Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας."

"-Φαίνεται πως έχουμε ήδη εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Πώς αξιολογείτε την διαχείριση της από την κυβέρνηση, και πως σχολιάζετε τη συζήτηση για την επάρκεια των εμβολίων;

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Κοντέβει να κλείσει χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και συνεχίζει να πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, με επαναλαμβανόμενα λάθη, ολιγωρίες και παλινωδίες. Δυστυχώς και στο θέμα του εμβολιασμού επέλεξε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Διαψεύθηκε ως προς τις ποσότητες των εμβολίων που εξασφάλισε και το χρονοδιάγραμμα που ανήγγειλε.

Ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική, αλλά πολύμηνη διαδικασία, και η ανοσία θα αργήσει να επέλθει, γι’ αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή νέου εφησυχασμού. Επιβάλλεται να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες και να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχων, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές και στις δημόσιες συγκοινωνίες που αποδεδειγμένα αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης.

-Η πανδημία έχει προκαλέσει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Δεν φαίνεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καρπώνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτό το κλίμα. Πώς το εξηγείτε;

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και η οικονομική κρίση οξύνεται μαζί με την κοινωνική απόγνωση. Σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον οι μετρήσεις έχουν σχετική αξία. Αντίθετα, έχουν περισσότερη σημασία οι ποιοτικές καταγραφές, που ξεκάθαρα αποτυπώνουν την αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τα βγάζει πέρα. Τα μεσαία στρώματα συνεχώς χάνουν σε εισοδήματα και χιλιάδες αόρατοι εργαζόμενοι -στον πολιτισμό, εποχικοί, στον τουρισμό- έχουν πρόβλημα επιβίωσης χωρίς καμία στήριξη. Οι επιχειρηματίες της εστίασης απάντησαν στην αλαζονεία του υπουργού Ανάπτυξης με τη μαζική παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεων τους. Οι εργαζόμενοι ζουν στην επισφάλεια και η ανεργία αυξάνεται. Το αίτημα για αλλαγή πολιτικής είναι ισχυρό.

Ένας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον εκφράζουν και απευθύνονται στην κοινωνική πλειοψηφία των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Εδώ και μήνες προτείνουμε να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται, να καλύψει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αναπληρώσει μέρος του μισθού τους, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να αποσυρθεί ο αντικοινωνικός πτωχευτικός νόμος και να αποφασιστεί γενναίο κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της περιόδου της πανδημίας. Τα δημοσιονομικά μέσα υπάρχουν. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης απουσιάζει.
-Η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές και στον χώρο της εργασίας. Πώς μπορούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από βίαιες εργασιακές μεταβολές; Τί συμπεράνατε από την πρόσφατη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης σας στη Βουλή παρουσία του νέου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη;

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας. Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού, στην αναστολή σύμβασης ή στην ανεργία. Το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά.

Ο κ. Χατζηδάκης, στο πνεύμα Πισσαρίδη, εν μέσω πανδημίας και κοινωνικής κρίσης, ανακοίνωσε τη συνέχεια του εργασιακού οδοστρωτήρα εις βάρος των εργαζομένων, των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Ανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που θα πλήξει το δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα και την αλληλεγγύη των γενεών, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των νέων. Αυτή η αντιμεταρρύθμιση θα κοστίσει πάνω από 50 δις ευρώ, και το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και η κοινωνία, προς όφελος των ιδιωτικών και πολυεθνικών συμφερόντων.

Οι ανακοινώσεις του νέου υπουργού για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αποτελούν ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας της κυβέρνησης να δώσει λύση. Ένα πρόβλημα που έχει την υπογραφή της ΝΔ, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τριπλασιαστεί, ξεπερνούν πλέον τις 400.000.

Ο κ. Χατζηδάκης αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης τους, προκειμένου να λάβουν επιτέλους οι συνταξιούχοι τη σύνταξη τους, ανακοίνωσε την καταβολή επιδόματος 384 ευρώ. Αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και στην ουσιαστική ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, προσλαμβάνει ιδιώτη μάνατζερ και κάνει δηλώσεις εντυπώσεων χωρίς αντίκρισμα.

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται.

-Τον τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών σεξουαλικών, λεκτικών και σωματικών κακοποιήσεων σε πολλούς κοινωνικούς χώρους. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και για την εργασιακή βία και τον εκφοβισμό, θέμα που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Πώς μπορεί να τεθεί ένα πλαίσιο προστασίας στους χώρους εργασίας;
Απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, εφαρμογή μέτρων πρόληψης, διασφάλιση της κατάλληλης ενημέρωσης, ανάπτυξη και ενίσχυση των δομών στήριξης και των ελεγκτικών μηχανισμών και, κυρίως, αλλαγή αντιλήψεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζομένους, γυναίκες και άνδρες, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση καλώντας την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. Επιπλέον χρειάζεται να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ γι’ αυτές τις περιπτώσεις ως μηχανισμός ενημέρωσης, ελέγχου, υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης.

Χρειάζεται επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι οργανώσεις των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι, και να συμπεριληφθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Σταθήκατε απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που μεταξύ άλλων δημιουργεί πανεπιστημιακή αστυνομία. Πώς απαντάτε όμως στο υπαρκτό αίτημα της φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας;

Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με κλειστά πανεπιστήμια και σχολεία, αλλάζει αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενο διάλογο τον τρόπο εισαγωγής φέτος στα πανεπιστήμια αποκλείοντας πάνω από 20.000 υποψηφίους.

Ο στόχος της είναι φανερός, να τους οδηγήσει στα ιδιωτικά Κολλέγια, εκεί φυσικά δεν υπάρχει βαθμός εγγραφής, επιβαρύνοντας οικονομικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τις οικογένειες τους. Συνειδητά προκαλεί την ένταση και τις εύλογες αντιδράσεις με την απαράδεκτη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την εγκατάσταση εσωτερικού δικτύου με κάμερες παρακολούθησης και την ποινικοποίηση της φοιτητικής δράσης. Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αντίθετη.

Οι πρυτανικές αρχές πρότειναν να αναλάβουν την οργανωμένη φύλαξη με μόνιμες προσλήψεις, αλλά η κυβέρνηση τους αγνόησε. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να στηρίξει τα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης και να απευθυνθεί στο σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο της με το δόγμα νόμος και τάξη."


Συνέντευξη μου στη Μακεδονία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου