Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη τόνισε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ ΜακρόνΟ Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για κρίση χωρίς προηγούμενο που απαιτεί αλληλεγγύη και φιλοδοξία. Διαφωνία σε συγκεκριμένους όρους από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας.Περισσότερη αλληλεγγύη απαιτεί η παρούσα κατάσταση σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι "είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης". Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως "βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία κατά την άφιξή του: "Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης", σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: "εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα".
Όσο για τον Αντρέι Μπάμπις, ο Τσέχος πρωθυπουργός, εξέφρασε τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης: "Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ. Η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα".
 

Πηγή: 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου