Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

«Προ των πυλών» ο διάλογος με την Τουρκία για λύση πακέτο - Οι πιέσεις των συμμάχων

Τι επιδιώκει η Άγκυρα, η ατζέντα που έθεσε στο τραπέζι ο Ιμπραχίμ Καλίν και πού οδηγεί η κατ΄αρχήν αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Βερολίνο και Ουάσιγκτον σε πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Γαλλίας.Για λύση πακέτο σε βάθος χρόνου πιέζουν την Αθήνα οι σύμμαχοι και εταίροι, ώστε να αποκλιμακωθεί πλήρως η ένταση στο Αιγαίο.

«Εγγυητές» του διαλόγου φέρονται να είναι το Βερολίνο, αλλά πλέον και η Ουάσιγκτον, καθώς το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης των δυο χωρών κινητοποίησε τις ηγέτιδες δυνάμεις του δυτικού στρατοπέδου, που δεν θα θέλουν σε καμία περίπτωση αποσταθεροποίηση του αμερικανονατοϊκού στρατοπέδου, αλλά και της επισκίασης της γερμανικής προεδρίας από ένα τέτοιο γεγονός.

Η εσπευσμένη έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ από τη Διώρυγα του Σουέζ και η άμεση ένταξη ελληνικής δύναμης στην πομπή περιπολίας του, αποτυπώνει περίτρανα και την αμερικάνικη παρέμβαση. Αποτυπώνει, βεβαίως, παράλληλα και την υποβάθμιση του διαμεσολαβητικού ρόλου του Παρισιού, υποβάθμιση που σηματοδότησε και η ματαίωση της αγοράς των γαλλικών φρεγατών, αγορά που ίσως καθιστούσε την χώρα απολύτως αυτόνομη στρατιωτικά και χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Οι εξελίξεις για την αποκλιμάκωση, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, με πιθανά διάφορα «τζαρτζαρίσματα» ενδιαμέσως εφόσον δεν υπάρχει έκτακτη εξέλιξη, ήταν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου που αρχίζει και δημιουργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Η Άγκυρα, από την πλευρά της, γνωστοποίησε τις θέσεις της για τα ζητήματα που μπαίνουν από την πλευρά της για την οριστικοποίηση της αποκλιμάκωσης της έντασης, μέσω των δηλώσεων του Ιμπραχίμ Καλίν, πριν από μερικές ημέρες. Μεταξύ αυτών και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την τουρκική πλευρά , θυμίζοντας την παροιμία με την καλύβα του Χότζα, να θέτει όλα τα θέματα στο τραπέζι, προφανώς για να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί.

Στη συζήτηση μπαίνει και το Κυπριακό, τόσο για διαμοιρασμό των πόρων μεταξύ της Λευκωσίας κα του ψευδοκράτους, όσο και μιας προσπάθειας συνολικής επίλυσής του, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα το φθινόπωρο. Όπως, επίσης, μπαίνουν και οι διευθετήσεις των προβλημάτων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου