Τις υπερβολικές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές θα θέσει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στον Economist χαρακτήρισε άδικες κάποιες από τις χρεώσεις που ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ο νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μίας τράπεζας γιατί δεν υπάρχει άλλη.
“Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή τη πίστη και θα βρούμε πιστεύω λύσεις”, εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε με νόημα:
“Υγιές τραπεζικό σύστημα σημαίνει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους”.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη μία και μισή το μεσημέρι στο Μαξίμου, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπέρογκη αύξηση των χρεώσεων των διατραπεζικών συναλλαγών (όπως π.χ. ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που είναι ο λογαριασμός), επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες και αυξάνοντας την κερδοφορία τους, οι τράπεζες ανακοινωσαν νέες χρεώσεις που θα είναι πλήρως σε ισχύ από το τέλος Οκτωβρίου και σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019:
-Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
-Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
-Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12
Από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος "σηκώσει" λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).
Ο κ.Μητσοτάκης αντίθετα χθες εγκωμίασε τις τράπεζες για τα μέτρα που έλαβαν για την ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών, ενώ αναφέρθηκε στην κατάρτιση του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια, στο πρότυπο της Ιταλίας, το οποίο έχει ήδη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν αυτή τη βοήθεια. Και αισιοδοξούμε ότι ο Ηρακλής θα συμβάλει στην ταχεία μείωση κόκκινων δανείων” ειπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε δε την εξής πρόβλεψη την οποία χαρακτήρισε ασφαλή: “Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας.”
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης χθες ένα σημαντικό μέτρο για την τόνωση της οικοδομής. Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Κάτι που όπως είπε θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, η οποια μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθούν θεαματικά οι ισολογισμοί των τραπεζών καθώς αυξάνεται η αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους, με αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου