Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μάλγαρης Στέφανος : Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς - Για τις δηλώσεις τετραγωνικών και παράταση αυτών

Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ που μου δέσατε το λόγο.
Κύριε Δήμαρχε Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι κυρίες και κύριοι .
Ο λόγο που θέλησα να παρέμβω σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι για την Ευνοική ρύθμιση ακριβής Δήλωσης τετραγωνικών που πρέπει να γίνει από τους Δημότες μέχρι 31/3/2020

Ιστορικά θέλω να πω ως Δήμαρχος την περίοδο 2003-2006 στο Δήμο Γαλλικού έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την σωστή Δήλωση τετραγωνικών στα εργοστάσια και στις οικίες που είχαν μεγάλες διαφορές

Μία προσπάθεια που η ταμειακή υπηρεσία του τότε Δήμου έκανε πολύ καλή δουλειά

Στο θέμα μας που είναι η δήλωση των τετραγωνικών από τους Δημότες.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το πόσα τετραγωνικά έχουν δηλωμένα στον Δήμο και τι είναι στην πραγματικότητα .

Υπάρχει άνιση χρέωση στον παλαιών ακινήτων και των νέων γιατί είναι άλλη η διαδικασία τώρα και άλλη από αυτήν που ήταν πριν 40 χρόνια.

Είναι μεγάλη Ευκαιρία στο Δήμο να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτοί την δυνατότητα που του δίνεται στο να είναι όλοι οι Δημότες ίσοι απέναντι στο Δήμο αλλά και ο Δήμος απέναντι στους Δημότες .

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω τα εξής

Ο Δήμος να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση των Δημοτών ότι η ρύθμιση και η δήλωση των τετραγωνικών είναι προς οφελός τους γιατί δεν υπάρχει αναδρομική χρέωση τελών .

Στο ότι ο Δήμος έχει πρόσβαση στο Ε9 τους και μπορεί να διασταυρώσει την περιουσιακή τους κατάσταση με το Τι έχουν δηλώσει στον Δήμο ,

Στο ότι αν λήξη η προθεσμία ο Δήμος μπορεί να χρεώσει αναδρομικά Τέλη και προσαυξήσεις.

Να ζητηθεί παράταση από την κεντρική Διοίκηση που λίγοι στις 31/3/2020 γιατί δεν είναι η αναμενόμενη προσέλευση των Δημοτών σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο όπως τον Δήμο ΚΙΛΚΙΣ.
Να ενημερώσει ο Δήμος ότι στην όλοι προσπάθεια ο Δήμος θα επανεξετάσει την οικονομική πολιτική στα ανταποδοτικά Τέλη γιατί θα δηλωθούν χιλιάδες νέα τετραγωνικά σε ανταποδοτικές Υπηρεσίες .

Ο Δήμος με την 295/2019 απόφαση του καθορίζονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο Δήμο Κιλκίς και τις Δημοτικές ενότητες .

Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο που αφορά όλους αλλά κυρίως τα χωριά που έχουν πολλά τετραγωνικά Βοηθητικών χώρων και Αποθηκών βάση της απόφασης σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει στο 30% των τετραγωνικών τους Τέλος καθαριότητας με συντελεστή των οικιών .

Και σε απλά παράδειγμα κάποιος που έχει 300 τμ διάφορους χώρους θα πρέπει να πληρώσει για 90 τμ Τέλη καθαριότητας που σημαίνει 108 Ευρω παραπάνω γιατί ο νομοθέτης αναφέρει για να μην καταβληθούν θα πρέπει να είναι εντελώς κενά

Όλοι γνωρίζετε πια είναι η πραγματική κατάσταση στα χωριά αλλά και στην πόλη με τους ημιυπαίθριους αποθήκες υπόγεια.

Το κεντρικό κράτος έδωσε μια ευκαιρία στους Δήμους για να μπορέσουν να δείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και δίκαια απέναντι στην Είσπραξη των Φόρων και Τελών ας μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό στο πρώτο κομμάτι της παρέμβασης μου

Στο δεύτερο θα είμαι λίγο κακοπροαίρετος

Ο λόγος του λέει και έχει να κάνει με πολλές λάθος χρεώσεις και μη εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από την υπηρεσία Εσόδων του Δήμου.

Το διάστημα που ασχολήθηκα στο τι χρεώνει ο Δήμος σε Τέλη καθαριότητας και φωτισμού διαπίστωσα ότι δεν εφαρμόζεται από τον Δήμο σε πολλές περιπτώσεις η χρέωση για τις αποθήκες το 30% των τετραγωνικών τους και στους στάβλους το 10% των τετραγωνικών τους από το 2015.

Στις αγροτικές αποθήκες όμως δεν εφαρμόζεται και η τιμή 1,2 Ε το τμ που είναι των κατοικιών σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χρεώνει με 1,75 Ε που είναι των καταστημάτων,

Οι περιπτώσεις που έχω με στοιχεία είναι τρείς

Θα αναφερθώ στην πιο εμφανής .

Αγροτική αποθήκη στο Δήμο Γαλλικού με 399 τμ θα έπρεπε να πληρώσει όλο το έτος 143,64 ΕΥΡΩ βάση της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου και πληρώνει 698,25 ΕΥΡΩ γιατί δεν έγινε ούτε μείωση των τετραγωνικών στο 30% και ούτε ο συντελεστής είναι 1,2ΕΥΡΩ το τετραγωνικό και είναι 1,75 Ε δηλαδή ο Δημότης έχει πληρώσει 554,61 ΕΥΡΩ παραπάνω το έτος και μπορεί να ζητήσει επιστροφή μέχρι την ημερομηνία παραγραφής που είναι πέντε Έτη πίσω .

Εδώ δεν μπορώ να πω με στοιχεία για το πόσο μεγάλο είναι το λάθος και τι οικονομικές συνέπιες μπορεί να έχει ο Δήμος εύχομαι να είναι λίγες οι περιπτώσεις .

Όλοι η Δημότες που έχουν μεγάλους λογαριασμούς τελών από τον Δήμο σε Αγροτικές Αποθήκες –Στάβλους να το ελέγξουν αλλά και ο Δήμος να δει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και να μην πάει σε μικροπολιτικές λέγοντας ότι κα οι Δημότες δεν είχαν τα σωστά τετραγωνικά δηλωμένα .

Είναι μια ευκαιρία για όλους να είναι ίσοι απέναντι σε όλους ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου