Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Βενιζέλος: Η επιτροπή να εξηγήσει τι έγινε στη Θεσσαλονίκη και να μην σιωπά

«Πέρασαν εβδομάδες χωρίς να έχουμε καταλάβει γιατί η Θεσσαλονίκη εμφανίζει τέτοια επιδείνωση» είπε σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας εξηγήσεις από τους ειδικούς.Απαντήσεις για το πώς η κατάσταση με τον κορονοϊό ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη και γιατί άργησαν να ληφθούν αναγκαία μέτρα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος ζητά ο καθηγητής και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξη του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ.Βενιζέλος έβαλε στο κάδρο της κριτικής του και την επιτροπή καλώντας την να μην σιωπά και να δώσει δημόσια εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

«Οταν ελήφθησαν τα πρώτα-πρώτα μέτρα πριν το lockdown, τα πρώτα κάπως αυστηρότερα μέτρα, η Θεσσαλονίκη είχε οκταπλάσια κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της από ό,τι η Αθήνα. Ο δείκτης διάδοσης, το R το περιβόητο, ήταν περίπου διπλάσιο. Λοιπόν, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να ληφθούν ίδιου επιπέδου μέτρα για την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη. 


Αυτό επεσήμανα τότε με μία δήλωσή μου, ότι για τη Θεσσαλονίκη έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, πιο συστηματικά, και τώρα μαθαίνουμε ότι κανείς δεν το είχε προτείνει αυτό στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος, ζητώντας από την επιτροπή απαντήσεις.

«Πρέπει να υπάρχει μία διαφάνεια σε όλα όσα αφορούν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στην Επιτροπή να σιωπά για το θέμα αυτό. Πρέπει να πει τι είχε υπόψη της και γιατί δεν πρότεινε να ληφθούν ταχύτερα τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Μια εβδομάδα είναι κολοσσιαίος χρόνος, Ξέρετε, κερδίσαμε τη μάχη του πρώτου κύματος τον Μάρτιο, για μία εβδομάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν δέχεται ότι η ατομική ευθύνη στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρότερη και επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις.

«Δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξήγηση και πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση γιατί έτσι θα καταλάβουμε και πώς πρέπει να κτυπηθεί το αίτιο του προβλήματος. Έχουν περάσει πάρα πολλές εβδομάδες χωρίς να έχουμε καταλάβει το λόγο για τον οποίο η Θεσσαλονίκη εμφανίζει αυτή την επιδείνωση. Βέβαια και η υπόλοιπη περιοχή, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία ενδεχομένως επηρεάζεται από τη Θεσσαλονίκη ή από αντίστοιχους παράγοντες.

Δεν δέχομαι κάποια πράγματα, δεν δέχομαι ότι η ατομική ευθύνη είναι μικρότερη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, δεν δέχομαι ότι παίζουν σοβαρό ρόλο οι κλιματολογικές συνθήκες –αυτό το λένε όλοι και το βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν μη τι άλλο– και επίσης δεν νομίζω ότι έχει παίξει ρόλο το άνοιγμα των συνόρων, διότι, όπως ορθά ειπώθηκε και από τον κ. Μητσοτάκη, δεν νοείται να μην έχεις κρούσματα σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης και να έχεις κρούσματα πολλά σε περιοχές που δεν έχουν τουριστική κίνηση, δεν είναι ο τουρισμός το βασικό προϊόν τους», σχολίασε.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι κάποιος λέει ψέματα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Δεν θα έλεγα αυτή τη λέξη, πάντως πρέπει να έχουμε σαφείς εξηγήσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε πάρα πολύ ωραία εργαλεία. Το ερευνητικό εργαλείο που έχει επεξεργασθεί το Πανεπιστήμιο με την ομάδα την ερευνητική που συντονίζει ο Πρύτανης, ο κ. Παπαϊωάννου, με τα λύματα είναι εντυπωσιακό. Το εργαλείο με τις καμπύλες τις επιδημιολογικές του καθηγητή Σαρηγιάννη… Των Χημικών Μηχανικών είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικό», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου