Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον λαό."

"-H Σύνοδος του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με ένα ψυχροπολεμικό ανακοινωθέν και έναν αναβαθμισμένο Ερντογάν. Σας φοβίζει αυτή η εξέλιξη;
Προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Ερντογάν πέτυχε τους στόχους του με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας. Η βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα την αναβάθμιση των F16 της Τουρκίας, θέμα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης σιώπησε ενώπιον του προέδρου Μπάϊντεν και χαρακτηριζε στη Βουλή ως ψέμα. 


Στο μνημόνιο με την Τουρκία, η Σουηδία και η Φιλανδία δεσμεύονται χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις ότι θα πωλούν όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη. Πρόβλεψη που, πέραν των άλλων, είναι αντιθεσμική, καθώς μία συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «καπελώνει» την πολιτική της ΕΕ, παρακάμπτει τις παγιες θέσεις της σε σχέση με την Τουρκία και δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα σχετικά με την αυτονομία της Ε.Ε απέναντι στο ΝΑΤΟ. 

Η δήλωση ικανοποίησης του κ. Μητσοτάκη από αυτά τα αποτέλεσματα απλώς επιβεβαιώνει ότι το προηγούμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγιναν ερήμην της Ελλάδας και χωρίς διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

-Διάχυτη παραμένει η αίσθηση ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά, Εσείς, έχετε ήδη μία νέα συγκρότηση ως κόμμα και μία νέα σύνθεση ως Πολιτική Γραμματεία. Ποιο, όμως, είναι εκείνο το νέο στοιχείο που μπορεί, να πείσει πολίτες που δεν σας ψήφισαν το 2019 να μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ;

Έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Εξάλλου η εκλογολογία τροφοδοτείται από δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και στελεχών της ΝΔ. Πρόκειται για καθαρή ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και σχέδιο απόδρασης από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλούν οι πολιτικές της. Από την πλευρά μας, έχουμε ζητήσει εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η ανάγκη διεξαγωγής τους επιβεβαιώνεται καθημερινά. 


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο παραμένει, ζημιώνει τη χώρα και πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία. Έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας, τις αναδεικνύουμε συλλογικά με τις δράσεις και στην επαφή μας με τον κόσμο. Αναδεικνύουμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, που είναι αναγκαίος και εφικτός, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική και αυταρχική κυβερνητική πολιτική. Το διακύβευμα των εκλογών αφορά στην ουσιαστική πολιτική και κοινωνική αλλαγή και προοπτική. 


Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τον λαό!
-Πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης σας καταλόγισε ευθύνες για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι είχατε διατελέσει Γραμματέας του Κινήματος. Όταν διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας;
Έχω απαντήσει στις δηλώσεις του κ.Ανδρουλάκη. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας, οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με πολιτικούς όρους. Σήμερα η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, συνεπώς εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα των συνεργασιών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Οι 5+1 προτάσεις - δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν μία προγραμματική βάση σύγκλισης. Το κάθε κόμμα τελικά κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται και τοποθετείται. Το διακύβευμα των εκλογών είναι σαφές και ισχυρό και δεν επιτρέπει να στέκεται κανείς σε δύο βάρκες. Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτάσσει την ανάγκη «σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος» δεν μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ που εφαρμόζει θατσερικού τύπου πολιτικές. 

Γι’ αυτόν το λόγο ανέφερα, προηγουμένως, ότι τελικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από το καθαρό στίγμα τους και τις επιλογές τους. Από την πλευρά μας με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, με νέα δυναμική, ενότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα δίνουμε τη μάχη για τη νίκη στις εκλογές. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση!

-Κάποιοι προβλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, δεν αποκλείουν φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, ανάλογης με αυτήν που ζήσαμε το 2012-2013. Θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αναγκαστικές συμμαχίες για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Aπορρίπτετε εξ ορισμού αυτήν την προοπτική;

Την απορρίπτουμε κατηγορηματικά! Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αλλαγή της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης και η σαφής διαχωριστική γραμμή από τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολιτικές που ανατροφοδοτούν την κρίση και έχουν γονατίσει την κοινωνική πλειοψηφία. Εξάλλου αυτά τα σχήματα στο παρελθόν λειτούργησαν αρνητικά και με κόστος για τη Δημοκρατία. Οδηγούν σε πολιτική ισοπέδωση που διαμορφώνει το πεδίο ανάπτυξης ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

-Οδεύουμε σε νέα κρίση χρέους σε επίπεδο ΟΝΕ και ελληνικής οικονομίας;
Τα στοιχεία και οι συνολικές εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία και επιβάλλουν μια διαφορετική πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 


Τα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας και των μνημονίων δεν επιτρέπουν επανάληψη λαθών και αποτυχημένων πολιτικών από την ΕΕ. Η κρίση της πανδημίας υποχρέωσε εξ ανάγκης σε μία περισσότερο επεκτατική πολιτική, στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σήμερα απαιτείται αυτή η στροφή να λάβει μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Αναδεικνύεται, ταυτόχρονα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία η σημασία που είχε για τη χώρα μας η έξοδος από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

-Τελευταία, κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ιεραρχείτε ως πρωτεύουσα την απεύθυνση σας στη μεσαία τάξη. Λογικό, υπό μία έννοια, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή ήταν που στέρησαν την επανεκλογή σας. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένα αριστερό κόμμα οφείλει να απευθύνετε πρωτίστως στους εργαζόμενους. Eσείς που βάζετε τον τόνο;

Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως πρωταρχική συνιστώσα για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ενίσχυση των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους δύναμης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και την αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας συνολικά. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλες μάχες κατά των αντεργατικών ρυθμίσεων Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. 

Με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απευθυνόμαστε στους πολλούς, στην κοινωνική πλειοψηφία. Στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους αγρότες, στους ανέργους και περιθωριοποιημένους και, κατεξοχήν, στη νέα γενιά, που η κυβερνητική πολιτική έχει καταδικάσει σε φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτική. Αυτή η κοινωνική συμμαχία αποτελεί το υπόβαθρο έκφρασης στις εκλογές μιας πλειοψηφικής προοδευτικής δύναμης πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

-Υπουργός σε κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Αλ. Τσίπρα. Ευρωβουλευτής. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ. Τομεάρχης εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ύστερα από τόσα χρόνια και τόσα πόστα, πιστεύετε ακόμη ότι η πολιτική μπορεί να ενσταλάξει την ελπίδα στους ανθρώπους πως κάτι μπορεί να αλλάξει χωρίς το αντιστάθμισμα της εξαγοράς τους;

Η πολιτική συμμετοχή αφορά όλους και σημαίνει κοινωνική χειραφέτηση, συλλογική διεκδίκηση και συνδιαμόρφωση των αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή μας και το μέλλον. Αλλιώς οι εξελίξεις δρομολογούνται και επιβάλλονται ερήμην της κοινωνίας. Η ενασχόληση με την πολιτική έχει νόημα όταν υπηρετεί ιδέες και αξίες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή και την προσφορά στη συλλογική προσπάθεια, αλλά και από τη συνέπεια, το θάρρος υπεράσπισης των αρχών μας και τη στάση μας σε οριακές στιγμές. 

Μία τέτοια στιγμή ήταν για μένα το δεύτερο μνημόνιο το 2012, που ήταν ταφόπλακα για τις εργασιακές σχέσεις. Τότε παραιτήθηκα από υπουργός, το καταψήφισα, διαγράφτηκα από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετείχα από τα νεανικά μου χρόνια, και αποχώρησα για έξι χρόνια από την ενεργό πολιτική. Οριακή στιγμή, που οδήγησε τότε εκατοντάδες στελέχη και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ στην έξοδο, και συνολικά σε τεκτονικές πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις. 

Το 2018 ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, συστρατεύτηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτήσαμε όλοι μαζί την Προοδευτική Συμμαχία, αντιταχθήκαμε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δουλέψαμε συλλογικά για την ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Μία συλλογική προσπάθεια που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο, απέκτησε νέα δυναμική με τη μαζική συμμετοχή 150.000 νέων και παλαιών μελών στην εκλογική μας διαδικασία, και αναδεικνύει σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως τον βασικό κορμό και την ελπίδα του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου."



Στην Εφημερίδα των Συντακτών στην Christina Kopsini:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου