Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε συνολικά 115 πρόσωπα για τα δάνεια που έλαβαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2011 έδωσε η Οικονομική Εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη.
Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας και στρέφεται κατά τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές οι οποίες ενέκριναν δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ με τους τόκους για κάθε κόμμα, και κατά εκπροσώπων των κομμάτων, αρμόδια για την οικονομική διαχείριση.
Βάσει της εισαγγελικής έρευνας οι χορηγήσεις αφενός είχαν δοθεί με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις υπολογιζόμενες με το εκλογικό ποσοστό που είχαν όταν τις λάμβαναν τα κόμματα ,αφετέρου γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής.
Όσον αφορά στα δάνεια που έλαβαν την εν λόγω περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ η δικογραφία αρχειοθετείται καθώς όπως προέκυψε κάποια από τα δάνεια έχουν ήδη εξοφληθεί ενώ τα εναπομείναντα εξυπηρετούνται.
Η έρευνα
Τα δάνεια των κομμάτων είχαν ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη και στο παρελθόν από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη. Με πόρισμά του είχε προτείνει τότε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν τα δάνεια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και σε βάρος των οικονομικών υπευθύνων των εν λόγω κομμάτων.
Η ρύθμιση όμως που πέρασε στη βουλή το 2013 «φρέναρε» τις διώξεις κι έστειλε τη δικογραφία στο αρχείο. Βάσει της επίμαχης ρύθμισης «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου
τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών. Για το σκοπό αυτό απαιτούνταν να υφίστανται σωρευτικά η λήψη απόφασης των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων τους και η τήρηση των σχετικών κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδα».
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θεωρήθηκε ότι αφορούσε και τα κόμματα. Όμως ο διοικητής της
Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που είχε ως αντικείμενό της τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, διατύπωσε διαφορετική άποψη.
Με αφορμή το πόρισμα που κατέληξε η επιτροπή , η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή τον Φεβρουάριο του 2017 στον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα και επιπλέον, εάν , στο πλαίσιο αυτής, κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το πόρισμα Καλούδη, να το πράξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου