Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ο κωδικός «φάτε τη Φώφη» και οι επίδοξοι δελφίνοι - Όλο το παρασκήνιο στη Χαριλάου Τρικούπη

Καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό σύστημα οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Οι δημοσκοπήσεις, η εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας και η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής της Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και οι …υπόλοιποι!

Με το ζόρι η πανδημία μπορεί και κρύβει τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο παρασκήνιο στη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου κόντρα στη Φώφη Γεννηματά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί σε γρήγορο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» -αλλά και πολιτικής ταυτότητας- στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τυχόν εσωστρέφεια απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στο κόμμα, σε περίπτωση που τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τις προλάβουν τυχόν πρόωρες εθνικές κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ο ΚΩΔΙΚΟΣ «ΦΑΤΕ ΤΗ ΦΩΦΗ» ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
Η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να εκτιμά πως η αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά ενισχύεται ή και οργανώνεται από κέντρα εκτός του κόμματός της. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που «δείχνουν» να κρύβεται πίσω από την προσπάθεια υπονόμευσης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στελέχη «πέριξ αυτού», με στόχο την ύπαρξη κίμματος-δορυφόρου στη Νέα Δημοκρατία.


Η ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ: Η πλειονότητα των εσωκομματικών της αντιπάλων διαδίδει υπογείως-ή και εκτιμά, για να είμαστε δίκαιοι- πως τελικά η Φώφη Γεννηματά θα αναγκαστεί από το κλίμα και μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας της-όπως πιστεύουν- που θα διαμορφωθεί να μην είναι τελικά υποψήφια. Η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, αναμένεται με πείσμα να διεκδικήσει την επανεκλογή της, γεγονός που όπως εκτιμάται θα την υποχρεώσει να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική της, θέτοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ συντήρησης και προόδου, κόβοντας δηλαδή το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, γεγονός που θέτει εν συνεχεία την υιοθέτηση της θέσης για «προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Σε περίπτωση, πάντως, που δεν είναι υποψήφια η νυν επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αναμένεται να στηριχθεί ο νεαρός και φέρελπις Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ κάποιοι θα έβλεπαν ως υποψήφιο και τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλου Χρηστίδη. Τόσο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ωστόσο, όσο και ο Παύλος Χρηστίδης, στηρίζουν έως το τέλος την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, Ο ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΟΣ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο υπ΄αριθμόν ένα «δελφίνος» για τη θέση της Φώφης Γεννηματά, με μεγάλες δυνάμεις στον κομματικό μηχανισμό. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, ωστόσο, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται θεσμικά, αποφεύγει να θέσει θέμα ηγεσίας ή να προβεί σε ενέργειες που θα θεωρηθούν αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά, αν και δεν κρύβει σε καμία περίπτωση τις φιλοδοξίες του ή δεν σταματά στο παρασκήνιο να διαμορφώνει ευνοϊκούς για αυτόν συσχετισμούς δύναμης. Αποφεύγει επίσης να καταθέσει πολιτική πλατφόρμα, κάτι που θα πράξει προφανώς στο χρόνο που θα κινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ στα μείον του είναι ότι δεν είναι βουλευτής. Στο πλαίσιο αυτό-και εφόσον δεν προηγηθούν νωρίτερα εθνικές εκλογές-έχει ενδιαφέρον, εφόσον εκλεγεί- ποιον θα επιλέξει να εκπροσωπεί τι ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ-Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ: Ο Ανδρέας Λοβέρδος αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σάζοντας ένα θέμα-ταμπού και ανοίγοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον ασκό του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος αιφνιδίασε μεταξύ άλλων και άλλα στελέχη από τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος, που εξέταζαν το θέμα τυχόν υποψηφιότητάς τους!

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ: Ενόψει της εκλογής ηγεσίας ουκ ολίγα στελέχη φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι και εξετάζουν μια τέτοια δυνατότητα. Άλλοι γιατί το σκέφτονται σοβαρά και άλλοι γιατί θέλουν απλώς να «κυκλοφορεί» το όνομά τους. 

Ο Παύλος Γερουλάνος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, εκτιμώντας πως είναι ακόμα νωρίς για οριστικές αποφάσεις. Ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, ενδέχεται να είναι μια διακριτή υποψηφιότητα, ενώ ανεβασμένες είναι και οι μετοχές του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη. Ο Νίκος Παπανδρέου ενδέχεται να είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα, εφόσον το επιτρέψουν εξωγενείς παράγοντες. 

Η Εύα Καϊλή δεν φαίνεται να συναρπάζεται σε αυτή τη φάση από μια τυχόν υποψηφιότητά της, ο Σπύρος Καρανικόλας «φλερτάρει» με την ανακοίνωση υποψηφιότητάς του , αν και εκτιμάται ότι τελικά θα στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει τελικά η Νάντια Γιαννακοπούλου-ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι βέβαια σαφές πως οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα είναι τελικά πολύ λιγότεροι από όσους εμφανίζονται σήμερα.


ieidiseis.gr
Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου