Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

«Δικαστικά πραξικοπήματα»

«Δικαστικά πραξικοπήματα»Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και τις διώξεις σε δικαστές που «τόλμησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλά τους».Μήνυμα για τον αγώνα που πρέπει να δοθεί έστειλε χθες από το Αργοστόλι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διήμερη περιοδεία του σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Αφορμή στάθηκε ένας περαστικός στα σοκάκια της πόλης, ο οποίος κρατώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» έκανε λόγο για την ποινική δίωξη στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, λέγοντας:

«Ντροπή. Εχω γυρίσει όλο τον κόσμο και λυπάμαι για το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Unacceptable». Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει σχετικά τονίζοντας με νόημα: «Αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στη Λατινική Αμερική. Εδώ έχουμε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και δικαστικά πραξικοπήματα. Οποιος δικαστής τόλμησε να ερευνήσει τα σκάνδαλά τους, τώρα τον διώκουν. Αυτά δεν γίνονται πουθενά σε ευρωπαϊκή χώρα. Θα δώσουμε αγώνα».


H περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο νησί ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με τον τέως πρωθυπουργό να επισκέπτεται καταστήματα της πόλης και να συνομιλεί με καταστηματάρχες και κόσμο που είχε βγει για τις δουλειές του. «Ψάχνω τουρίστες και δεν τους βλέπω» είπε χαριτολογώντας σε έναν περιοίκο, ενώ στη συνέχεια άκουσε τα παράπονα του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας. Λίγο αργότερα απόλαυσε μια καντάδα σε καφέ της περιοχής, με τους κανταδόρους να τραγουδούν το «Εις τον αφρό της θάλασσας».


Ακολούθως βρέθηκε στο δημοτικό θέατρο της Κεφαλονιάς και συμμετείχε σε συζήτηση με τους δημάρχους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, οι οποίοι και του παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα της περιοχής. Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση: «Εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται άνευ στρατηγικού σχεδίου.

Οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγονται σαν θηλιά στον λαιμό του μικρού και του μεσαίου επιχειρηματία, καθώς οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί. Η ύφεση, που μέρα με τη μέρα βαθαίνει, δεν είναι απλώς νούμερα που αραδιάζονται πάνω στα χαρτιά των οικονομολόγων, αλλά προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οικογενειακά δράματα. Οφείλουμε να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και τις αγωνίες τους».
Για την Τουρκία

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνικές επαφές κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών, που πραγματοποιήθηκε μόνο σε επίπεδο πρωθυπουργών και επιτρόπων. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και ειδικά τις απειλές για έρευνες υδρογονανθράκων. Κατόπιν επαφών του στη δηλωση των Ευρωσοσιαλιστών αποτυπώθηκε η έντονη ανησυχία τους για τις τουρκικές απειλές για έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά, καθώς και η αλληλεγγύη και στηριξή τους στην Ελλάδα, ενώ κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η συζήτηση την Τετάρτη στη Βουλή και η ψηφοφορία των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων και θα οργανωθούν τρεις κύκλοι ομιλητών.

Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνθέτεται από 5 βουλευτές από το κόμμα της Ν.Δ., 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Στη συζήτηση θα μπορούν να λάβουν τον λόγο όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα το επιθυμήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης δικαίωμα λόγου θα έχει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Είναι η μέρα που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και τα όσα έχει να πει, προκαλώντας πιθανότατα γι’ άλλη μία φορά την κυβέρνηση να βάλει και τον ίδιο στο κάδρο της υπόθεσης, όχι με μισόλογα, αλλά ουσιαστικά και με συγκεκριμένο πλαίσιο κατηγοριών.

Πιθανότατα αυτή θα είναι και η τελευταία μονομαχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν από τις θερινές διακοπές. Το σίγουρο είναι ότι στην Κουμουνδούρου θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους και να περάσουν στην αντεπίθεση εκθέτοντας την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της πλειοψηφίας της προανακριτικής στο θέμα του σκανδάλου Novartis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου