Ο μοριακός αναλυτής βρίσκεται στις κούτες εδώ και ένα μήνα όπως τον παρέλαβε το νοσοκομείο, χωρίς να τον έχει θέσει σε λειτουργία. Ετσι τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο, και τα αποτελέσματα κάνουν δύο μέρες αν είναι καθημερινή και τέσσερις αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Στο μεσοδιάστημα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονται στην ίδια κλινική στο νοσοκομείο. Τα στοιχεία κατέθεσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας για άλλη μία φορά τον προβληματισμό του για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η Χαλκιδική, όπως και η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος, αφέθηκαν ανεξέλεγκτες, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, στην προκειμένη περίπτωση του τουριστικού τομέα, σε βάρος της δημόσιας υγείας. Αλλωστε η ισχύς των ανεπαρκών μέτρων, που πάρθηκαν με καθυστέρηση, δεν τίθενται σε εφαρμογή αμέσως, αλλά μετά 3-5 μέρες. Στην περίπτωση της Μυκόνου και της Χαλκιδικής, που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, τα μέτρα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη και ισχύουν από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα.
«Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία του συστήματος υγείας στη Χαλκιδική για να υποδεχτεί επισκέπτες και τουρίστες από βαλκανικές και άλλες επιβαρημένες χώρες», μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής δεν λαμβάνονται δείγματα για την εξέταση του κορονοϊού. «Τώρα εκπαιδεύεται το προσωπικό, παρ' όλο που η σχετική εντολή είχε βγει στις 24 Ιουλίου» αναφέρει ο Μ. Γιαννάκος και προσθέτει με νόημα: «Στα Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν να παίρνουν δείγματα όταν τελειώσει το καλοκαίρι...».
Την ίδια ώρα ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι 75 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Πενήντα από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί κι όμως εργάζονται κανονικά έως ότου βγει το αποτέλεσμα, προσθέτει.
Αμείλικτοι οι αριθμοί
Ο ιός, ανενόχλητος και εκτός ελέγχου, συνεχίζει να διασπείρεται στη χώρα με 269 κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Καταγράφεται μάλιστα δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς τον ίδιο αριθμό διαγνώσεων μετρήσαμε και την περασμένη Τρίτη.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι προχθές 19 Αυγούστου σημειώθηκε το 44,7% των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας - 3.561 σε σύνολο 7.953. Προχθές διαγνώστηκαν 217 νέα κρούσματα. Η συντριπτική τους πλειονότητα εντοπίζεται στην Αττική που μετρά το ένα τρίτο (29,6%) των διαγνώσεων του Αυγούστου (1.055 κρούσματα).
Εν τω μεταξύ αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που αποτελούν βαριές νοσηλείες λόγω κορονοϊού: από 10 στις αρχές Αυγούστου ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε χθες τους 30, ενώ μετράμε και απώλειες - 29 συνολικά τον Αύγουστο σε σύνολο 235.
Οσον αφορά την κατανομή των νέων διαγνώσεων στη χώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 19 είναι ταξιδιώτες. Από αυτούς οι 11 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 8 είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους και προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο λόγω αδιαθεσίας.
Μετά την Αττική ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη στη δεύτερη θέση με 67 κρούσματα χθες, ενώ έπονται οι Κυκλάδες με 15 κρούσματα, από 8 κρούσματα η Λέσβος και η Πέλλα, 7 η Ημαθία, 6 τα Χανιά, από 5 το Κιλκίς και η Χαλκιδική, 4 το Ηράκλειο και από 3 διαγνώσεις τα Ιωάννινα, η Κεφαλονιά, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Φθιώτιδα και η Φλώρινα, από 2 κρούσματα καταγράφουν η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, η Καρδίτσα, η Κέρκυρα, η Πιερία, οι Σέρρες και από 1 η Αργολίδα, η Αρτα, η Ζάκυνθος, η Ηλεία και το Ρέθυμνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου