Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Τσίπρας: Μητσοτάκης όπως... Τόμσεν - Από το Trip Advisor θα μαθαίνουμε νέα σας

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσίπρας: Μητσοτάκης όπως... Τόμσεν - Από το Trip Advisor θα μαθαίνουμε νέα σαςΠοιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως έγινε οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς παρουσιάζοντας οκτώ «χτυπήματα», όπως τα αποκάλεσε, που γυρίζουν τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «λαθροχειρία» στην παρουσίαση στοιχείων για την οικονομία και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων.

Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά»…

Σε ό,τι αφορά τα «χτυπήματα» στον χώρο της εργασίας:

Χτύπημα 1ο: Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Με στόχο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά, την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις.

Χτύπημα 2ο: Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη ένα απόγευμα του Αυγούστου που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Χτύπημα 3ο: Κατάργηση την ίδια ημέρα των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Χτύπημα 4ο: Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά και δημιουργία ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Συγχρόνως δόθηκε «λευκή επιταγή» στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς

Χτύπημα 5ο: Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Έτσι, κλειδώνει το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία

Χτύπημα 6ο: Με υπουργική απόφαση «στα μουλωχτά» ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η κυβέρνηση μείωσε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αυξάνοντας το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. «Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν, τούς λέτε «σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, δίνεται στους εργοδότες όλων των ειδών τα κίνητρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Χτύπημα 7ο: Η άρνηση της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.Χτύπημα 8ο: Η δραστηρική μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι για πρώτη φορά μετά τη Χούντα έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες , απολύσεις στα λιπάσματα Καβάλας, στα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση, στον ΟΤΕ, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου