Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Δυσφορία δημάρχων για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Τα λάθη στη χρηματοδότηση των δήμων, η εκτροπή πόρων στην ΕΕΤΑΑ που ελέγχεται από τον υπουργό Εσωτερικών και οι εξελίξεις στην επιτροπή για την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης προκαλούν αντιδράσεις της ΚΕΔΕ.

Γενικό και διαπαραταξιακό αίσθημα δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση και μια σειρά χειρισμών και μεθοδεύσεών της καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Μετά τον εντοπισμό λαθών στην κατανομή της τελευταίας δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων και τις μηδενικές εξελίξεις στο θέμα του «ξεσκαρταρίσματος» των αρμοδιοτήτων, νέο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους δημάρχους η εκτροπή δημοτικών πόρων προς όφελος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), δημόσια εταιρεία στην οποία η ΚΕΔΕ είναι μεν μεγαλομέτοχος, αλλά η διοίκησή της είναι διορισμένη και ελεγχόμενη από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. Το πρώτο «αντίμετρο» της ΚΕΔΕ είναι να καλέσει σε λογοδοσία (ουσιαστικά) τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ στην επόμενη συνεδρίασή της.


Οι πρώτες διαμαρτυρίες δημάρχων στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αφορούσαν τα 40 εκατ. με τα οποία επιχορήγησε το υπουργείο Εσωτερικών 119 δήμους για να αντιμετωπιστούν απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, αρκετοί δήμοι έμειναν εκτός χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού. Οι δήμαρχοι θα διεκδικήσουν διόρθωση των λαθών στην επόμενη, τρίτη δόση.


Δυσφορία επικρατεί και για τις εξελίξεις σχετικά με την «επιτροπή Κοντιάδη» για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης. Χωρίς να έχει προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς επιτροπής, οι δήμαρχοι καλούνται να επαναπροωθήσουν προτάσεις και απόψεις επί των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, με τον α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, να εκφράζει ανοιχτά τη δυσπιστία του για το υπουργείο Εσωτερικών και την επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα.

Ομως ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, από το σύνολο των παρατάξεων, προκάλεσε αίτημα της ΕΕΤΑΑ για αύξηση της επιχορήγησης που λαμβάνει από την ΚΕΔΕ. Συνοπτικά, όπως περιγράφηκε, ζητείται από την ΚΕΔΕ να παραχωρηθεί στην ΕΕΤΑΑ μέρος της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) με επιχείρημα την πρόσληψη μηχανικών για την τεχνική υποστήριξη μικρών δήμων.

Υπονοήθηκε, ωστόσο, ότι μέσω των ΚΑΠ επιχειρείται να καλυφθεί «τρύπα» στα οικονομικά της ΕΕΤΑΑ που έχει προκύψει από τη μη απόδοση πόρων που δικαιούται η εταιρεία από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Επανήλθαν αιχμές για τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΕΤΑΑ (διορίστηκε πριν εκλέξει η ΚΕΔΕ Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος είναι ο νομικός σύμβουλος του κ. Θεοδωρικάκου και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου), ο κ. Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕΤΑΑ για το ποιες προσλήψεις μηχανικών θα κάνει» και η ΚΕΔΕ αποφάσισε να καλέσει στην επόμενη συνεδρίασή της τη διοίκηση της εταιρείας να εξηγήσει: τι θέλει τα χρήματα, τι έργα τρέχει, πόσα χρήματα της χρωστά το κράτος. «Να φέρει ένα κανονικό μπίζνες πλαν για το 2021», ζητήθηκε από μέλη της ΚΕΔΕ.

Ενδεικτική της δυσφορίας της ΚΕΔΕ απέναντι στην κυβέρνηση είναι και η αναφορά του προέδρου της, Δ. Παπαστεργίου, για τον διαγωνισμό με τις μάσκες: «Αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, θα έπρεπε να το είχα ξανασκεφτεί».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου