Μέχρι χθες που τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής είχαν καεί ολοσχερώς 130 στρέμματα δασικής έκτασης πυκνής βλάστησης στην περιοχή, ενώ αναμενόταν κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου, σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, να διερευνήσουν τα αίτια της εκδήλωσης πολλαπλών εστιών της πυρκαγιάς στην περιοχή.
Η βορειοανατολική περιοχή έκτασης 2.500 στρεμμάτων περιλαμβάνει τρεις λίμνες, υπέροχες παραλίες ενώ αποτελεί ατόφιο και αναντικατάστατο οικοσύστημα το οποίο δεν άγγιξε ούτε η Ενετοκρατία που επέβαλε ελαιοφύτευση στο νησί. Επιπλέον, αποτελεί ίσως το μοναδικό άχτιστο κομμάτι που δεν δόθηκε βορά στην τουριστική ανάπτυξη περασμένων δεκαετιών, ακριβώς επειδή ήταν δασική έκταση, αν και ιδιωτική.
Τα σχέδια «αξιοποίησής» του ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν, από τότε που περιήλθε στο Δημόσιο ως αντίτιμο διακανονισμού για τα χρέη του ιδιοκτήτη του. Η επίδικη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, από τις πρώτες που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αρχικά σχεδιαζόταν να παραχωρηθεί για 99 χρόνια και προέβλεπε την πολεοδόμηση 180 στρεμμάτων για την κατασκευή κτιρίων (ξενοδοχειακή μονάδα, τουριστικό χωριό, εξοχικές κατοικίες, αθλητικές ψυχαγωγικές και λιμενικές εγκαταστάσεις) που θα κάλυπταν 36 στρέμματα.
Πριν από δύο χρόνια η αρχική σύμβαση παραχώρησης μετατράπηκε σε πώληση προς την ίδια εταιρεία για real estate:
«Σαν έμμεση εντολή»
«Ετσι παρά τα λόγια για ήπια ανάπτυξη στα πλαίσια της αειφορίας και της διατήρησης του μοναδικού οικοσυστήματος όχι μόνο θα οικοδομήσουν μεγάλο μέρος αλλά, με τη νέα σύμβαση μπορούν πλέον να εμπορευτούν τις κατασκευές στα οικοδομικά τετράγωνα που θα πολεοδομηθούν. Η φωτιά ξεκίνησε από την επίμαχη περιοχή, έκαψε μεγάλο μέρος των σχεδιασμένων οικοδομικών τετραγώνων και επεκτάθηκε σε διπλανή ιδιοκτησία. Για μας δεν ήταν απλά μια προφητεία του πρωθυπουργού, αλλά μια έμμεση εντολή που μπορεί να φτάνει και στη συναυτουργία γιατί οι Αρχές ερευνούν εμπρησμό.
Τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν έχει συμβεί κανένα τέτοιο περιστατικό. Από τότε που πέρασε στα χέρια των επενδυτών, εγκατέλειψαν τα μονοπάτια που φροντίζαμε και έκαναν την περιοχή απροσπέλαστη στον κόσμο. Για να γίνει η φιέστα του πρωθυπουργού αποψίλωσαν περίπου 14 στρέμματα, αφήνοντας πολύ εύφλεκτο υλικό.
Οποτε κινδύνευε το δάσος βοηθούσαμε πάντα να σβήσει αμέσως η φωτιά. Σκεφτόμαστε να κάνουμε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και θέλουμε να διερευνήσουμε τι ισχύει με τις αναδασώσεις, γιατί μάλλον έχουν αλλάξει αυτά που γνωρίζαμε και, αν αποδειχτεί ότι οι υπό αξιοποίηση δασικές περιοχές δεν αναδασώνονται, τότε είναι φως φανάρι τι έχει γίνει», μας λέει ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ερημίτη Πλους» Δημήτρης Φατήρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, καλώντας την κυβέρνηση «να ανακοινώσει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για 20 χρόνια στον Ερημίτη. Μέτα τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τον Ερημίτη, ότι το δάσος καίγεται, τα τσιμέντα μένουν, θα ήταν η μόνη δυνατή πράξη προκειμένου να αποφύγει τη σκιά της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό».
Το ότι η φωτιά ξεκίνησε από την προς πώληση δημόσια περιοχή βεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και η Ξένια Τόμπρου, που εκείνη την ώρα, γύρω στις 6.15 το απόγευμα της Κυριακής, βρισκόταν εκεί πεζοπορώντας μαζί με ακόμη περίπου 20 μέλη του συλλόγου διατήρησης πεταλούδων Corfu Butterfly Conservation: «Θέλαμε να ξεκινήσουμε μια δοκιμαστική καταγραφή πριν αρχίσουν τις οικοδομικές εργασίες όταν είδαμε μια στήλη καπνού.
Με το που ξεκίνησε η φωτιά εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα γιατί φυσούσε πολύ και πήγε σε διπλανή ιδιωτική έκταση. Βλέπαμε μεγάλες φλόγες και καπνό και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω οπότε κατεβήκαμε προς τη λίμνη για να έχουμε το νερό ανάμεσα σε μας και τη φωτιά. Μετά πήγαμε στην παραλία και ειδοποιήσαμε να μας πάρουν με σκάφη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου