Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Τα 2 τρισ. στερλίνες ξεπέρασε το βρετανικό δημόσιο χρέος

Τα 2 τρισεκατομμύρια στερλίνες υπερέβη το δημόσιο χρέος της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.Το χρέος ανήλθε στα τέλη του τον Ιούλιο σε ακριβώς 2 τρισεκατομμύρια 4 δισεκατομμύρια στερλίνες και αντιστοιχούσε στο 100,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.

«Οι σημερινοί αριθμοί αποτελούν μια αυστηρή υπόμνηση πως πρέπει να επαναφέρουμε σε βιώσιμη βάση τα δημόσια οικονομικά μας, κάτι που θα απαιτήσει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.


Ο αριθμός - ρεκόρ του Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση δανείστηκε 26,7 δισεκατομμύρια λίρες, ήρθε μετά τρία υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Σάμουελ Τομπς, ο δανεισμός του Δημοσίου δεν έχει τελειώσει για φέτος και αναμένεται να είναι ο υψηλότερος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνοντας το ποσοστό του 17% του ΑΠΕ. Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως Σουνάκ ενδεχομένως να είναι «σχετικά προσεκτικός» στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου