Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με πέναλτι μεγαλύτερου τόκου θα κερδίζουν τις 24 δόσεις που θα
προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι που θα δυσκολεύονται από το 2020 να πληρώσουν στην Εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
Σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ύψος δηλαδή του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι θα αποτελεί το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 48 μηναίων δόσεων από τις 24 δόσεις που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση. Το νέο σχήμα της ρύθμισης θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020 και μετά, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να “τρέξει” και το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Διπλάσιο αριθμό δόσεων
Για τις τακτικές οφειλές , όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ, ο αριθμός των μηναίων δόσεων από 12 δόσεις που είναι σήμερα θα αυξάνεται σε έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.
2. Τακτικές οφειλές
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις με τη ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι όμως θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο.Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηναίων δόσεων. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή υψηλότερου επιτοκίου “θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις” .
Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις και το επιτόκιο καθοριστεί σε 5% ετησίως, θα πληρώσει συνολικά 3.150 ευρώ.
Αν ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο και στην περίπτωση που αυτό διαμορφωθεί π.χ στο 8% τότε για την οφειλή των 3.000 ευρώ θα πληρώσει συνολικά 3.480 ευρώ.
3. Έκτακτες οφειλές
Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές πχ. φόρο κληρονομιά , θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως και 48 δόσεις.Ο αριθμός των μηναίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 25%.
4. Επιτόκιο
Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή.Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηναίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
5.Ελάχιστη δόση
Η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.
6.Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών’
Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να τρέξουν το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών . Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο το όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ.Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "TA ΝΕΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου