Δείτε εδώ το ΒΙΝΤΕΟ από τη Βουλή:
Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάνει ιδιαίτερη αναφορά τις τελευταίες ημέρες και στις φρικαλεότητες στη πόλη Μπούτσα, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στο Ντονμπάς.
Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρίσταται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.
Τη διαδικασία ανοίγει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση. Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνεται στα ουκρανικά, με ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά, κάτι που ισχύει για κάθε ζωντανή σύνδεσή του με τα ανά την υφήλιο κοινοβούλια.
Οι ακροατές με φυσική παρουσία είναι όσοι από τους 257 βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων έχουν προσέλθει και επιπλέον, εκείνοι από τους 7 του ΜέΡΑ 25 και τους 4 ανεξάρτητους που αποφάσισαν να παρευρεθούν.
Επίσης, την ομιλία Ζελένσκι παρακολοθούν από τη Βουλή, ως προσκεκλημένοι του Προέδρου κ. Τασούλα, οι πρεσβευτές Ουκρανίας, Κύπρου (ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος) και της Γαλλίας (λόγω της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ).
Ποια κόμματα απέχουν
Στην ομιλία του Ζελένσκι δεν παρίσταται το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο “η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας”.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που απουσιάζει, ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους”.
Το ΜέΡΑ25 εκπροσωπείται συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου.
«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.
Σε ποια Κοινοβούλια έχει μιλήσει έως τώρα ο Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει ομιλίες σε μια σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο Κοινοβουλίων.
Μεταξύ άλλων στη Βρετανία, όπου οι βουλευτές τον υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα, στον Καναδά όπου τόνισε με έμφαση ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τους Ουκρανούς και απευθυνόμενος στον Τζάστιν Τριντό τόνισε «φαντάζεστε πώς θα ήταν αν λαμβάνετε καθημερινά μηνύματα σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών;» και στις ΗΠΑ όπου είχε ζητήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εναλλακτικά ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας, αλλά και περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Στο Ισραήλ ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας έμπρακτα την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, στη Γερμανία με ένα έντονα φορτισμένο μήνυμα προς τους βουλευτές απηύθυνε δραματική έκκληση, λέγοντας ότι «ένας λαός εξολοθρεύεται στο κέντρο της Ευρώπης», στην Ιταλία έστειλε επίσης ηχηρό μήνυμα: «Φανταστείτε τη Γένοβα εντελώς ισοπεδωμένη: αυτή είναι η Μαριούπολη σήμερα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.
Στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι δεν αφήνει τον κόσμο να φύγει, στην Ολλανδία ζήτησε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, καθώς και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία.
Στην Αυστραλία είπε ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου