Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ο Ιρλανδός υπ. Οικονομικών νέος πρόεδρος του Eurogroup

defaultΟ υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας είναι ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο, καθώς εξελέξη προέδρος του Eurogroup. O Μάριο Σεντένο είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Μετά την εκλογή του, ο Πασκάλ Ντόνοχιου, που αναλαμβάνει ενώ η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη χειρότερη ίσως οικονομική κρίση της ιστορίας της, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν πολλές και σύνθετες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει θέληση για να βρούμε δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε.


Πιστός στις θέσεις του ΕΛΚ και στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ο Ντόνοχιου πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, οι όροι λειτουργίας της οποίας έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα όταν η ανάκαμψη θα έχει βρει τον δρόμο της.

Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Eurogroup ήταν, εκτός από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ήταν η Ισπανίδα ομόλογός του Νάντια Καλβίνο και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα. Ο Ντόνοχιου ανήκει στο ΕΛΚ, η Καλβίνο στους Σοσιαλιστές και ο Γκραμένια στους Φιλελεύθερους.

Καθώς δεν επιτεύχθηκε αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο -κανείς από τους τρεις δεν πήρες τις αναγκαίες 10 ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας- πραγματοποιήθηκε και δεύτερος γύρος, από τον οποίο αποσύρθηκε ο Πιερ Γκραμένγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου