Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Κώστας Ασκούνης : Nα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο στη Καλλιθέα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
1. Μετά από διάστημα αποχής επιστρέφετε και δηλώνετε παρών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας ξανά τον δήμο Καλλιθέας. Γιατί επιλέξατε τη δεδομένη χρονική στιγμή, τι είναι αυτό που σας παρακίνησε;
Τα τελευταία 5 χρόνια, ζω και εγώ τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, την υποβάθμιση της αξίας της Καλλιθέας. Έβλεπα και
βλέπω με πόνο ψυχής ό,τι με πολύ κόπο και προσπάθεια χτίσαμε να απαξιώνεται από την
αδιαφορία και ανικανότητα της σημερινής διοίκησης. Κάθε σχέδιο και προοπτική αναβάθμισης της πόλης που είχε δρομολογηθεί σταμάτησε. Δυστυχώς όμως δεν χάθηκαν απλά 5 χρόνια προόδου και ανάπτυξης, αλλά διογκώθηκαν και βασικά προβλήματα της πόλης: Η εγκληματικότητα έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και οι πολίτες και καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση, η καθαριότητα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ και η κοινωνική πολιτική και πρόνοια έχουν υποβαθμιστεί. Μεγάλα οικόπεδα όπως των οδών Εσπερίδων και Μαντζαγριωτάκη (3 στρέματα) και Δημητρακοπούλου- Σωκράτους- Ιφιγενείας (6 στρέματα) μένουν ανεκμετάλευτα. Έχει παραχωρήσει τους κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια σε αυθαίρετες-παράνομες καταλήψεις. Για αυτά και για άλλα πολλά δεν μπορούσα να μένω αδρανής γιατί η πόλη δεν έχει άλλες αντοχές. Πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.
2. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή δημοτική αρχή του Δημήτρη Κάρναβου. Υπήρξε ανάπτυξη στην Καλλιθέα αυτά τα 4,5 χρόνια;
Ο σημερινός Δήμαρχος αναβίωσε τις χειρότερες παθογένειες του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος εφαρμόζοντας τις πιο συντηρητικές και οπισθοδρομικές μεθόδους που η Καλλιθέα είχε αφήσει πίσω της. Σήμερα, υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτά τα 5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει ένα δικό του έργο. Ένα έργο που μελέτησε, δημοπράτησε και υλοποίησε, δηλαδή να έχει την υπογραφή και σφραγίδα της σημερινής διοίκησης. Δυστυχώς ο κ. Κάρναβος έκανε τα πάντα για να ανακόψει την πορεία της πόλης προς την πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών.
3. Κάνοντας απολογισμό για τις τέσσερις θητείες που ήσασταν δημοτική αρχή στην Καλλιθέα, ποια προβλήματα πιστεύεται ότι επιλύσατε και σε ποια έπρεπε να δώσετε περισσότερο βάρος;
Με τις παρεμβάσεις και τα έργα μας, είχαμε βάλει την Καλλιθέα στο δρόμο για να μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις. Αντιμετωπίσαμε οριστικά θέματα που δυσκόλευαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως π.χ. η καθαριότητα και η κατάργηση της διπλής βάρδιας στα σχολεία με την ανέγερση νέων σχολικών εγκαταστάσεων. Δημιουργήσαμε νέους πρωτοποριακούς θεσμούς όπως το Μαθητικό Φεστιβάλ, το μαζικό Σχολικό Αθλητισμό, το μαζικό Αθλητισμό για ενήλικες, τις σχολικές κατασκηνώσεις για άπορα παιδιά, κ.α.
Επίσης δημιουργήσαμε και αποδώσαμε στους πολίτες, με χρήματα αποκλειστικά του δήμου, ελεύθερους χώρους μέσα από την αγορά οικοπέδων δίνοντας ανάσες ζωής και πράσινου στους πολίτες. Αποκορύφωμα των πολιτικών μας ήταν η καθοριστική συμβολή μας στην κατασκευή του ΚΠΙΣΝ που μετέτρεψε την Καλλιθέα σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού και τέχνης. Χρέος μας είναι τώρα να πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, ώστε να κάνουμε ξανά την Καλλιθέα, πόλη που αξίζει να ζεις.
4. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρομαι φυσικά στην καθιέρωση της απλή αναλογικής. Επειδή έχετε βαθιά γνώση στην αυτοδιοίκηση και έχετε διατελέσει πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πιστεύεται πως είναι προς το συμφέρον της αυτοδιοίκησης; Μπορούν να προκύψουν συγκλίσεις και συνεργασίες;
Διαχρονική μου άποψη είναι πως, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεγάλες τομές και αλλαγές αν πρώτα δεν έχεις δημιουργήσει συναινέσεις με ευρύτερες δυνάμεις. Όποιος τοποθετήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του πάνω από τα προβλήματα της πόλης θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Την περίοδο που ήμουν Δήμαρχος επιδίωκα οι τελικές αποφάσεις να είναι προϊόν συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και αυτό θα κάνω και στην επόμενη θητεία αν οι πολίτες μου δώσουν την εντολή. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεδίωξα και πέτυχα οι σημαντικές αποφάσεις να είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαδικασιών. Συνεπώς θεωρώ πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική, είμαστε υποχρεωμένοι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, να επιδιώκουμε τις συνεργασίες και τις συγκλίσεις.
5. Ποιο είναι το όραμά σας για την Καλλιθέα και γιατί να σας εμπιστευτούν για άλλη μία φορά οι δημότες;
Σήμερα απαιτείται μια νέα προγραμματική συμφωνία, ένα νέο σύγχρονο σχέδιο που θα στηρίζεται σε μια νέα κοινωνική συμμαχία, που ενώνει και διαπερνά τις παραδοσιακές κομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις, για να πάει η πόλη μας μπροστά και να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.
Το σχέδιο και το όραμα μας έχει δύο άξονες. Πρώτον σεβασμός, αξιοπρέπεια και στήριξη στον πολίτη και στις ανάγκες του μέσα από την επαναθεμελίωση του δικτύου κοινωνικών και προνομιακών δομών του Δήμου που θα παρέχουν άμεσες, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Για εμάς ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας για μια καλύτερη ζωή.
Ο δεύτερος άξονας στοχεύει στη δημιουργία νέων ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας μέσα από την αξιοποίηση των ωφελειών από την λειτουργία ΚΠΙΣΝ και από την Λεωφόρο Συγγρού, η οποία αναδυκνύεται σε νέα τουριστική οδό.
Η Καλλιθέα έχει ήδη μετατραπεί σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού, τέχνης και αναψυχής ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε τελικό τουριστικό προορισμό. Το δικό μας λοιπόν, σχέδιο είναι η παραγόμενη υπεραξία όλων αυτών να διαχυθεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Οι δράσεις μας οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα, την καταγωγή και την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε τις διαδρομές, τις γεύσεις και τις μουσικές του Πόντου και της Μικρασίας γιατί αυτά συνθέτουν και συμπληρώνουν όλο αυτό το ρεύμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Καλώ τους επιχειρηματίες της Καλλιθέας να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα και σε στενή συνεργασία να αναδείξουμε την πόλη μας σε πόλο αναφοράς που θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, θα δώσει νέες ευκαιρίες και θα φέρει νέα εισοδήματα.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου