Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Αντώνης Κοτσακάς : Ο Τσίπρας βγάζει τους «λαγούς» για να φτιάξει τη σοσιαλδημοκρατία



Ολοι οι δρόμοι δείχνουν... τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που ζυγώνει και που θα σηματοδοτήσει μια σειρά εξελίξεων. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ορίζει μια διακεκαυμένη ζώνη, χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς η ημερομηνία, καθώς μια σειρά ζυμώσεων, εισηγήσεων και συγκρούσεων θα επανεκκινήσουν με ορίζοντα τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εν λόγω ΚΕΑ δεν θα υπάρξει μόνον η πρόταση του νέου ονόματος του κόμματος, δηλαδή του δεύτερου συνθετικού (Προοδευτική Συμμαχία) που θα συνοδεύει το brand ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει και ένα κάλεσμα για τη συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. 

Και όλα αυτά σε ένα φόντο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί τον βηματισμό της και που όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δημιουργούν πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου. Βεβαίως, στον δρόμο για τις εξελίξεις, υπάρχουν δύο νέα δεδομένα που έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το πρώτο είναι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον χαρακτήρα του κόμματος που ο ίδιος έχει στο μυαλό του. Το δεύτερο είναι το μανιφέστο του Αντώνη Κοτσακά. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ και με μακρά πασοκική καταγωγή, συνυπέγραψε με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χάρη Τσιόκα, κείμενο εσωτερικής βολής και στόχευσης.

Ο Τσίπρας βγάζει τους «λαγούς» για να φτιάξει τη σοσιαλδημοκρατία


«Ειλημμένη απόφαση»

Τα δύο γεγονότα σημειώθηκαν σχεδόν παράλληλα, τόσο ώστε να κάνουν πολλούς γνώστες των διεργασιών της Κουμουνδούρου να μην τα θεωρούν ασύνδετα. Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια αποστροφή στην τοποθέτησή του στους Δελφούς, για πολλούς επιβεβαίωσε τη στρατηγική των πρωτοβουλιών του για το λεγόμενο «κόμμα Τσίπρα». 

«Εχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. 

Ομως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πυροδότησε σκεπτικισμό και ζυμώσεις στο κόμμα του, αφού ο χρησμός για τους πιο επικριτικούς μαζί του φανερώνει ένα πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα με στοιχεία διεύρυνσης και ανοίγματος και στο Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα το κείμενο των Κοτσακά - Τσιόκα επίσης ανοίγει έναν δρόμο στο πώς πρέπει να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή πρόθεση να μετατραπεί σε πόλο που θα συσπειρώνει τη νέα σοσιαλδημοκρατία - επικριτικό πίσω από τις γραμμές με το κόμμα νέου τύπου παλιών εποχών ή το βαθύ κόμμα του 3%. 

«Το μοντέλο του κόμματος με την πυραμιδική μορφή - που αντλεί τις ρίζες του από το κόμμα "Νέου Τύπου" του Λένιν - ενώ ανταποκρίθηκε με επάρκεια σε κοινωνίες έντασης εργασίας, παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες στο να ανταποκριθεί στη σημερινή περίοδο. Περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση της γνώσης και του κεφαλαίου», ανέφερε το κείμενο των Κοτσακά και Τσιόκα.


Αιχμές στο βαθύ κόμμα

Εχει όμως ενδιαφέρον κι ένα άλλο σημείο απ' το εν λόγω μανιφέστο: «Υπάρχει όμως μια λανθασμένη εντύπωση που φαίνεται να διαχέεται σ' ένα τμήμα του προοδευτικού χώρου. Και αυτή σχετίζεται με την άποψη ότι οι εκλογικές απώλειες που θα έχει η ΝΔ λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης θα κατευθυνθούν μονοσήμαντα στην αξιωματική αντιπολίτευση. 


Πρόκειται για λάθος προσέγγιση που περισσότερο προσομοιάζει με τη μειοψηφική εκδοχή μιας Αριστεράς της διαμαρτυρίας και όχι με την πλειοψηφική στρατηγική της πληθυντικής - κυβερνώσας Αριστεράς», γράφουν τα δύο στελέχη με σαφείς αιχμές στο βαθύ κόμμα ή τη λογική «αριστερής καθαρότητας» που όπως λένε διάφοροι πασοκογενείς αποτελεί ένα απ' τα μεγάλα εμπόδια για τη νέα ηγεμονία του χώρου. 


Το βέβαιο είναι πως πολύ άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις στο πεδίο των αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την προσπάθεια να αρθρωθεί παραγωγικός αντιπολιτευτικός λόγος σε πεδία όπως η οικονομία και τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου