Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Η ιδιωτική ασφάλιση ξανά στο προσκήνιο

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος ΣαρρηγεωργίουΜπροστά στο γύρισμα της σελίδας βρίσκεται ο κλάδος των ασφαλειών στην Ελλάδα καθώς πέρα από τις
προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, όπως οι αλλαγές που έρχονται στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης, έχει και μία κυβέρνηση "η οποία διάκειται κανονικά απέναντι ασφαλιστικές εταιρείες" ο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην λήξη του 21ου Ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού Συνεδρίου της Ένωσης στην Ύδρα. Ο κ. Σαρρηγεωργίου διευκρίνισε ότι το "κανονικά" δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως "φιλικά" τονίζοντας ότι "το κανονικό είναι κάθε κυβέρνηση να προσβλέπει στην συνεργασία και με τον ιδιωτικό κλάδο" ενώ αποτίμησε θετικά την παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο συνέδριο.
Το ότι η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται ξανά στο προσκήνιο προκύπτει και από την αύξηση πωλήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαρρηγεωργίου το πρώτο εξάμηνο ο κλάδος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 3,9%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το σύνολο του 2018 όπου είχε καταγραφεί μία αύξηση πωλήσεων 2% σε σχέση με το 2017.
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από τον κλάδο των οχημάτων όπου σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας τα ασφαλισμένα ΙΧ από 5,9 εκατ που ήταν το 2016 υπολογίζονται σε 6,41 εκατ. το 2019. Στην μεγάλη εικόνα που αφορά το σύνολο της ασφαλιστική αγοράς οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στην χώρα μας είναι σημαντικές καθώς όπως επισήμανε ο κ. Σαρρηγεωργίου η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι μόλις 366 ευρώ έναντι 2.300 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κλάδος εκτιμά ότι τα 366 ευρώ θα ήταν ακόμη χαμηλότερα εάν δεν υπήρχε η υποχρεωτική ασφάλιση από την πλευρά των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια.
Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο είναι το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιο επικουρικού που θα ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου του 2021 και αφορά τους νέους εργαζόμενους στους οποίους δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν και την ιδιωτική ασφάλιση για την επικουρική τους σύνταξη. Όπως ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης μέσα στον Οκτώβριο θα παραδοθούν στο υπουργείο οι προτάσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης που έχει επικουρική ασφάλιση.
Ο πρόεδρος της 'Ενωσης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο, ο οποίος ειδικά μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών κανόνων, γνωστών ως Solvency II, διαθέτει για κάθε 1 ευρώ τζίρου ισόποσα κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου ανέρχονται σήμερα στα 3,7 δισ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις του Solvency II είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ.
Τέλος για τον χώρο της υγείας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αφορά κυρίως το γενικό πληθυσμό που θα πρέπει να ασφαλιστεί και τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά που έχουν περισσότερο ανάγκη. Ενδεικτικά, το 2017 δαπανήθηκαν για την υγεία 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9 δις ήταν το μερίδιο του ΕΟΠΥΥ εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών εταιρειών και 5,5 δισ. ευρώ η ιδιωτική δαπάνη υγείας, δηλαδή χρήματα που οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου