Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Οι επόμενοι σταθμοί μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Οι επόμενοι σταθμοί μετά το ...Η γερμανική προεδρία, η πρωτοβουλία Μπορέλ και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Βερολίνο. Σε ένα ευρύτερο σχέδιο το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, κατά το οποίο ασφαλώς δεν συζητήθηκαν μόνο θέματα «χαμηλής πολιτικής». Οι διαμεσολαβητές ζητούν απευθείας συζήτηση και εφ'όλης της ύλης διάλογο...

Αρχή σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όπου και ασφαλώς δεν μπορούσε να συζητηθούν μόνο θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση.

Όπως όλα δείχνουν βρίσκεται εν εξελίξει ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης στην ένταση στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, αλλά που ενδεχομένως οδηγεί σε απευθείας συζήτηση και εφόλης της ύλης διάλογο διάλογο της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Άγκυρας, όπως τουλάχιστον ζητούν οι διαμεσολαβητές μεταξύ των δυο χωρών.

Κρίσιμοι σταθμοί το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι:


-Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βερολίνο την προσεχή Τετάρτη, 1η Ιουλίου.


-Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γερμανική πρωτεύουσα την προσεχή Πέμπτη, 2 Ιουλίου, μια δηλαδή ημέρα μετά την ανάληψη της γερμανικής προεδρίας από το Βερολίνο.

-Την ίδια ημέρα συναντώνται στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να εξετάσουν το νέο τοπίο που δημιουργείται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία στο τραπέζι θα είναι και το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, αλλά με πολύ λιγοστές πιθανότητες να καταλήξουν σε μια θετική απόφαση, με τους λόγους να είναι προφανείς: Μεταξύ άλλων, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ της Αθήνας με την Αίγυπτο, κάτι που δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, που θεωρεί πως η απήχηση οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο θα έχει χαμηλότερη διεθνή απήχηση σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας με το Κάιρο.

-Στις 13 Ιουλίου συνέρχεται το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ατζέντα του οποίου είναι και το θέμα της Τουρκίας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, μάλιστα, φέρεται να έχει ενημερώσει Αθήνα και Λευκωσία, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στις δυο χώρες, πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα, αλλά και ότι ενδεχομένως θα επισκεφθεί και την Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα.


-Στις 17 και 18 Ιουλίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρώτη δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη από την εποχή της εμφάνισης του κορονοϊού, με την Αθήνα να έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα των προκλήσεων και της επιθετικότητας της Τουρκίας. Όλα, πάντως, δείχνουν πως η Αθήνα, μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μητσοτάκη, δεν θα ζητήσει συγκεκριμενοποίηση κυρώσεων.

-Στις 29 Ιουλίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου