σας ανέφερα.
Το δικό μας λοιπόν, σχέδιο είναι η παραγόμενη υπεραξία όλων αυτών να διαχυθεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Οι δράσεις μας οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα, την καταγωγή και την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε τις διαδρομές, τις γεύσεις και τις μουσικές του Πόντου και της Μικρασίας, του ρεμπέτικου τραγουδιού που άνθισε εδώ στις Τζιτζιφιές γιατί όλα αυτά συνθέτουν και συμπληρώνουν όλο αυτό το ρεύμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Η προσαρμογή της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων της Καλλιθέας στα νέα δεδομένα θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, θα δώσει νέες ευκαιρίες και θα φέρει νέα εισοδήματα.
Επίσης, η ανάπτυξη του Διεθνούς Ναυταθλητικού Κέντρου (προπονητικού και αγωνιστικού) σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία στις εγκαταστάσεις της μοναδικής στη χώρα μας Ναυταθλητικής μαρίνας με προσέλκυση ιστιοπλόων όλο το χρόνο θα ενισχύσει τον τουριστικό αθλητισμό, κάτι που ξεκίνησε μόνη της η Ομοσπονδία ενώ ο Δήμος απουσίαζε επιδεικτικά από το όλο εγχείρημα. Δεσμεύομαι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις από την πρώτη μέρα την προσπάθεια αυτή αναβαθμίζοντας τον ρόλο του.
Η Καλλιθέα όμως δεν είναι μόνο το νότιο κομμάτι, οι Τζιτζιφιές και το παραλιακό μέτωπο. 
Καλλιθέα είναι και οι γειτονιές της Χαροκόπου, της Αγίας Ελεούσας 
αλλά και το κέντρο με τις πλατείες Κύπρου και Δαβάκη που βιώνουν τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Για αυτό τον λόγο χρειάζεται:
Άμεση παρέμβαση - ανάπλαση των Πλατειών Κύπρου και Δαβάκη για να ξαναγίνουν πυρήνες ζωής και δημιουργίας των κατοίκων, να ξαναποκτήσουν την παλιά τους αίγλη και να μην είναι όπως τώρα απροσπέλαστες και απλησίαστες από τους κατοίκους.
-Ένα Νέο Σχέδιο για την αναβάθμιση - παρέμβαση στην Χαροκόπου και στο λόφο Σικελίας, αξιοποιώντας το Σινέ Καλυψώ και το Δημοτικό Στάδιο με συνεχείς εκδηλώσεις αθλητικές και πολιτιστικές.
-Αξιοποίηση των προσφυγικών κατοικιών ιδιοκτησίας του Δήμου, ως χώρων ιστορίας και πολιτιστικής αναφοράς του Μικρασιατικού και ποντιακού στοιχείου με την ανακαίνιση των κατοικιών αυτών.
-Την επανεξέταση της δομής και λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς ώστε να ξαναγίνει πόλος έλξης για τους Καλλιθεάτες.
-Την δημιουργία μιας πρότυπης κυψέλης επιχειρηματικότητας με έμφαση στην νεανική Πρωτοβουλία. Και φυσικά
-Την άμεση αξιοποίηση, εδώ και τώρα των μεγάλων οικοπέδων Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων, αλλά και την άμεση λειτουργία του κατασκευασμένου υπόγειου πάρκινγκ των 437 θέσεων που βρίσκεται στις οδούς Δημητρακοπούλου -Σωκράτους και Ιφιγενείας και επιτέλους την διαμόρφωση των 6.5 στρεμμάτων του υπαίθριου χώρου και την απόδοσή τους στους πολίτες.
-Τέλος θα επιδιώξουμε την συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ για την διοργάνωση από κοινού των υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων και σε άλλες περιοχές του δήμου μας. 
Αυτά συνθέτουν ένα ολιστικό σχέδιο για την πόλη και είναι η τελευταία ευκαιρία για τον δήμο μας, για τους συμπολίτες μας και πρόκληση για εμάς.
Και επειδή χάθηκαν 5 ολόκληρα χρόνια, η προσπάθεια που θα καταβάλουμε πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.
Φίλες και Φίλοι,
Γνωρίζω καλά ότι αυτό είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά πιστέψτε με:
δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την πόλη μας. 
Εάν θέλουμε να κρατήσουμε εδώ τα δυναμικά στοιχεία των κατοίκων, εάν δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης συμπολιτών μας πρέπει τώρα να αποφασίσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. 
Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα.
Είναι λοιπόν η τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση για να αντιστραφεί το «κλίμα», για την αναζωογόνηση της Καλλιθέας.
Χρειαζόμαστε έργα και όχι φιέστες.
Η δράση μας θα στηριχθεί σε βασικές αρχές και αξίες για την : 
- άσκηση της διοίκησης του Δήμου με αξιοκρατία, με αυστηρό οικονομικό ορθολογισμό, με διαφάνεια, με δημόσια λογοδοσία, κοινωνική συμμετοχή, αξίες και αρχές που θα οδηγούν στην ηθική επαναθεμελίωση του Δήμου.
Φίλες και Φίλοι
Ξέρω ότι δεν αρκεί πλέον η ικανότητα ενός μόνο ανθρώπου, ενός ικανού δημάρχου, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου όπως σας περιέγραψα σε γενικές γραμμές. Απαιτείται η δημιουργία ισχυρής ομάδας που να συνδυάζει την εμπειρία και γνώση με τον ενθουσιασμό και την δυναμική νέων ανθρώπων.
Για το λόγο αυτό επέλεξα σήμερα να σας παρουσιάσω τους πρώτους 10 συνεργάτες μου που έχουν ένα κοινό γνώρισμα : δεν έχουν ξανασχοληθεί ποτέ με τα Δημοτικά πράγματα της πόλης μας, αλλά ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μου πριν από 2 μήνες. Το κάνω αυτό γιατί είναι τιμή για μένα και για την πόλη η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο μας και η απόφαση τους να ασχοληθούν με τα κοινά.
Αξιομακάρου Μαρία, ελεύθερη επαγγελματίας με σπουδές στην Ψυχολογία, Κεμεντζετζίδου Σταυρούλα, ελεύθερη επαγγελματίας, 
Σοφιανίδης Στάθης, πτυχιούχος πολιτικής επιστήμης και ιστορίας, στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, 
Πατσιούλης Κώστας, με σπουδές στην Διοίκηση και Οικονομία και master στην τραπεζική αγορά. Στέλεχος τραπέζης, 
Χαβενετίδου Όλγα, ψυχολόγος, 
Ρόδης Κώστας, οικονομολόγος, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, 
Μαρμαρινού Χρύσα, ελεύθερη επαγγελματίας, 
Τσιάτσιος Άλκης, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών με master στα ασφαλιστικά μαθηματικά και διοίκηση κινδύνου,
Μοσχονάς Αντώνης, ελεύθερος επαγγελματίας, 
Παπαντωνοπούλου Σοφία, ιατρός παθολόγος
Φίλες και Φίλοι,
αισθάνομαι ότι όλοι εμείς σήμερα είμαστε συνιδρυτές μιας Νέας Παράταξης και επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το όνομα και το σήμα της που περιγράφονται από δύο απλές λέξεις : Προοπτική Ζωής.
Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι που είναι και προσωπική μου εξομολόγηση, δηλαδή τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας Έσκο Άχο που σε μια ομιλία του πρόσφατα στην Ελλάδα, είπε για τους πολιτικούς: 
«Οι πολιτικοί το μόνο που συζητάνε συνεχώς είναι πώς θα στήσουν τα πράγματα ώστε να ξαναεκλεγούν. Παρακαλώ ξεκινήστε να επιλέγετε πλέον πολιτικούς όχι για να ξαναεκλεγούν, αλλά για να κυβερνήσουνε τη χώρα σας. Είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά».
Σας παρακαλώ πολύ να μην ξεχάσετε τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας.
Για αυτό ζητώ την εντολή σας για να «πιάσουμε» το νήμα της πόλης από εκεί που το αφήσαμε πριν πέντε χρόνια.
Μαζί για την Νίκη, 
Μαζί για την Καλλιθέα που μας αξίζει.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στην νέα γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου