Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος

Κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος Αποκαλυπτικός εμφανίσθηκε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικόλαος Γαριλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Αιγύπτου. Ο Έλληνας διπλωμάτης αναφερόμενος στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε πως βρισκόμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία».

Μιλώντας στην Al-Ahram Weekly, ο Νικόλαος Γαριλίδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τριών τελευταίων ετών με τον 13ο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας να πραγματοποιείται την «περασμένη Τρίτη στην Αθήνα».


Σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη μπορεί να υπάρξουν μία ή δύο ακόμα συνομιλίες μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, και στο τέλος αυτών «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας, η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν ότι θα επιδιώξουν οι δύο χώρες να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους.


Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους που δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία, την εμπλοκή της Άγκυρας στην προ Σίσι εποχή και στην αλλαγή των δεδομένων μετά τη διένεξη μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Να θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Κάιρο για συνομιλίες για το θέμα και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επαφές του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εντάχθηκαν στον 12ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ΑΟΖ.

Κατά την εκτίμηση του Έλληνα πρέσβη, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να κλείσει αυτό το καλοκαίρι».

Η πιθανή υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα δυσαρεστήσει την Τουρκίας που εδώ και μήνες στέλνει μηνύματα στην Αίγυπτο για υπογραφή ανάλογης συμφωνίας χωρίς όμως να έχει βρει ανταπόκριση. Οι προσπάθειες της Άγκυρας εντάθηκαν μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου