Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων (ΝΔ και Ελληνική Λύση) σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών,
ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ - το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.
Αναλυτικά τα άρθρα:
- Στο άρθρο 1, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, 19 παρών
- Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών
- Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131
- Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,
- Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122
- Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9
- Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1
- Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.
Από την διαδικασία έλλειπαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25), Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ), Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ) και Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ) οι οποίοι έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου που δεν προσμετρούνται στο αποτέλεσμα.
Τσίπρας: Αυτό δεν είναι ανάπτυξη αλλά "ωραίο μου πλυντήριο"
Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'Ωραίο μου πλυντήριο'. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρώτα βλέπετε ποιους φίλους και ποια συμφέροντα πρέπει να ικανοποιήσουμε. Αφού τα μαζέψετε τα ρουσφέτια, μετά βγάζετε τις φωτογραφίες και τις μετατρέπετε σε άρθρα και τροπολογίες». Ακολούθως. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ».
Τζόκερ της πολιτικής ο Γεωργιάδης
Από το κάδρο του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε ο Άδωνις Γεωργιάδης το οποίο χαρακτήρισε τζόκερ της πολιτικής σκηνής ο οποίος "όποτε μιλάει εκθέτει την παράταξή του". Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον... Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά του κεντρικού τραπεζίτη για την υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε για την σύσταση της Προανακριτικής υπογράμμισε: "Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο".
Για τον κ. Στουρνάρα ανέφερε ο κ. Τσίπρας: "Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».
Μένοντας στην υπόθεση της Novartis συμπλήρωσε: "Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη.
Ακολούθως προειδοποίησε: "Μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του".
Για τον αναπτυξιακό νόμο σημείωσε ότι πρόκειται για μια φιλοσοφία "ακραία νεοφιλελεύθερη, ακραία αντιλαϊκή και αντεργατική" το οποίο κρύβει ένα "σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο - νοσταλγός του ΔΝΤ" και συμπλήρωσε: "Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης… Ανοησίες. Δοκιμάσατε. Αποτύχατε. Δοκίμασαν σε άλλες χώρες. Απέτυχαν παταγωδώς. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας".
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απών σκόπιμα γιατί "τι θα μπορούσε να πει για την επαναφορά του εργασιακού Μεσαίωνα και τις αθλιότητες του υπουργού του που διασύρει;" και έκλεισε λέγοντας "οΙ 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι: Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα. Απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος".
Στους εργαζόμενους εκχωρείται η ενίσχυση που δικαιούται μια επιχείρηση που εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, εφόσον αυτή οφείλει δεδουλευμένα, επιδόματα εορτών, αδείας κλπ, με βάση υπουργική απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα.
Επιδεικνύοντας στο Σώμα, το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο δημοσιεύεται η εν λόγω απόφαση, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει προηγουμένως την κυβέρνηση ότι «θέλει μπαταχτσήδες εργαζόμενους και απλήρωτους εργαζόμενους».
Ο κ. Πέτσας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την Ολομέλεια «δυστυχώς για να μην ακούσει τον αντίλογο» και ανέφερε ότι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το φύλλο μιας καθημερινής εφημερίδας, δεν διάβασε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται η τροποποίηση στην υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του και στην οποία προστέθηκε το άρθρο 4Α στην ΚΥΑ που εξειδικεύει την ενίσχυση στις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Ο τίτλος της είναι «εκχώρηση της ενίσχυσης σε εργαζόμενους» και αναφέρεται σε αυτή: «Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει οφειλές-δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών, επιδόματα κλπ - προς τους εργαζόμενους, που απασχολεί κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής προκειμένου να υπαχθεί στο πρόγραμμα, υποχρεούται να εκχωρήσει το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται μέχρι του ύψος των ανωτέρω οφειλόμενων οφειλών σε αυτούς. Στην περίπτωση που το ποσό της ενίσχυσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη των οφειλόμενων οφειλών, το ποσό της ενίσχυσης θα καταβληθεί αναλογικά σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους η επιχείρηση οφείλει».
«Με αυτό αποδεικνύεται ποιός ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και ποιός όχι» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κλείνοντας την παρέμβασή του.
Γεννηματά: Ενισχύετε τους λίγους και ισχυρούς, σε βάρος των πολλών και αδυνάμων
Νομοσχέδιο κατώτερων των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, που συζητείται στη Βουλή. Στην ομιλία της, πριν από λίγη ώρα, η κ. Γεννηματά σχολίασε πως πρόκειται για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «ΟΧΙ» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για την διακυβέρνηση, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης.
«Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι:
-Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας.
Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
- Για την ΝΔ η ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ανησυχεί για τους πολλούς, τους φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν το μάρμαρο. Η κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου.
Η κ. Γεννηματά, ειδικότερα, διαφώνησε πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η καταστρατήγηση των Κλαδικών Συμβάσεων, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Δημιουργείται», είπε, «καθεστώς εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων, με επιχειρήσεις που τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις (δηλαδή τα ελάχιστα όρια αμοιβών και δικαιωμάτων) και επιχειρήσεις που "εξαιρούνται". Και μάλιστα εξαιρούνται με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό, για να καθορίσει κριτήρια και διαδικασίες, να προσδιορίσει ποιοι έχουν οικονομικά προβλήματα και ποιοι όχι.
Έτσι, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις:
Αν θες, λοιπόν, να μην τηρείς τις κλαδικές συμβάσεις, πήγαινε στον υπουργό και αυτός θα σου βρει τη "λύση". Χωρίς να έχεις καμία υποχρέωση, ούτε καν να διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας».
Όπως είπε, «για τις διατάξεις που αφορούν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων -αλλά και εκείνων που κτυπούν την Αυτοδιοίκηση- καταθέσαμε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να γνωρίζουν καθαρά οι πολίτες τις επιλογές μας», πρόσθεσε.
Επίσης, σημείωσε ότι:
- «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Αφαιρούνται και πάλι αρμοδιότητες και πόροι, υποβαθμίζεται περισσότερο το δημοτικό συμβούλιο με τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.
- Παρά τις δήθεν κυβερνητικές ευαισθησίες για την βιώσιμη ανάπτυξη, το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
- Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας «Λευκό Οίκο» και τα θαλασσώσατε. Σκέψου να μην ήσασταν και πανέτοιμοι…
-Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος, που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και βέβαια, η δημιουργία νέας γραφειοκρατίας, καλά κρατεί. Επιπλέον παρατηρητήρια, υπηρεσίες και διαδικασίες. Να έχουμε, να βολεύουμε τους δικούς μας ….»
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του κόμματός της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που συναντήθηκε με τους τραπεζίτες για να μειωθούν οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, όπως και την τροπολογία για το επίδομα ανεργίας όσων επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Σχετικά με την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαιρέτισε τον αναγκαίο συμβιβασμό των κομμάτων, ώστε να βρεθούν 200 για να περάσει ο νόμος. Ωστόσο, επέκρινε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που εκφράζουν, παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια που οδηγούν σε αποκλεισμό χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αναφορά έκανε η Φώφη Γεννηματά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρότεινε να συμφωνηθεί ένα εθνικό σχέδιο διεκδικήσεων που περιλαμβάνει: φύλαξη των συνόρων με ενεργό συμμετοχή της FRONTEX, αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της τα βάρη. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αν δεν συνεννοηθούμε, θα το πληρώσουμε ακριβά», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμη, είπε ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ υπάρχει ομερτά για τις ευθύνες τους, χαρακτηρίζοντας «κοκορομαχία για το θεαθήναι» την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που δηλητηριάζει, όμως την πολιτική ζωή της χώρας και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου