Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός Ζέρβα-Πυρά από Νοτοπούλου, Ορφανό, Βούγια

Πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός Ζέρβα-Πυρά από Νοτοπούλου, Ορφανό, ΒούγιαΜε 23 υπέρ, 12 κατά και 4 λευκά πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Κατερίνα Νοτοπούλου
Κουβαλώντας 151 εκατ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών παλαιότερων ετών, 80 εκατ. ευρώ από το «σκάνδαλο της υπεξαίρεσης» και 79 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων  ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 διαμορφώνεται στα 411 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,41% σε σχέση με αυτόν του 2019.
«Είναι ένας  εφαρμόσιμος οδικός χάρτης για την ανάταση της πόλης. Κεντρικός κορμός η βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά. Ο δήμος σέβεται την περιουσία των δημοτών μέχρι το τελευταίο ευρώ» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «Το στοίχημα για τη δική μας διοίκηση είναι η απορροφητικότητα. Εκεί όπου υπήρξε αποτυχία και αναποτελεσματικότητα, εμείς στοχεύουμε σε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε και παρέθεσε αριθμούς που καταδεικνύουν το πρόβλημα που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στις επενδύσεις από προϋπολογισθέντα 37 εκ. ευρώ, ενταλθέντα ήταν μόνον 6,5 εκ. ευρώ ενώ στα έργα από 24 εκ. ευρώ μόνον 4,5 εκ. ευρώ. «Ακόμα και εκεί που προϋπολογίζονται λεφτά δεν ήταν σε θέση ο Δήμος να τα δαπανήσει και να προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας. 
Πρόβλεψη της διοίκησης Ζέρβα είναι η είσπραξη 2 εκατ. μέσα στο 2020 από το σύνολο των καταλογισμών που έχουν γίνει. Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη συμφωνία με τον ΟΛΘ, η διοίκηση του λιμανιού θα καταβάλει ανταποδοτικά δικαιώματα  για πρώτη φορά στο δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμο Αμπελοκήπων ποσού 1 εκατ. ευρώ το οποίο θα αρχίσει να μπαίνει στο δήμο. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα είναι πιο αυξημένο». Παράλληλα, 1,1 εκατομμύριο ευρώ κατευθύνεται για τη σίτιση απόρων και την παροχή δεκατιανού στους μαθητές, ενώ  άλλες 500.000 ευρώ προβλέπονται για τη φροντίδα των αστέγων. Επίσης, τα δημοτικά ιατρεία θα στελεχωθούν με προσωπικό, αντλώντας περίπου 61.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Στον προυπολογισμό εντάσσεται και το έργο ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) – ύψους 13 εκ. ευρώ που εκτινάσσει το Τεχνικό Πρόγραμμα στα 40εκ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις έχει προϋπολογιστεί από το Πράσινο Ταμείο ενίσχυση ύψους 10 εκατ. ευρώ 

Δεν έχει πολιτική στόχευση ο προϋπολογισμός λέει η αντιπολίτευση 

Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Βασίλης Γάκης από την πλευρά της παράταξης παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου και κάλεσε τα μέλη της διοίκησης να τοποθετηθούν για τις επιμέρους πολιτικές τους.«Περίμενα μια πιο ουσιαστική τοποθέτηση. Επιμελώς αποκρύφθηκε η αντιπαραβολή στοιχείων. Θέλουμε να βγει ο προϋπολογισμός όχι για τη δική σας τιμή και δόξα αλλά για καλό των συμπολιτών μας» πρόσθεσε ο κ. Γάκης.
«Ο προϋπολογισμός  είναι μία από τα ίδια, αμήχανος και χωρίς πολιτική στόχευση δήλωσε ο εισηγητής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» Ανδρέας Κουράκης, προσθέτοντας ότι είναι διεκπεραιωτικός και δεν έχει ένα όραμα. 
Αδιάφορο και γυμνό σε περιεχόμενο ο οποιος δεν δημιουργεί υπεραξίες χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Πόλης» Σπύρος Βούγιας. «Στην ουσία είναι ένας προϋπολογισμός 62 εκ. ευρώ», τόνισε ο ίδιος λέγοντας ότι όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακός, όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικός, γιατί δεν λέει τίποτα, όχι μόνο δεν είναι ορθολογικός γιατί δεν έχει λογική στην ουσία του αλλά είναι ένας προϋπολογισμός εικονικός, προϋπολογισμός φάντασμα που δεν αποκαλύπτει ότι πίσω από όλο τον κατάλογο λογιστικών προβλέψεων δεν κρύβονται απόψεις λογικές και καινούργιες ιδέες για τα πράγματα της πόλης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος επεσήμανε πως «αλλάζουν οι διοικήσεις αλλά δεν αλλάζει η λογική μακριά από τις ανάγκες της πόλης. Το ερώτημα για κάθε προϋπολογισμό είναι ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει για δημότες».

Νοτοπούλου σε Ζέρβα: Είστε παρακολουθήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί-Ανοιχτή Πόλη» της Κατερίνας Νοτοπούλου. «Δυστυχώς οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί σας. Δεν παρουσιάσατε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Λείπει το όραμα. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη. Βρέχει λεφτά στην Ε.Ε. για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η Θεσσαλονίκη κρατά ομπρέλα στη βροχή αυτή. Η πρόταση είναι αποκέντρωση, να βάλετε στο παιχνίδι τις κοινότητες. Μπορείτε να ασκήσετε πολιτική αλλά συνεχίζετε να είστε παρακολουθήματα της κυβέρνησης του Κυριακου Μητσοτάκη». 

Ζέρβας: Εμείς δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος

«Προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές. Εμείς δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος και χαίρομαι που ούτε η ιδία η πόλη δεν περίμενε ούτε μία μέρα. Δουλεύουμε από τις 3 Ιουνίου και όχi από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε τα ηνία της πόλης» απάντησε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Απαντώντας στην έλλειψη οράματος που κατηγόρησε τη διοίκηση η αντιπολίτευση ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που σχεδιάζει ο δήμος όπως στο έργο των στάβλων Παπάφη, την ανάπλαση της Πλατεία Διοικητηρίου, το deck της παλιάς παραλίας, την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους αλλά και τον πετυχημένο φετινό στολισμό των Χριστουγέννων.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου