Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

«Βρέχει πλαστικό». Το εντυπωσιακό εύρημα επιστημόνων που προκαλεί ανησυχίες για άνθρωπο και περιβάλλον

«Βρέχει πλαστικό». Το εντυπωσιακό εύρημα επιστημόνων που προκαλεί ανησυχίες για άνθρωπο καιΜόνο περιθώρια για εφησυχασμό δεν αφήνουν τα συμπεράσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από επιστήμονες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Γεωλογική Υπηρεσία. Ο τίτλος της μελέτης μαρτυρά τα
πάντα. «Βρέχει πλαστικό».
Η επιστημονική ομάδα που υπογράφει την έρευνα εξέτασε τις βροχοπτώσεις στο Ντένβερ του Κολοράντο, ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 90% των δειγμάτων που συγκεντρώθηκε περιείχε πλαστικό. Το χρώμα που κυριαρχούσε ήταν το μπλε, το κόκκινο, το ασημί και το πράσινο.
Ποιος έχει κυρίως την ευθύνη για τη θαλάσσια ρύπανση;
HuffPost Greece / Κυριακή Αξιώτη / 13 Μαΐ
Φυσικά για να διακρίνουν τα μικροπλαστικά χρειάστηκαν ένα διοπτρικό μικροσκόπιο με ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν μικροπλαστικά σε βροχοπτώσεις, αφού αντίστοιχα δείγματα έχουν βρεθεί ακόμα και στα Πυρηναία Όρη στη Νότια Γαλλία ή άλλα απομακρυσμένα νησιά.
Άλλη μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν αποδείκνυε πως ο κάθε άνθρωπος καταπίνει εν αγνοία του περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, περίπου δηλαδή το βάρος μίας πιστωτικής κάρτας.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, σωματίδια πλαστικού (μικροπλαστικά) ανακαλύφθηκαν -και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες- στο αρκτικό χιόνι για πρώτη φορά, μια απόδειξη ότι ο άνεμος τα παρασέρνει ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης.
Τα τελευταία χρόνια μικροσκοπικά πλαστικά έχουν βρεθεί στους βυθούς των ωκεανών, αλλά τώρα ανακαλύπτονται επίσης στα παρθένα χιόνια της Αρκτικής και στα βουνά των Άλπεων.
ALEXANDRA C. RIBEIRO VIA GETTY IMAGES
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέλανι Μπέργκμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Άλφρεντ Βέγκενερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με τον «Guardian» και το «New Scientist», ανέλυσαν δείγματα χιονιού από διάφορα μέρη, από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως την Αρκτική, όπως στη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Παντού βρήκαν μικροπλαστικά με μέγεθος περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης (π.χ. από τη Σαχάρα), τους οποίους επίσης παρασέρνουν οι άνεμοι.
«Είναι ολοφάνερο ότι η πλειονότητα αυτών των μικροπλαστικών στο χιόνι έρχεται από τον αέρα», δήλωσε η Μπέργκμαν και τόνισε ότι η ανακάλυψη εγείρει ξανά το ερώτημα πόσο πολύ πλαστικό εισπνέουν οι άνθρωποι και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους.
Οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ μια μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα -24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο- βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Όταν μικροπλαστικά κολλάνε στο σώμα σου και στην επιφάνεια επιπλέουν μέχρι και καλάθια άπλυτων.
HuffPost Greece / Σωτήρης Βαλάρης / 18 Ιουλ
Πολλοί τόνοι πλαστικών καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο και διασπώνται σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια. Τον Ιούνιο μια άλλη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι οι άνθρωποι τρώνε τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να μεταφέρουν τοξικά χημικά και παθογόνα μικρόβια.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροπλαστικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. Επειδή τα επιστημονικά όργανα τους δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν σωματίδια μικρότερα των 11 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), εκτιμούν ότι, όπως είπε η Μπέργκμαν, «υπάρχουν πολύ περισσότερα σωματίδια μικρού μεγέθους πέρα από το όριο ανίχνευσης. Η ανησυχία με αυτά τα μικρότερα σωματίδια είναι ότι μπορούν να απορροφηθούν από μια μεγαλύτερη γκάμα οργανισμών και, αν μάλιστα φθάνουν στη νανοκλίμακα (σ.σ. δισεκατομμυριοστά του μέτρου), τότε μπορούν να διαπερνούν τις μεμβράνες των κυττάρων και να διεισδύουν στα όργανα του σώματος πολύ πιο εύκολα από ό,τι τα μεγαλύτερα σωματίδια».

(Με πληροφορίες από CNN) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου