Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Στα χέρια του Μητσοτάκη η «δεύτερη επιστολή» Τσίπρα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Μύλος με τα «διπλά βιβλία κρουσμάτων»

 Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης πριν από τέσσερις μέρες να επιστράτευσε τον αστεϊσμό με το «χαμένο ρούτερ» ως απάντηση στο «ανέκδοτο» του κ. Τσίπρα για τις τρεις επιστολές που βρίσκει κάθε νέος Πρωθυπουργός στο γραφείο του από τον

προκάτοχό του, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως σε λιγότερο από μία εβδομάδα επιβεβαιώνεται εμφατικά η ρήση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέλοντας να φωτίσει τη διαρκή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει όλα τα κακώς κείμενα στην προηγούμενη κυβέρνηση, δη στη σοβούσα κρίση της πανδημίας και την κατάρρευση του ΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή περιέγραψε το γνωστό ανέκδοτο. Σύμφωνα με αυτό, όταν αρχίζουν τα δύσκολα «ο Πρωθυπουργός ανοίγει την πρώτη επιστολή και λέει μέσα «πες ότι φταίνε οι προηγούμενοι». Στη δεύτερη επιστολή γράφει «πες ότι φταίνε οι υπουργοί σου» ενώ στην τρίτη «ετοίμαζε τη δική σου επιστολή για τον επόμενο».

Η δραματική κατάσταση στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος με εκατόμβη νεκρών στην ημερήσια πλέον διάταξη, η συντριπτική αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών στο μέτωπο της πανδημίας το τελευταίο δίμηνο όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των ποιοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις, η κατάρρευση του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα και οι ολοένα και αυξανόμενες κριτικές φωνές για χειρισμούς της κυβέρνησης ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπου, έχουν αυξήσει σημαντικά σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Ως εκ τούτου, το σημερινό διπλό χτύπημα τόσο από το Βήμα όσο και από τη Δημοκρατία για τις αρρυθμίες και το χάος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης γύρω από τις μετρήσεις των κρουσμάτων, κατάσταση που αποδίδεται εξ’ ολοκλήρου στον ΕΟΔΥ και συνεπανκόλουθα στο Υπουργείο Υγείας και τον κ. Κικίλια, εκλαμβάνεται ως ενεργοποίηση του ένστικτου αυτοσυντήρησης του σκληρού πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου.


Η δεύτερη επιστολή που βρίσκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη ρήση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σαφής: «Πες πως φταίνε οι υπουργοί σου».


Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει στη φωτιά τον κ. Αρκουμανέα και συνεπακόλουθα τον κ. Κικίλια ως «εξιλαστήρια θύματα» για την καθημερινή πλέον τραγωδία με την εξέλιξη της πανδημίας, σε μία προσπάθεια διαχείρισης της φθοράς στην οποία υπόκειται πλέον η κυβέρνηση. Πρόκειται όπως σημειώνει κορυφαίος αξιωματούχος για «damage control, με στόχο να μείνει όσο γίνεται εκτός κάδρου το πρωθυπουργικό γραφείο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Οι αποκαλύψεις ωστόσο και η «μουδιασμένη» αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που απλά παρέπεμψε στην διάψευση του ΕΟΔΥ, δεν μπορούν να περιορίσουν τα απόνερά τους στο Υπουργείο Υγείας και θεωρείται δεδομένο για την Κουμουνδούρου πως θα φθάσουν μέχρι και την Ηρώδου Αττικού.

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι αμείλικτα: Τι συνέβη με τα στοιχεία που είχε η Επιτροπή όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε με καθυστέρηση το lockdown στη Θεσσαλονίκη; Με βάση ποια στοιχεία λήφθηκαν οι αποφάσεις για τη βόρεια Ελλάδα, η οποία σήμερα ζει πλέον σκηνές Μπέργκαμο; Με ποια στοιχεία αποφασίστηκε όπως αποφασίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού;

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έσπευσε σήμερα το πρωί να κάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη», υπογραμμίζοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τα πάντα για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και τα αναληθή στοιχεία πάνω στα οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται τόσο καιρό να λάβει αποφάσεις.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως επί της ουσίας τα ρεπορτάζ του Βήματος και της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν πως «η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία» και επαναφέροντας εκ νέου και επιτακτικά το αίτημα για «εδώ και τώρα δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, την οποία αρνείται η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες».

Τέλος, όσον αφορά τη διάψευση τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου για «διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα», καθώς θεωρείται αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση για την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών και των... έτερων καταγγελιών για «fake news».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου